Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018

ioanninon psaltiki 1

Για την Romfea.gr | Αντώνιος Μάντζιος


 

Σήμερα Τετάρτη 14η Νοεμβρίου 2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος τέλεσε τον καθιερωμένο Αγιασμό για την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους 2018- 2019 στο Τμήμα Πρακτικής Ψαλτικής Τέχνης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων , στην αίθουσα διαλέξεων «Μ. Καμπέρη» του ομώνυμου Πνευματικού Ιδρύματος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, απευθυνόμενος στους σπουδαστές του τμήματος εξέφρασε τη χαρά του που παρευρέθηκε στην τελετή του Αγιασμού για την έναρξη των μαθημάτων του τμήματος και ευχήθηκε την κατά Θεόν προκοπή στο σημαντικό αυτό έργο που επιτελείται.

«Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο που εφέτος συνεχίζεται για 4η χρονιά και που έχει να κάνει με τη Θεία λατρεία, την προσευχή και τη λειτουργική ζωή της εκκλησίας μας. Πρόκειται για μια εργασία που αποτελεί πρότυπο για όλη την Ελλάδα, φέροντας την πιστοποίηση του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ένα έργο που μας κάνει υπερήφανους και μας δίνει την ελπίδα ότι και με αυτόν τον πρακτικό τρόπο θα κερδίσουμε ευσεβείς ανθρώπους που αγαπούν την εκκλησία, που την υπηρετούν για χρόνια και οι οποίοι θα μπουν ακόμα καλύτερα στο νόημα της λειτουργικής τάξεως της εκκλησίας και της δομής των ιερών ακολουθιών, αλλά ακόμα και στο θεολογικό περιεχόμενο όλων όσων ψάλουμε και με αυτά προσεγγίζουμε, υμνολογούμε, δοξολογούμε και ερχόμαστε σε επικοινωνία με το Θεό.

Τα σεμινάρια αυτά δίνουν την ευκαιρία στους λαϊκούς συνεργάτες μας, αλλά και σε όσους κληρικούς το επιθυμούν, να εντρυφήσουν με πρακτικό, αλλά επιστημονικά κατοχυρωμένο, τρόπο στα θέματα που αφορούν τη λειτουργική ζωή της εκκλησία μας, τις ακολουθίες, τους ύμνους και την ψαλτική απόδοσή τους. Είναι μια μοναδική προσπάθεια η οποία άρχισε το 2015, ήδη αποδίδει καρπούς και δεν έχω παρά να εκφράσω τη χαρά μου αλλά και τις ευχαριστίες μου στους διδάσκοντες και σε όλους εσάς που παρακολουθείτε αυτά τα σεμινάρια διότι με αυτόν τον τρόπο , δηλαδή με έναν εύληπτο και πρακτικό τρόπο αποκτούμε στελέχη , λαϊκούς συνεργάτες που αγαπούν την εκκλησία και τον Χριστό, οι οποίοι μπορούν να μας στηρίξουν στο λειτουργικό και πνευματικό μας έργο. Η συμπαράσταση και η βοήθειά σας στο έργο μας είναι απολύτως αναγκαία και απαραίτητη» , ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Υπενθυμίζεται ότι στο Τμήμα Πρακτικής Ψαλτικής Τέχνης Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων διδάσκονται σε πρακτική βάση τα ψαλτικά κείμενα (Κοντάκια, Απολυτίκια μετά θεοτοκίων, προσόμοια και πλήθος άλλων εκκλησιαστικών ύμνων καθώς και ολόκληρες ακολουθίες με ταυτόχρονη ηχητική απόδοση αυτών.

Πέραν τούτων γίνονται χρήσιμες και απαραίτητες αναφορές στο Τυπικό της Εκκλησίας και τις διατάξεις του. Για την τρέχουσα εκπαιδευτική χρονιά ως θέμα διδασκαλίας έχει επιλεγεί η Θεία λειτουργία.

Η φοίτηση είναι δωρεάν και τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη απόγευμα κατά τις ώρες 17.30 έως 18.45 σττην αίθουσα διαλέξεων «Μ. Καμπέρη» του ομώνυμου Πνευματικού Ιδρύματος.

ioanninon psaltiki 2

ioanninon psaltiki 2

ioanninon psaltiki 2

ioanninon psaltiki 2

ioanninon psaltiki 2

ioanninon psaltiki 2

Εμφανίσεις: 192342
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: