Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Σάββατο, 02 Μαρτίου 2019

filippon stefanos 19

Καβάλα | Χρήστος Καναρόπουλος


Με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και συγκίνησης καθώς και τιμής στην ιστορία της μίας και ελληνικής Μακεδονίας μας, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην πόλη της Καβάλας, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του πρωτομάρτυρα της Μακεδονικής ελευθερίας Παύλου Μελά.

Η σεμνή και απλή τελετή, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Καβάλας, η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου και ο Σύλλογος Δυτικομακεδόνων ν. Καβάλας, έλαβε χώρα στον Δημοτικό Κήπο, στο κέντρο της πόλης, και δίπλα στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων κ. Στέφανο, στάθηκαν μετά από πρόσκλησή του, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, για να δώσουν όλοι από κοινού μία αληθινή και ζωντανή ομολογία αλλά και τον προσήκοντα σεβασμό στον Ήρωα Μελά, στο πρότυπο ζωής και θυσίας αλλά κυρίως πρότυπο ιστορικής μνήμης.

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Στέφανος και αμέσως μετά, μέσα σε θερμά χειροκροτήματα των παρισταμένων, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ήρωα και η κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των πολιτικών αρχών του Νομού.

"Ο Αγώνας όλων εκείνων που έπεσαν για την ελευθερία του τόπου μας δεν δικαιώνεται με πράξεις και εκδηλώσεις που αφορούν στη μνήμη τους αλλά δικαιώνονται από όλους εμάς, εφόσον εμείς βαδίζουμε στα ίχνη τους" είπε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης της Καβάλας κ. Στέφανος και συνέχισε: "Δεν πρέπει να λησμονούμε δύο ημερομηνίες, 21 Μαρτίου 1870, ημέρα γεννήσεως του ήρωα Παύλου Μελά και 13 Οκτωβρίου 1904, ημέρα θανάτου του για τη Μακεδονία μας. Το γεγονός μνημόνευσης του στην προσευχή μας και στις εκδηλώσεις μας αποτελεί μία δυνατή πράξη μπροστά στο Θεό αλλά και μία μεγάλη ευθύνη έναντι της μεγάλης θυσίας του για την ελευθερία της αιματοβαμένης Μακεδονίας. Όλοι όσοι σήμερα βρισκόμαστε εδώ εκφράζουμε μία συνέχεια, μια ομολογία, μία δυνατότητα ψυχής και πορείας, η οποία πορεία μπορεί να συντελέσει στο μέγεθος των πνευματικών και ηρωικών αγώνων των προγόνων μας. Κανένας Άγιος, κανένας Ήρωας και κανένας Μάρτυρας δεν καλοπέρασε σ' αυτή τη ζωή, όλοι υπέφεραν, εκδιώθχηκαν και κατεσφαγιάσθηκαν αλλά έμεινε ζωντανή η μνήμη τους και αιώνια. Θα πρέπει όμως και εμείς να μείνουμε αιώνιοι μαζί τους και να μην αισθανθούμε ποτέ ότι είμαστε ανάξιοι των θυσιών τους".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του ο Σεβ. τόνισε ότι δεν πρέπει να ντρεπόμαστε όταν ψάλλουμε τον εθνικό μας ύμνο, και ο Θεός δεν θα αφήσει ποτέ κανέναν μα κανέναν να μας ταπεινώσει με οποιονδήποτε τρόπο.

"Η ειρήνη, η αγάπη, η ομόνοια και η αλληλεγγύη των λαών είναι το πνευματικό εκείνο μέγεθος του πολιτισμού αλλά η καταστροφή της ιστορικής μνήμης αποτελεί μεγάλο έγκλημα μπροστά στην ιστορία, στη ζωή μας και στο μέλλον των παιδιών μας" είπε χαρακτηριστικά.

Την πλημμυρισμένη από συναισθήματα αγάπης και τιμής τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Μακεδονία μας, εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης η Δήμαρχος της Πόλης κα Τσανάκα και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δυτικομακεδόνων κ. Αλέξανδρος Γούλας, με πρωτοβουλία του οποίου και τη συμπαράσταση όλων στήθηκε η προτομή Μακεδονομάχου Ήρωος.

Η εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου, έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από το τοπικό Τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας.

filippon stefanos 1

filippon stefanos 1

filippon stefanos 1

filippon stefanos 1

filippon stefanos 1

filippon stefanos 1

filippon stefanos 1

filippon stefanos 1

filippon stefanos 1

filippon stefanos 1

filippon stefanos 1

filippon stefanos 1

filippon stefanos 1

filippon stefanos 1

filippon stefanos 1

filippon stefanos 1

filippon stefanos 1

filippon stefanos 1

filippon stefanos 1

filippon stefanos 1

filippon stefanos 1

filippon stefanos 1

Εμφανίσεις: 293024
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: