Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Σάββατο, 11 Μαϊος 2019

poliouxos epanomis 142

Επανομή | Χρήστος Καναρόπουλος


Μέσα στην εορταστική πανδαισία και στην ορθόδοξη πνευματική χαρά, η Κωμόπολη της Επανομής του Θερμαϊκού πανηγύρισε την ιερά μνήμη του Αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος Αργυρίου, του εξ' Επανομής μεν καταγομένου, εν δε τη Θεσσαλονίκη αθλήσαντος το έτος 1806.

Η Επανομή έχει την ιδιαίτερη ευλογία και τιμή να εκπροσωπείται στην ουράνια βασιλεία με το δικό της σπλάχνο, που προσφέρθηκε ως θυσία στο ουράνιο θυσιαστήριο του Δεσπότου Χριστού και στέκει ως άγρυπνος φρουρός της ιστορικής Κωμοπόλεως της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Στον περικαλλέστατο Ιερό προσκυνηματικό Ναό του εορτάζοντος Αγίου, απόψε Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, τελέστηκε λαμπρός πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, Ηγουμένου της Ι.Μ. Βλατάδων Θεσσαλονίκης, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου καθώς και του Ποιμενάρχου της Εκκλησίας της Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιουστίνου.

Να αναφερθεί ότι τους αρχιερείς πλαισίωσαν πλήθος Ιερέων και Ιεροδιακόνων της τοπικής Μητροπόλεως.

Και φέτος, μεγάλη ήταν η προσέλευση των ευλαβών πιστών, ενοριτών και προσκυνητών, για να μετέχουν της Ακολουθίας του Εσπερινού και να τιμήσουν το καύχημα της Επανομής προσκυνώντας την Ιερή του Εικόνα.

Επικεφαλής του λαού ήταν ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Ιωάννης Μαυρομάτης, ο Επικεφαλής της Μειοψηφίας του Δήμου κ. Γεώργιος Τσαμασλής, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, κ.α.

Το θείο λόγο κήρυξε εμπνευσμένα ο χοροστατών Επίσκοπος κ. Νικηφόρος, ο οποίος στο θείο λόγο του είπε χαρακτηριστικά: "Τιμώντας απόψε τον νεομάρτυρα άγιο Αργύριο τον Επαμομίτη, γεννάται το εξής ερώτημα: Γιατί ο Θεός ανέδειξε τους αγίους Νεομάρτυρες στους χρόνους της Τουρκοκρατίας; Για πέντε λόγους κατά τον φιλομάρτυρα άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη ευδόκησε ο Θεός να αναδείξει τους αγίους Νεομάρτυρες στους τωρινούς καιρούς. Από τους λόγους αυτούς φαίνεται η μεγάλη σημασία της ομολογίας των Νεομαρτύρων. Αντιστεκόμενοι οι άγιοι Νεομάρτυρες στη βία των κρατούντων και την θέλησή τους να τους εξισλαμίσουν, ενίσχυαν και έπαραδειγμάτιζαν όλους τους ορθοδόξους λαούς να υπομείνουν την καταπίεση και να μη τουρκέψουν. Κάθε Νεομάρτυς είναι ένα ισχυρό ανάχωμα στην πλημμύρα του εξισλαμισμού και εκτουρκισμού. Χωρίς τους Νεομάρτυρες είναι αμφίβολο εάν διετηρούντο η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός".

Και συνέχισε ο Θεοφιλέστατος: "Πρέπει νομίζω δεόντως να τονισθεί ότι οι άγιοι Νεομάρτυρες είναι οι κατ' εξοχήν αντιστασιακοί της Τουρκοκρατίας. Την αντίσταση τους έκαναν όχι με πράξεις δολιοφθοράς (σαμποτάζ) κατα του κατακτητού που θα προκαλούσε τα αντίποινα των βαρβάρων Τούρκων και θα στοίχιζε την ζωή σε χιλιάδες αθώα θύματα, αλλά με την γενναία δημοσία ομολογία και έλεγχο που ασκούσαν κατά του κατακτητού, με αποτέλεσμα η οργή του κατακτητού να ξεσπά σ' αυτούς τους ίδιους και όχι στον υπόλοιπο λαό. Ως τότε η Εκκλησία ας συνεχίζει την εθναρχική της αποστολή και ας λέγει στο λαό μας την αλήθεια για την ιστορία του και τους πνευματικούς θεμελιωτές της ελευθερίας του".

Ακολούθησε μεγαλοπρεπής λιτανεία της Ιεράς Εικόνας του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της Επανομής, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου, εκπροσώπων Πολιτιστικών Συλλόγων και Σχολείων, των Προσκόπων και πλήθος κόσμου.

Κατά την επιστροφή τους στον Ιερό Ναό, στον αύλειο χώρο του, τελέστηκε η αρτοκλασία, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη της Εκκλησίας της Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο να εύχεται στους εκατοντάδες πιστούς χρόνια πολλά, ειρηνικά, ελεύθερα και ευλογημένα και ο Άγιος Αργύριος να πρεσβεύει υπέρ όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών.

Αξίζει να σημειωθεί η άρτια διοργάνωση των λατρευτικών εκδηλώσεων από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Επανομής και Υπευθύνου του Προσκυνηματικού Ναού Πρωτ. π. Βησσαρίωνα Καντούνη και τους συνεργάτες του.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 300412
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: