Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Πέμπτη, 02 Μαϊος 2019

ypodoxi agiou nektarioy

Θεσσαλονίκη | Χρήστος Καναρόπουλος


Τη θαυματουργή δεξιά χείρα του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, του Θαυματουργού υποδέχθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 2 Μαΐου 2019, με τις πρέπουσες τιμές και τον προσήκοντα σεβασμό, ο ευλαβής Λαός της Θεσσαλονίκης.

Το ιερό θησαύρισμα της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος - Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης κόμισε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Πουλάκης, της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, και το υποδέχθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, επικεφαλής του Ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού που κατέκλυσε τους δρόμους περιμετρικά του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής (Παναγίας Λαοδηγήτριας), στην άνω πόλη της Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης και στρατιωτικού αγήματος πραγματοποιήθηκε η περιφορά της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Λαοδηγήτριας και του Ιερού Λειψάνου στους κεντρικούς δρόμους της Πόλης όπου και κατέληξε στον πανηγυρίζοντα Ναό.

Το θαυματουργό λείψανο του δημοφιλούς Αγίου έρχεται προς αγιασμό των πιστών και του τόπου, κατά την πανήγυρή του, την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής και θα παραμείνει μέχρι τις 8 Μαΐου 2019.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του αγίου λειψάνου του Αγίου 20ού αιώνα θα πραγματοποιούνται καθημερινά λατρευτικές και άλλες εκδηλώσεις προς τιμή του Αγίου που σφράγισε με τη θαυμαστή ζωή του, το έργο και τα συγγράμματα του το τέλος του 19ου αιώνα και ολόκληρο τον 20ό, ενώ τον 21ο αιώνα πιστοί συνεχίζουν να ανακαλύπτουν τις ποικίλες διαστάσεις της αγίας προσωπικότητάς του και να γίνονται κοινωνοί της αέναης χάριτος που αξιώθηκε, ως σκέπη, παραμυθία και συνεχή προστασία.

Αμέσως τελέσθηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Νικηφόρου, με τη συμμετοχή Πατέρων και του Προϊσταμένου του Ναού, Παν. Αρχίμ. Βαρνάβα Γιάγκου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ των άλλων παρέστησαν εκπρόσωποι των Αρχών με επικεφαλής την Αντιπεριφερειάρχη κα Βούλα Πατουλίδου και τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Κούβελα και Ζέρβα, κ.α.

Για τον Άγιο της υπομονής, της ταπείνωσης και της καρτερίας μίλησε σχετικώς ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Συμεών Πασχαλίδης.

Στο δικό του λόγο ο Παν. Αρχίμ. π. Βαρνάβας Γιάγκου, τόσο προς τον Θεοφίλεστατο Επίσκοπο Αμορίου, Καθηγούμενο της ιστορικής Πατριαρχικής Μονής Βλατάδων, της κυριάρχου Μονή του Ιερού σκηνώματος της Παναγίας της Λαοδηγήτριας, όσο και προς στο πυκνό εκκλησίασμα, με τους πιστούς κάθε ηλικίας να προσέρχονται συνεχώς για να προσκυνήσουν και να λάβουν την ευλογία του Αγίου, τόνισε ότι σήμερα στην μαρτυρική γωνιά της πατρίδας μας τη Μακεδονία και στην αγιότοκο πόλη της Θεσσαλονίκης ζούμε μία συγκλονιστική συνάντηση.

Τον Άγιο της Οικουμένης του ανεξίκακου Πενταπόλεως Νεκταρίου και της αγαπημένης του Κυρίου των Αγγέλων της Παναγίας Λαοδηγήτριας. Σίγουρα, είπε, εάν μέσα μας σιωπήσουμε θα ακούσουμε την γεμάτη ικεσία, παράκληση φωνή του να απαγγέλει το "Αγνή Παρθένε Δέσποινα".

Ευχαρίστησε ευγνωμόνως τον Παναγιώτατο Οικ. Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο. Άλλωσε η Παναγία Οδηγήτρια ιστορικά κρατήθηκε από τα δύο στιβαρά χέρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως μετόχι και της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Είναι ο ιστορικός Ναός, όπου συναντώνται σε αγαστή συνεργασία η Ι. Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και το Οικ. Πατριαρχείο.

Ακόμη εξέφρασε τις ευχαριστίες στον Σεβ. Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ο οποίος έδωσε την ευλογία της μεταφοράς του Αγίου Νεκταρίου στη Θεσσαλονίκη και στην Καθηγουμένη της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος - Αγίου Νεκταρίου μοναχή Θεοδοσία, καθώς και στον π. Εμμανουήλ για τον κόπο του.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Εμφανίσεις: 300443
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: