Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 28/11 23:33

kukkou nikiforos 1

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Χαιρετισμό για την έναρξη των εργασιών του 2ου Μοναστικού Συνεδρίου με τίτλο «Μοναχισμός και Σύγχρονος κόσμος», που πραγματοποιείται στο Μέγα Συνοδικό του Μετοχίου του Κύκκου απηύθυνε σήμερα, Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019 ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος.

Ο Πανιερώτατος στον χαιρετισμό του εξέφρασε την χαρά του για το παρόν διήμερο Διεθνές Συνέδριο και καλωσόρισε στην Κύπρο τους εκπροσώπους της αδελφής και ομοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Κύκκου κ. Νικηφόρος τόνισε: "Έχει χαρακτηρισθεί, και αυτός ο προσδιορισμός είναι θεόσδοτος και νοηματικά ακριβής, ότι ο Μοναχισμός αποτελεί «τράπεζαν μετά υψηλού κηρύγματος» (Παρ. 9,3). Και τούτο, γιατί οι δαιτυμόνες του, όντας επί της γης, επιλέγουν εκούσια να ασκήσουν την «ισάγγελον πολιτείαν» και να αποκτήσουν την «αγίαν γνώσιν και εμπειρίαν», δεδομένα, τα οποία και είναι «μυρίων αγαθών περιεκτικά», κατά τον λόγο του Οσίου Νείλου του Ασκητή."

Επίσης ο κ. Νικηφόρος εξέφρασε τις αγωνίες και τους φόβους του, για την οδυνηρή κρίση, που διέρχεται σήμερα η Ορθοδοξία, μία επικίνδυνη και αδικαιολόγητη κρίση, που ξέσπασε στους κόλπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εξαιτίας της μη κανονικής αποφάσεως του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου να αναγνωρίσει τη σχισματική Εκκλησία του Κιέβου και να χορηγήσει το, ούτω καλούμενο, «Αυτοκέφαλο» στην Ουκρανία, χωρίς την ομόφωνη κανονική παράδοση και τη διαχρονική εκκλησιαστική πράξη.

"Ήδη το επάρατο σχίσμα, που απειλεί την Οικουμενική Ορθοδοξία, μετά και τη συστράτευση των Προκαθημένων Αλεξανδρείας και Αθηνών με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, εκκολάφθηκε και βρίσκεται, όχι προ, αλλά εντός των πυλών της Ορθοδόξου Εκκλησίας" πρόσθεσε ο κ. Νικηφόρος και στην συνέχεια συμπλήρωσε: "Οφείλουν οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών μας, σε ένα διάλογο ειλικρινούς αγάπης και ταπείνωσης, και χωρίς την επήρεια εξωτερικών πολιτικών δυνάμεων και την εμπλοκή γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, να προσφέρουν στην Εκκλησία μας την ευώδη μαρτυρία της ενότητας, γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε, ότι η αμαρτία του σχίσματος είναι αθεράπευτη και ασυγχώρητη."

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Κύκκου υπογράμμισε: "Μόνο αν λειτουργήσει και πάλιν η βασική αρχή της συνοδικότητας, στην οποία πάντοτε στηριζόταν η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, μπορεί να δοθεί διέξοδο στο σημερινό αδιέξοδο, που απειλεί την ενότητα της Ορθοδοξίας μας."

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΥ

Εμφανίσεις: 304845
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: