Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 20/02 23:02

vasilopita ioannina 36

Iωάννινα | Αντώνης Μάντζιος


Σήμερα Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος ευλόγησε και έκοψε τη Βασιλόπιτα του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ν. Ιωαννίνων και του Τμήματος Πρακτικής ψαλτικής τέχνης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους σπουδαστές του τμήματος εξέφρασε τη συγκίνηση και τη χαρά του αφού για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ένας μεγάλος αριθμός σπουδαστών παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα πρακτικά μαθήματα ψαλτικής.

«Η ψαλτική τέχνη είναι μια Ιερή τέχνη που υπηρετεί τη θεία λατρεία.

Προέκυψε μέσα απ’ την από αιώνων και χιλιετηρίδων πνευματική εμπειρία των Πατέρων της εκκλησίας που είχαν, όχι μόνο την κοσμική παιδεία και γνώση αλλά και την πνευματική καλλιέργεια και την άνωθεν αποκεκαλυμμένη σοφία έτσι ώστε να συνθέσουν όλα αυτά τα υπέροχα ποιήματα, τους ύμνους της εκκλησίας μας , να τα ενδύσουν με μουσική και να τα εντάξουν μέσα σε ένα συστηματοποιημένο κώδικα ακολουθιών που πραγματικά στολίζουν την εκκλησία μας με έναν πραγματικά πολύ όμορφο τρόπο και να πλουτίζουν την καθημερινή ζωή μας.

Οι ύμνοι που ψάλουμε δεν είναι απλά μηνύματα και τραγούδια αλλά είναι μέσα μεταδόσεως θρησκευτικών μηνυμάτων και νοημάτων.

Στόχος μας παραμένει μέσα απ’ αυτήν την προσπάθεια η ψαλτική τέχνη να γίνει παράδοση και πάλι για την Μητρόπολή μας » ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στον 2ο όροφο του Καμπέρειου Πνευματικού Ιδρύματος όπου κάθε Τετάρτη απόγευμα (ώρες 17.30 -18.45) οι Ιεροψάλτες του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αθανασίου Ιωαννίνων και καθηγητές της Βυζαντινής Μουσικής της Κατσαρείου σχολής Νικόλαος Καραβιώτης και Γεώργιος Ζαρκάδης παραδίδουν δωρεάν μαθήματα σε όσους επιθυμούν και να εντρυφήσουν στην Βυζαντινή Μουσική σε πρακτικό επίπεδο.

Ο Σεβασμιώτατος κλείνοντας ευχήθηκε καλή κι ευλογημένη χρονιά σε όλους.

 ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εμφανίσεις: 236692
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: