Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 09/01 21:39

naos panagoudas 1

Για την Romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος


Ο λόγος για το Ανοιχτό Σχολείο Ψυχικής Υγείας, του Ιερού Ναού Παναγούδας, της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, το οποίο επιστρέφει δυναμικά, ως μια σημαντική κοινωνική πρωτοβουλία, που αποτελεί ένα επιστημονικό και κοινοτικό βίωμα, εις πείσμα των άτοπων κατηγορώ στο σώμα της Εκκλησίας.

Ας θυμηθούμε όμως, τι είναι το Ανοιχτό Σχολείο Ψυχικής Υγείας, όπου η Ενορία της Παναγούδας, μαζί με τη διακεκριμένη ψυχολόγο, κυρία Νέλη Βυζαντιάδου, "ανοίγει" το θέμα της ψυχικής υγείας.

Ο ως άνω Ιερός Ναός, με τις ευχές και τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, διοργανώνει το Ανοιχτό Σχολείο Ψυχικής Υγείας, ήδη από 2018. Πρόκειται για ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε οποιονδήποτε έχει ενδιαφέροντα και ανησυχίες γύρω από ζητήματα ψυχικής υγείας, με επιστημονική υπεύθυνη της δράσης αυτής, την κυρία Βυζαντιάδου, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια, επόπτρια και ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων και με την πνευματική καθοδήγηση του προϊσταμένου του Ιερού Ναού, αρχιμ. Αμβροσίου Ματσά.

Η πρωτοβουλία αυτή, ξεκίνησε με ομιλίες της κυρίας Βυζαντιάδου, όπου η κάθε συνάντηση είχε ένα κεντρικό θέμα, το οποίο αναπτύσσονταν και εν συνεχεία ακολουθούσε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Σε πολλές από τις ομιλίες αυτές, μετείχαν ως προσελκυσμένοι ομιλητές της κυρίας Βυζαντιάδου, και διάφοροι άλλοι διακεκριμένοι επιστήμονες (παθολόγοι, ψυχίατροι, ψυχολόγοι).

Οι συναντήσεις αυτές, αξίζει να αναφερθεί, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία συμμετοχής και προσέλευσης, με τις αίθουσες τόσο του Ιερού Ναού, όσο και αυτής του Κέντρου Πολιτισμού ''Αλέξανδρος'', της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, να γεμίζουν ασφυκτικά κάθε μήνα, όπου στη δεύτερη περίπτωση τελούνταν με την υποστήριξη του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Πέραν όμως των ομιλιών-συναντήσεως αυτών, πραγματοποιούνταν σχετικές ημερίδες και διάφορα θεατρικά δρώμενα με ψυχολογικό περιεχόμενο.

Η υγειονομική όμως κρίση, διέκοψε τις κατ' ιδίαν συναντήσεις και τότε ανέκυψε μια ακόμη διαφορετική δράση.

Έτσι, από τον Μάιο του 2019, λόγω της πανδημίας του covid-19, ελήφθησαν μέσω του Ανοιχτού Σχολείου Ψυχικής Υγείας, κάποια υποστηρικτικά μέτρα, σε επίπεδο ψυχικής-ψυχολογικής πρόληψης-κάλυψης.

Για 46 λοιπόν συνεχείς ημέρες, η επιστημονική υπεύθυνη του Ανοιχτού Σχολείου Ψυχικής Υγείας, Νέλη Βυζαντιάδου, επικοινωνούσε με συνανθρώπους μας, που ενδεχομένως αντιμετώπισαν κάποιες δυσκολίες λόγω του σχετικού "αποκλεισμού" στα σπίτια μας, αλλά και της ψυχολογικής διαχείρισης του ενδεχόμενου φόβου, λόγω της πανδημίας, αλλά και της μοναξιάς, μέσω της σχετικής διαδικτυακής ομάδας στο Facebook (εδώ).

Μετά όμως την τότε άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων, το Ανοιχτό Σχολείο συνέχισε με την υποστήριξη μέσω διαφόρων άρθρων της κυρίας Βυζαντιάδου, στη διαδικτυακή ομάδα του.

Το 2021, απαιτεί μια ακόμα πιο ενεργή δράση μας, λόγω των εν γένει εξελίξεων, όπως αναφέρει ο π. Αμβρόσιος Ματσάς, προϊστάμενος του Ιερού Ναού και συν-δημιουργός της πρωτοβουλίας αυτής. Έτσι, στο Ανοιχτό Σχολείο Ψυχικής Υγείας, θα πραγματοποιούνται πλέον διαδικτυακές συναντήσεις-ομιλίες.

Η επιστημονική υπεύθυνη της δράσης αυτής, κυρία Νέλη Βυζαντιάδου, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια, επόπτρια και ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων, μας ενημερώνει σχετικά:

''Πάει καιρός από τότε που μαζευόμασταν όλοι και όλες στις συναντήσεις που διοργάνωνε το Ανοιχτό Σχολείο Ψυχικής Υγείας - Ι.Ν. Παναγούδας και μοιραζόμασταν γνώσεις και εμπειρίες ζωής.

Οι συνθήκες του τελευταίου έτους υπήρξαν και παραμένουν περίεργες και πρωτόγνωρες κι εμείς οφείλουμε να προσαρμοστούμε σε αυτές χωρίς όμως να χάσουμε τη διάθεση για επικοινωνία κι επίσης προσαρμοζόμαστε αποδεικνύοντας την ψυχική μας ευελιξία.

Ελάτε λοιπόν να δημιουργήσουμε ξανά μαζί όμορφες και πλούσιες αναμνήσεις. Σας περιμένουμε κάθε Σάββατο στις 18.00, για να "διαβάζουμε" παρέα Ψυχολογία.

Ξεκινάμε δυναμικά το Σάββατο 9/1/2021, συζητώντας για ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα: «Τι συμβαίνει με την επικοινωνία μας με τους άλλους, πότε μας καταλαβαίνουν και πότε όχι, τι γίνεται με τις αρνητικές σκέψεις που κάνουμε, πώς επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα αλλά και την ίδια τη διάθεσή μας απέναντι στη ζωή;»

Ραντεβού σε ένα νέο κύκλο συναντήσεων με την υπόσχεση να δώσουμε αξία στα Σαββατιάτικα απογεύματα.''

Οι διαδικτυακές συζητήσεις, θα πραγματοποιούνται μέσω των εξής συνδέσμων: (εδώ) και (εδώ).

Εμφανίσεις: 301347
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: