Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 08/09 14:38

panagouda thessalonikis 30

Για την Romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος


Η Γέννηση της Υπεράγνου Μητρός Του Κυρίου μας, της Μητρός μας, της Σκέπης της Πατρίδος μας, εορτάστηκε με λαμπρότητα, στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Παναγούδας Θεσσαλονίκης, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2020.

Μέσα στην εν γένει κρίσιμη και κλυδωνιζόμενη υγειονομική και εθνική κατάσταση της χώρας μας, χιλιάδες ευλαβών προσκυνητών άναψαν το κερί τους, μετείχαν των Ιερών Ακολουθιών και πρόστρεξαν ικετευτικά και ευχαριστιακά στη γλυκυτάτη Παρθένο, στου ουρανού Την Πλατυτέρα, Στην Έμψυχο Ναό και Θρόνο Του Θεού, στο Ναό Της εν τη Θεσσαλονίκη.

Ο Ιερός Ναός της Παναγούδας, χρονολογείται το 1818 μ.Χ., και η αναφορά του στην Παναγία είναι πολυδιάστατη, καθώς εκτός του ότι είναι αφιερωμένος στη Γέννησή Της, πανηγυρίζει λαμπρά και την Παναγία Γοργοϋπήκοο, όπου Ιερά και Θαυματουργή Εικόνα της, του 16ου αιώνα, θησαυρίζει.

Εκτός όμως των αναφορών αυτών προς Εκείνη, φυλάττει τμήματα των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Ενδόξων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των γονέων Της, τους οποίους τιμά πανηγυρικά στη Σύναξη και τη Μνήμη Τους.

Κατά την Ιερά Πανήγυρη, τελέσθηκε την Παραμονή Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και Ιερά Αγρυπνία. Την Παραμονή, τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο, εκπροσώπησε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Σαντοριναίος, ο οποίος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, με τον χαρισματικό του λόγο.

Με την παρουσία τους τίμησαν την Ιερά Πανήγυρη, ο εκπρόσωπος του Διοικητού του Γ' Σώματος Στρατού, Στρατηγού κ. Δημητρίου Κούκου, Σμήναρχος κ. Βασίλειος Καρταλάκης, καθώς και Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ Μιχαήλ Κούπκας.

Ανήμερα της Εορτής, προεξήρχε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, αρχιμανδρίτης Φώτιος Ζαρζαβατσάκης, ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου και μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του. Κατά την ομιλία του ο π. Φώτιος Ζαρζαβατσάκης, αναφέρθηκε στη σημασία και σπουδαιότητα της Γεννήσεως της Παναγίας στην Εκκλησία και την Πίστη μας, ως ένα ξεχωριστό γεγονός.

Προ της Απολύσεως, ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Ματσάς ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη της Μητροπόλεως κ.κ. Άνθιμο, ευχήθηκε χρόνια πολλά στο εκκλησίασμα και στους παρευρισκόμενους ιερείς, ενώ έκλεισε τον χαιρετισμό του με την ευχή να ανταποκριθούμε όλη μας στο κάλεσμα Του Θεού, με την Εκκλησία μας να προβάλει την Παναγία και να μας υπενθυμίζει πως Εκείνη ανοίγει και πάλι τον Παράδεισο και οφείλουμε να έχουμε ευγνωμοσύνη και να στρεφόμαστε με αγάπη προς Εκείνη, προς Τον Χριστό και τον συνάνθρωπο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εμφανίσεις: 292053
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: