Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Κυριακή, 10 Μαρτίου 2019

kiriaki tirinis 40

Μετέωρα Θεσσαλονίκης | Χρήστος Καναρόπουλος


Στον νεόδμητο περικαλλή Ιερό Ναό των νεοφανών Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στα Μετέωρα Θεσσαλονίκης ιερούργησε σήμερα, Κυριακή της Τυρινής, 10η Μαρτίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.

Στην ακρόπολη της Πολίχνης, σε ένα από τα πιο ψηλά σημεία της δυτικής Θεσσαλονίκης η ευσέβεια των πιστών ύψωσε έναν μεγάλο Ιερό Ναό προς τιμήν των νεοφανών Αγίων, που σκέπουν με την ευλογία τους τους κατοίκους της περιοχής.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Παν. Αρχ. π. Ευγένιος Καρατζάς, Προϊστάμενος του ως άνω Ιερού Ναού, ο Πρεσβύτερος π. Δημήτριος Ζόγκας, Εφημέριος, και οι Ιεροδιάκονοι π. Γεώργιος Πολυχρονιάδης και Χρήστος Κανούλας.

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην θ. Λειτουργία με επικεφαλής την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης κα Βούλα Πατουλίδου,τον Δήμαρχο Παύλου Μελά κ. Δημήτριο Δεμουρτζίδη και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της περιόδου του Τριωδίου και στην έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αναλύοντας παράλληλα την σημερινή ευαγγελική περικοπή.

Βασική προϋπόθεση για την είσοδο μας στο στάδιο του αγώνα της Τεσσαρακοστής είναι η καταλλαγή και η συγχωρητητικότητα είπε ο Ποιμενάρχης της Δυτικής Θεσσαλονίκης και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι η σχέση του ανθρώπου με τον Θεό περνά πρώτα μέσα από τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Στα αδιέξοδα αυτών των σχέσεων βρίσκει έδαφος η αλλαζονεία και ο εγωισμός που φωλιάζει στις καρδιές των ανθρώπων και στη θέση τους πρέπει να βάλουμε τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος.

"Εγγύηση στις σχέσεις μεταξύ μας είναι ο ίδιος ο Θεός, είναι η ενότητα και η αγάπη. Αυτές νικούν την διάσπαση που αποτελεί τον θρίαμβο της αμαρτίας" είπε χαρακτηριστικά.

"Το ταξίδι της αγίας Τεσσαρακοστής έχει αφετηρία την συγνώμη, έχει τρόπο άσκησης την νηστεία και τέλος την Ανάσταση, τον θρίαμβο της ενότητας και της αγάπης που καταργεί τη φθορά και τον θάνατο. Η ενότητα και η αγάπη είναι τα μόνα που μπορούν να καταργήσουν το "κράτος" του θανάτου και να φανερωθεί της Ανάστασης ο εορτασμός και η ελπίδα" είπε ο Δεσπότης και τόνισε ότι σε αυτόν το ταξίδι της ασκήσεως και του πνευματικού αγώνα κανένας δεν είναι μόνος του αλλά έχουμε συμμάχους τους Αγίους μας, τα ζωντανά πρότυπα της Εκκλησίας μας.

Η νηστεία, είπε ο Μητροπολίτης της κατά Νεάπολη και Σταυρούπολη Εκκλησίας, αποτελεί μία ριζοσπαστική πρόταση ελευθερίας ενάντια στην "δικτατορία" της ύλης, σε έναν κόσμο που δημιουργεί συνεχώς "δεσμά" στους ανθρώπους.

Αποτελεί μία ελευθέρη επιλογή του καθενός να αποξενωθεί από τα πάθη του, να "καθαρίσει" το πνεύμα του, να συνγχωρέσει και να συγχωρεθεί αληθινά και ουσιαστικά, μακριά από την υποκρισία και την ψευτιά και να μεταμορφωθεί εν Χριστώ.

Στο τέλος, αφού ευχήθηκε καλή Σαρακοστή και καλό πνευματικό αγώνα σε όλους, συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Ναού π. Ευγένιο με τους συνεργάτες του, τόσο για την πνευματική προκοπή, όσο και για την θετική εξέλιξη της ολοκλήρωσης του μεγάλου έργου στον Ναό, τους πιστούς για την υποστήριξη τους στο θεάρεστο έργο της Ενορίας, μία πτυχή του οποίου είναι το ενοριακό συσσίτιο, τους εκπροσώπους των Αρχών για την αγαστή συνεργασία τους, τους οποίους κάλεσε να εντείνουν την προσπάθεια τους για ουσιαστικά έργα στην δυτική Θεσσαλονίκη που έμεινε για πολλά χρόνια στο περιθώριο, και τους Ιεροψάλτες για την εξαιρετική απόδοση των ύμνων και κυρίως για την εκμάθηση της βυζαντινής μουσικής στα νέα παιδιά, που οι οικογένειες τους τα εμπιστεύθηκε στην Εκκλησία.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 180027
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: