Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 17/10 12:02

koronias pigi drosias 18

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Την Κυριακή Δ' Λουκά (17η τ.μ.) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίας Άννης Περιβολίων (Ταύρου) πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού.

Αφορμή στο κήρυγμά του πήρε από την αποστολική περικοπή της ημέρας και μάλιστα από τον στίχο: «Ζητάν τον νομικόν και Απολλώ σπουδαίως πρόπεμψον,ίνα μηδέν αυτοίς λείπη» (Τίτ. γ´13)

1. Είναι πολύ χαρακτηριστικό, είπε ο Σεβασμιώτατος, ότι ο Απόστολος Παύλος στις επιστολές του, ενώ ομιλεί για υψηλά και μεγάλα, δεν ξεχνά και όσα έχουν σχέση με την καθημερινή ζωή, συμπεριφορά και αναστροφή με τους άλλους. Έτσι συμβουλεύει τον Τίτο να φερθεί με κάθε σεβασμό και ευγένεια στα δύο αυτά διακεκριμένα πρόσωπα, τον Ζηνάν και τον Απολλώ.
Αυτό, που γράφει εδώ για την συγκεκριμένη περίπτωση,το συνιστά ως γενική συμβουλή στην προς Ρωμαίους επιστολή, όπου γράφει «τη τιμή αλλήλους προηγούμενοι» (Ρωμ. ιβ, 10). Να αμιλλάσθε ποιός θα τιμήσει περισσότερο τον άλλο. Δηλ. να είσθε ευγενείς μεταξύ σας.

2. Αλλά τι σημαίνει ευγένεια; Κατά κυριολεξία την υψηλή καταγωγή, το γένος. Κατ´ επέκταση την σωστή συμπεριφορά, που πρέπει να έχουμε λόγω καλής αγωγής.
Ζούμε σε στενό χώρο. Στο σπίτι, στο γραφείο, στο εργοστάσιο, στους προθαλάμους των υπηρεσιών, στους δρόμους, που κυκλοφορούμε, οδηγώντας ή πεζοί. Οι σφαίρες της ζωής μας διασταυρώνονται ή και εφάπτονται επικίνδυνα κάποτε. Υπάρχει ο κίνδυνος τριβής. Αναζητούνται τρόποι, για να αποφεύγονται οι συγκρούσεις. Να σε τί βοηθά η ευγένεια. Αποφεύγει να ενοχλεί. Αφήνει χώρο στον άλλο. Αναγνωρίζει την αξία ή το δίκαιο του άλλου. Είναι υποχωρητική. Χαμογελά με κατανόηση και επιείκεια ή και συμπάθεια και αφοπλίζει τον άλλο,όταν είναι έτοιμος να συγκρουσθεί.

3. Η χριστιανική ευγένεια δεν είναι επιφανειακή και υποκριτική, ούτε εξαντλείται στους τύπους, που πολύ χαρακτηριστικά τους σατυρίζει ο ποιητής:

Ο ένας τον άλλο περιγελά με ψευτοδιαχύσεις.

- Τί κάνετε; - πολύ καλά, του λόγου σας; - Επίσης.

- Τί κάνει ο πατέρας σας κι η σεβαστή μητέρα σας;

- Τί κάνει το μωρό σας κι ο γεροπεθερός σας;

- Πολύ καλά. - Πώς χαίρω! - Ευχαριστώ, το ξέρω!

Και λέγοντας πως χαίρεται, σάς αποχαιρετά.

Και σεις βεβαίως ξέρετε, πως δεν ενδιαφέρεται γι ´αυτούς, που σας ρωτά! (Γ. Σουρής).

4. Η χριστιανική ευγένεια χρησιμοποιεί και τους τύπους, όταν πρέπει, αλλά όχι υποκριτικά. Και ακόμη εκδηλώνεται προς κάθε κατεύθυνση. Από τον μικρό στον μεγάλο, αλλά και αντιστρόφως. Από τον υφιστάμενο στον προϊστάμενο, αλλά και αντιστρόφως. Από τον αδύνατο στον ισχυρό και αντιστρόφως. Και είναι απροσωπόληπτη. Γιατί μερικοί είναι «τοις ασθενέσι λέοντες και τοις κρατούσι κυνάρια» (Μ. Βασίλειος). (Μπροστά στους αδύνατους γίνονται λεοντάρια και μπροστά στους ισχυρούς σκυλάκια).

5. Όταν ο Απόστολος Παύλος παραγγέλει «τη τιμή αλλήλους προηγούμενοι» αναγνωρίζει ότι κάθε άνθρωπος είναι άξιος τιμής και μόνο επειδή είναι άνθρωπος. Έχει αξία. Και αν, βεβαίως, ανταποκρίνεται η ζωή του στην αξία του, ως ανθρώπου,έχει και αξιοπρέπεια.

Αλλά αυτό αφορά τον ίδιο και τον Θεό. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τιμούμε τον κάθε άνθρωπο.

Ρωτά ο Ιερός Χρυσόστομος: «Ο Δεσπότης μου εσφάγη και το αίμα αυτού εξέχεεν υπέρ ανθρώπου καγώ καταφρονήσαι έχω; και ποίαν έχω συγγνώμην»;

Να η πηγή της ευγένειας του Χριστιανού. Αυτή η πηγή ας ποτίζει και ας δροσίζει την ζωή μας!

koronias pigi drosias 1

koronias pigi drosias 1

koronias pigi drosias 1

koronias pigi drosias 1

koronias pigi drosias 1

koronias pigi drosias 1

koronias pigi drosias 1

koronias pigi drosias 1

koronias pigi drosias 1

koronias pigi drosias 1

koronias pigi drosias 1

koronias pigi drosias 1

koronias pigi drosias 1

koronias pigi drosias 1

koronias pigi drosias 1

koronias pigi drosias 1

koronias pigi drosias 1

Εμφανίσεις: 157640
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: