Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 16/09 19:18

esperinos agia sofia 50

Νέο Ψυχικό | Θάνος Θανόπουλος


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020 ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας Σοφίας και των Τριών Θυγατέρων αυτής, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας στο Νέο Ψυχικό.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, πλαισιούμενος από τον Αναπληρωτή Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Ευγένιο Παντζαρίδη, τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Ιωαννίκιο Κουλιανόπουλο, τους συνεφημερίους του, Αρχιμ. Χριστόδουλο Κλαδίτη, Πρωτοπρ. Γεώργιο Χριστοδούλου και π. Γεώργιο Χαλιώτη, και πλειάδα κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Να αναφερθεί ότι στον εσπερινό παρέστησαν ο νέος Δήμαρχος Φιλοθέης - Ψυχικού κ. Δημήτρης Γαλάνης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Παπαχρόνης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην Αγία Σοφία και στις αρετές που συμβολίζουν τα ονόματα των τριών θυγατέρων της.

«Η Αγία Σοφία επέλεξε αυτά τα συγκεκριμένα ονόματα για τα παιδιά της που αποτελούν τρεις κορυφαίες αρετές. Πίστη, Ελπίς και Αγάπη και επειδή αυτά τα ονόματα εκφράζουν την αλήθεια της πίστεως ας κοιτάξουμε σήμερα να δούμε τι μπορούν να πουν αυτά τα ονόματα σε εμάς, στην καθημερινή μας ζωή ως προς την σχέση μας με τον Θεό αλλά και ως προς την σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους. Πίστη σημαίνει εμπιστοσύνη, ότι εμπιστεύομαι την ύπαρξή μου προς τον Θεό τον οποίο λέγω ότι πιστεύω. Η τελεία πίστη είναι ο Χριστός» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φιλόθεος.

Σε άλλο σημείο ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην δεύτερη αρετή την ελπίδα προσθέτοντας πως «η ελπίδα είναι εκείνη η δυνατότητα που μας προσφέρει ο Θεός ώστε πράγματα του μέλλοντος να μπορούμε να τα ζούμε από το παρόν».

«Η αγάπη που είναι η τελευταία αλλά η μεγαλύτερη από όλες τις αρετές είναι εκείνη που δεν θα καταργηθεί στην Βασιλεία του Θεού. Η αγάπη δεν καταργείται γιατί είναι η κύρια ένδειξη που θα αποτελεί την καρδιά της Βασιλείας του θεού. Αυτές οι τρεις αρετές δείχνουν και σε εμάς τον τρόπο για να πορευθούμε μέσα στην καθημερινότητά μας» - συμπλήρωσε ο κ. Φιλόθεος.

Κλείνοντας ο Θεοφιλέστατος υπογράμμισε: «Και το όνομα της Αγίας Σοφίας δεν είναι τυχαίο καθώς με Σοφία πορεύθηκε στη ζωή, με Σοφία αφιέρωσε τα παιδιά της στον Θεό και με σοφία τα τα προσέφερε σε Εκείνον γιατί ήξερε ότι σε Εκείνον και μόνο σε Εκείνον υπάρχει ζωή».

Μετά την ομιλία του ο Επίσκοπος Ωρεών μετέφερε τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και ευχαρίστησε τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Ιωαννίκιο Κουλιανόπουλο για την ευγενική πρόσκληση.

Από την πλευρά του ο Αρχιμ. Ιωαννίκιος ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο για την παρουσία του, ευχαρίστησε τους τοπικούς άρχοντες, την Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Φιλοθέης-Ψυχικού και τους πιστούς καθε ηλικίας που με ευλάβεια προσήλθαν στον Ιερό Ναό για να προσκυνήσουν την Εικόνα και τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Σοφίας.

Τέλος να σημειωθεί ότι ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το απόγευμα ο Μεθέορτος Εσπερινός.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 300866
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: