Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 13/03 21:30

thespion simeon 9

Ιπποκράτειο | Θάνος Θανόπουλος


Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης τελέστηκε σήμερα, Τετάρτη 13 Μαρτίου η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελιστού Λουκά του «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ Γ.Ν.Α.».

Στην Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων προεξήρχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, πλαισιούμενος από τον Εφημέριο του Ναού Πρωτοπρ. Βασίλειο Κοντογιάννη.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, ο οποίος παίρνοντας αφορμή από τα στιχηρά του Εσπερινού αναφέρθηκε στη νηστεία.

''Ακούσαμε τον Ιερό Ψαλμωδό να μας προσκαλεί, αλλά θα έλεγα και να μας προκαλεί, διότι κάθε πρόσκληση του Χριστού είναι συγχρόνως και μία πρόκληση, να μην νηστέψουμε μόνο σωματικά αλλά να νηστέψουμε και πνευματικά'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο Θεοφιλέστατος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Συμεών τόνισε: ''Κατεξοχήν έκφραση νηστείας πνευματικής είναι η θεραπεία των πονεμένων, είναι η παρηγοριά των νοσούντων, είναι η συμπαράσταση των δοκιμαζομένων. Νηστεύω σημαίνει ότι στερώ από τον εαυτό μου κάτι, για να αυξήσω τον πόθο μου για κάτι άλλο. Στερώ από τον εαυτό μου κάποια από τα βολέματά μου για να δώσω χώρο να λειτουργήσει μέσα στην καρδιά μου η αγάπη προς τον άλλον, η προσφορά προς τον άλλον και ο πόθος για να ξεκουράζω τον άλλον''.

''Αυτό σημαίνει νηστεία, πεινάω για τον Χριστό. Δεν πεινάω για να αδυνατίσω ούτε πεινάω για να νιώσω πιο ανάλαφρος. Νηστεύω γιατί θέλω να γευτώ τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Νηστεύω γιατί θέλω να γευτώ την αγάπη και την ανάμνηση των αδελφών μου, διότι αυτό είναι το πιο ωραίο «φαγητό» στον κόσμο'' πρόσθεσε ο Επίσκοπος Θεσπιών.

''Όλο το Νοσοκομείο είναι Ναός, διότι όπου υπάρχουν πονεμένοι, όπου υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν την θαλπωρή του Χριστού, εκεί ο τόπος γίνεται εκκλησία, γίνεται Ναός, γίνεται θυσιαστήριο'' συμπλήρωσε ο Θεοφιλέστατος.

Να σημειωθεί ότι στην Θεία Λειτουργία παρέστη και η Διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Αναστασία Μπαλασοπούλου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον Ιεροψάλτη του Ναού κ. Αθανάσιο Κοντογιάννη.

Τέλος να αναφερθεί ότι με τη σταδιακή εξέλιξη του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου έγινε απαραίτητο να καλύπτονται και οι θρησκευτικές ανάγκες-αναζητήσεις των νοσηλευομένων.

Για το λόγο αυτό επισκέπτονται και διακονούν τους ασθενείς ο έγγαμος κληρικός π. Δαυίδ, και ο εφημέριος του νοσοκομείου "Ο Άγιος Σάββας", Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Κουτής.

Τον Φεβρουάριο του 1952 διορίζεται ως εφημέριος του Ιδρύματος ο Μακαριστός Αρχιμανδρίτης και Ἅγιος Γέροντας π. Ευσέβιος Γιαννακάκης.

Οι συνθήκες δύσκολες, οι ανάγκες πολλές, αλλά μεγάλος και ο ζήλος του νέου εφημερίου.

Μένοντας σε μικρό δωμάτιο στο “λιακωτό” (την ταράτσα) του Νοσοκομείου, μπορεί και είναι παρών 24 ώρες το εικοσιτετράωρο κοντά στους πονεμένους.

Τους παρηγορεί, τους εμψυχώνει, τους στηρίζει στις δύσκολες στιγμές που ζουν στο κρεβάτι του πόνου.

Όμως, το Νοσοκομείο δεν είχε παρεκκλήσιο. Οι απαραίτητες ακολουθίες (Παρακλήσεις, Ιερ. Ευχέλαιο Εξομολόγηση, κ. ά.) τελούνται στους χώρους νοσηλείας.

Η Θεία Λειτουργία στο υπόγειο, στο μεγάλο διάδρομο του ακτινολογικού, ο οποίος κάθε Κυριακή πρωί με τη συνεργασία, τις φροντίδες, τον ζήλο των εργαζομένων και την επίβλεψη του εφημερίου μετατρέπονταν σε Ναό εκστρατείας.

Μέχρι σήμερα παραμένουν ζωηρές και νοσταλγικές οι αναμνήσεις όλων όσοι συμμετείχαν στις λατρευτικές αυτές συνάξεις.

Τα χρόνια αυτά ωρίμαζε η ιδέα ότι και το ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ πρέπει ν’ αποκτήσει το δικό του Ναό.

Με την επιμέλεια του τότε Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γεώργιου Βοϊσκου, και τη συνεργασία των συμβούλων κ. Γεράσιμου Κωνσταντάτου και Νικόλαου Τσακογιάννη, εγκρίθηκε με την πρώτη συνεδρία του Δ.Σ. η αίτηση του εφημερίου για την ανοικοδόμηση Ναού.

Το έργο ανετέθη στον Αρχιτέκτονα κ. Θεόδωρο Αδάμη και τον Πολιτικό Μηχανικό κ. Νικόλαο Βαλλιανάτο.

Την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 1958 από την Υπουργό Πρόνοιας κ. Λίνα Τσαλδάρη έγινε η κατάθεση του θεμελίου λίθου του Ναού, παρουσία του προσωπικού του Νοσοκομείου και πολλών επισήμων.

Η ανοικοδόμηση, με επιχορήγηση τότε, 300.000 δρχ. από το Υπουργ. Κοινωνικών Υπηρεσιών, άρχισε άμεσα. Το Πάσχα είχε φθάσει σχεδόν στη στέγη και το καλοκαίρι (σαν οικοδόμημα) ο Ναός ήταν σχεδόν έτοιμος.

Σύντομα ολοκληρώθηκαν οι οικοδομικές εργασίες, και από τις γιορτές των Χριστουγέννων της ίδιας χρονιάς άρχισε να λειτουργείται (χωρίς να έχει καθαγιαστεί).

Το πλευρό του παλαιού νεοκλασικού κτιρίου κοσμούσε τώρα η Σταυρεπίστεγος Βασιλική του Αγ. Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά του Ιατρού (ο Ναός του Ιδρύματος).

Τις αρχές τις Δεκαετίας του 1960 ο Ναός αγιογραφήθηκε: Την θαυμάσια αγιογράφηση, ανέλαβε και ολοκλήρωσε σε μία διετία, ο εξαίρετος αγιογράφος κ. Δημήτριος Κεντάκας.

Επιβλητικές και κατανυκτικές τοιχογραφίες κοσμούν σήμερα το εσωτερικό του Ναού και συγκινούν τους προσκυνητές θυμίζοντας Βυζαντινά αγιορείτικα προσκυνήματα.

Αξιοσημείωτη είναι η σπάνια αγιογράφηση των 24αρων οίκων του Ακαθίστου Ύμνου στον Πρόναο που αποτελεί το σέμνομα και το στολίδι του Ναού.

Στις 18 Οκτωβρίου του 1965 από τον Μητροπολίτη Τρίκης και Σταγών κ. Διονύσιο έγινε ο καθαγιασμός του Παρεκκλησίου.

Ημέρα χαράς και ευλογίας για το Ίδρυμα ολόκληρο. Με την παρουσία πλήθους πιστών και προσωπικού του Ιδρύματος, και τη συμμετοχή πολυπληθούς Ιερατείου, (4 αρχιμανδριτών, 4 πρεσβυτέρων και διακόνου) ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Διονύσιος τέλεσε τα εγκαίνια του Ναού καθαγιάζοντας εκτός από την κεντρική και μία δεύτερη Αγ. Τράπεζα στην νότια κόγχη του Αγ. Βήματος αφιερωμένη στην Οσία Ξένη.

Έτσι ο Ναός μας πανηγυρίζει εκτός από τον Αγ. Λουκά (18 Οκτωβρίου) και την Αγ. Ξένη στις (24 Ιανουαρίου)

Την 7η Αυγούστου 1986 διορίστηκε ως εφημέριος του Νοσοκομείου ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Θεμ. Κοντογιάννης που διακονεί στο Ίδρυμα μέχρι σήμερα.

Στις 28 Αυγούστου του 1992 ο Ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης (Υμνογράφος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας) με αίτηση του εφημερίου του Ιδρύματος συνέθεσε Παρακλητικόν Κανόνα εις τον Απόστολον & Ευαγγελιστή Λουκά τον Ιατρό.

Η ακολουθία ψάλλεται (από την άνοιξη του 2000 με την έγκριση της Ιεράς Συνόδου)

Τον Μάρτιο του 1993 κυκλοφόρησε το Μηνιαίο έντυπο του Παρεκκλησίου μας με τίτλο "ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ".

Το τέλος κάθε μηνός, προγραμματίζονταν από τον εφημέριο ανακοινωνόταν και διανέμονταν στο εκκλησίασμα σε έντυπη μορφή για ενημέρωσή τους οι ακολουθίες του επομένου μηνός.

Έτσι από τον Μάρτιο του 1993 η ανακοίνωση αυτή πήρε τη μορφή 4σέλιδου (αργότερα και 8σέλιδου) εντύπου γραμμένου στη γραφομηχανή.

Στο έντυπο, εκτός από τις ακολουθίες του μηνός που ανακοινώνονται στην πρώτη σελίδα, περιλαμβάνονται πατερικά και άλλα εποικοδομητικά και επίκαιρα κείμενα.

Σήμερα στοιχειοθετείται (από τον εφημέριο) με τη χρήση Η/Υ, και εκτυπώνεται με τη στήριξη της ΕΔΑΝΙ σε 300-350 αντίγραφα και διανέμεται δωρεάν.

Ιδιαίτερη ευλογία απετέλεσε για το Ίδρυμα η επίσκεψη σ' αυτό την 23η Δεκεμβρίου 1998 του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστοδούλου (πρώτη επίσκεψη Αρχιεπισκόπου στο Ίδρυμα) να ευχηθεί στο προσωπικό και τους νοσηλευομένους για τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Την άνοιξη του 2000 ολοκληρώθηκε η πρώτη ανακαίνιση του Παρεκκλησίου μας. Οι εργασίες έγιναν μετά από αίτημα του εφημερίου, με τη φροντίδα και επιμέλεια της διευθύνσεως (δαπάνη του δημοσίου), από τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό κ. Γεώργιο Πλατσάκη και τους τεχνικούς του.

Συγκεκριμένα, (α) Μετά την αποψίλωση της προηγουμένης κεραμοσκεπής (που παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα στεγανότητας), έγινε στερέωση με τσιμεντοκονία, στεγανοποίηση, θερμομόνωση της οροφής του Ναού και κατασκευή νέας κεραμοσκεπής πανομοιότυπης με την προηγουμένη. (β) Έγινε καθαρισμός με υδροβολή και ειδικά καθαριστικά των εξωτερικών όψεων του ναού για την απομάκρυνση των παλαιών ρύπων και της σκόνης, και στη συνέχεια στεγανοποιήθηκαν και χρωματίστηκαν με σύγχρονα σκευάσματα ποιότητος. (γ) Αντικαταστάθηκαν - ανακατασκευάσθηκαν τα κατεστραμμένα από την υγρασία μέρη από τις μεταλλικές εισόδους του Ναού και χρωματίστηκαν μαζί με τα παράθυρα.

Την 27η Ιουλίου 2000 με την επιμέλεια και φροντίδα του Εφημερίου και τη βοήθεια συνεργατών του, τοποθετήθηκε και λειτουργεί η Ιστοσελίδα του Παρεκκλησίου μας.

Τον Οκτώβριο του 2000 εορτάστηκε η 35η επέτειος των εγκαινίων του Παρεκκλησίου μας.

Τις εκδηλώσεις και την πανήγυρη Ευλόγησε και ελάμπρυνε με την (για πρώτη φορά) χοροστασία του στον πανηγυρικό εσπερινό ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος χειροθετώντας αναγνώστη τον δεύτερο (τότε) ιεροψάλτη του Παρεκκλησίου, Θεμιστοκλή Κοντογιάννη.

Το Χειμώνα του 2000 προς το 2001 έγινε αναμόρφωση του προαυλίου του Παρεκκλησίου και διάνοιξη εισόδου στο προαύλιο προς την οδό Λυκαονίας.

Συγκεκριμένα, (α) Έγινε αποψίλωση του παλαιού δαπέδου και μετά τη διαμόρφωσή του για τη συλλογή και παροχέτευση των ομβρίων υδάτων έγινε νέα καλαίσθητη επίστρωση (β) Έγινε διάνοιξη εισόδου προς την οδό Λυκαωνίας (ή όλη εργασία απέβλεπε να γίνει κατά το δυνατόν πιστότερη απομίμηση της επί της Β. Σοφίας περίφραξης και εισόδου του Νεοκλασικού Κτιρίου) (γ) Στο προαύλιο (με ευθύνη προσωπική, επιμέλεια και φροντίδα του εφημερίου) τοποθετήθηκαν καλαίσθητη κρήνη, τραπεζάκια, παγκάκια, και σιντριβάνι. (δ) Στους παραστάδες της εισόδου τοποθετήθηκαν δεξιά ψηφιδωτή εικόνα του Ευαγγελιστού Λουκά και στην αριστερά μαρμάρινη επιγραφή για το Ναό και τα εγκαίνιά του. (ε) Διαμορφώθηκε ως κυρία είσοδος του Παρεκκλησίου η Δυτική επί της Β. Σοφίας.

Τον Ιούνιο του 2001 πραγματοποιήθηκε γενικό (ξηρό) χωρίς χρήση χημικών καθαριστικών καθάρισμα των Τοιχογραφιών του Παρεκκλησίου.

Κατά τις εργασίες καθαρισμού έγινε μόνο επιμελής αφαίρεση της αιθάλης (καπνού) πού είχε επικαθίσει στις τοιχογραφίες χωρίς καμία άλλη επέμβαση σ΄ αυτές.

Οι "λεκέδες" από παλαιότερες ερασιτεχνικές και ανεπιτυχείς προσπάθειες καθαρισμού, καθώς και εκείνοι πού προκλήθηκαν από την υγρασία παραμένουν, για κάποιον επόμενο καθαρισμό με το σκεπτικό ότι όσο λιγότερες και επιεικέστερες προσπάθειες καθαρισμού γίνονται τόσο λιγότερο φθείρονται οι τοιχογραφίες.

Στο Παρεκκλήσι και το Νοσοκομείο εκκολάφτηκε και βλάστησε σαν προσωπική αγωνία και «ερασιτεχνική» διακονία, η ιδέα του οργανωμένου Εκκλησιαστικού Εθελοντισμού στους χώρους Υγείας.

Την άνοιξη του 2003 έγιναν οι πρώτες συναντήσεις σε μία προσπάθεια να οργανωθεί και να λειτουργήσει η σημερινή Εθελοντική Διακονία Ασθενών, και συνεχίζει έως σήμερα (2015) να φιλοξενεί πολλές λειτουργικές και άλλες εκδηλώσεις της.

Στο υπόγειο του Παρεκκλησίου λειτούργησε έως την άνοιξη του 2005 το πρώτο γραφείο της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών.

Στις 30 Μαρτίου του 2010, Μεγάλη Τρίτη, οι εθελοντές της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών υποδέχθηκαν στο παρεκκλήσι και δέχθηκαν τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου Β’, που έφθασε στο Νοσοκομείο να επισκεφτεί και να ευχηθεί στους εργαζομένους και νοσηλευομένους του.

Τον Οκτώβριο του 2010 μια ακόμη μοναδική ευλογία επιφυλάχθηκε για το Παρεκκλήσι.

Στην εορτή του Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά και την 45η επέτειο των εγκαινίων, λειτουργήθηκε από το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπό κ.κ. Ιερώνυμο Β΄.

Παρά την έντονη φθινοπωρινή καταιγίδα οι εργαζόμενοι, οι νοσηλευόμενοι και πλήθος πιστών λειτουργήθηκαν και δέχτηκαν τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου.

Από τις αρχές του 2015 σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Νοσηλευτηρίου συγκροτήθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κοινή πενταμελής επιτροπή η οποία και ανέλαβε καθήκοντα Διοίκησης Διαχείρισης και Λειτουργίας του Παρεκκλησίου.

Την τελευταία εικοσαετία το Παρεκκλήσι είχε την ευλογία να φιλοξενήσει τρείς φορές τεμάχιο ιερού λειψάνου του Ευαγγελιστού Λουκά.

Έγιναν βαπτίσεις και γάμοι πολλών νοσηλευομένων και οι περισσότεροι απ’ αυτούς σήμερα μας περιμένουν στην ουράνια πατρίδα μας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ

Εμφανίσεις: 304060
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: