Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 07/08 19:07

plaka metamorfoseos 58

Με την παρουσία του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτου Βαρνάβα Θεοχάρη, τελέστηκε την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020 ο πανηγυρικός Εόρτιος Εσπερινός, επί τη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού και εγκαινιάστηκαν οι πενθήμερες λατρευτικές ενοριακές συνάξεις του πανηγυρίζοντος Ιερού και υπό ανακαίνιση ιστορικού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού (Αγία Σωτήρα του Κοττάκη), επί της οδού Κυδαθηναίων, στο κέντρο της πρωτεύουσας, στην περιοχή της Πλάκας.

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών διαβίβασε τις πατρικές ευλογίες και τις εόρτιες ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου, προς τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού, τους πατέρες που έλαβαν μέρος στον πανηγυρικό Εσπερινό, τους ιεροψάλτες, τους διακονούντες στις ενοριακές δράσεις και προς όλους τους ενορίτες και τους ευλαβείς προσκυνητές του αιωνόβιου Ιερού Ναού.

Μετά την τέλεση της αρτοκλασίας, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εκήρυξε τον Θείο Λόγο με θεολογική ενάργεια και με εκφραστικό πλούτο, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «... Αδελφοί μου, κατά το Θείο Γεγονός της Μεταμορφώσεως, το πρόσωπο του Δομήτορος της Εκκλησίας μας αποκαλύπτεται στη ζωή μας... ο Χριστός είναι το Φως, είναι το Φως το Αληθινό, το φωτίζον και αγιάζον πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον, καθότι ο άνθρωπος είναι πλασμένος να γίνει φωτεινός, όπως μας διαβεβαίωσε ο ίδιος ο Κύριος, λέγοντας “τότε οι δίκαιοι εκλάμψουσιν ως ο Ήλιος”...

Ο Θεός και ο άνθρωπος είναι στενά συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Είναι οι πιο στενοί συγγενείς... Με τον πνευματικό μας αγώνα για ενάρετο βίο, με την προσήλωσή μας στις εντολές του Θεού μπορούμε και ζούμε την αποκάλυψη του πνευματικού βάθους που μας προσφέρει το γεγονός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου...

Ανάλογα μ’ αυτόν τον προσωπικό αγώνα, θα γίνουμε δεκτικοί της Χάριτος του Θεού και το Φως Του αποτελεί το κοινό βραβείο όλων των αγωνιζομένων Χριστιανών! Όποιος έχει καλή προετοιμασία και πίστη, δέχεται τον Χριστό, που προσφέρεται και μέσα στη Θεία Ευχαριστία, ως Φως, ως Ζωή, ως Θεραπεία, ως Λύτρωση.

Ο λόγος του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, αποτυπώνει αυτή την εμπειρία στον υπέροχο ύμνο του ως εξής: “μεταλαμβάνω του Φωτός, μετέχω και της Δόξης και λάμπει μου το πρόσωπον ως και του ποθητού μου και άπαντα τα μέλη μου γίνονται φωτοφόρα”...».

Την διεύθυνση του Ιερού Αναλογίου είχε ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Αχαρνών, κ. Γεώργιος Κουμπανάκης, συνεπικουρούμενος από τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κ. Ιωάννη Άνθη.

Πριν την Απόλυση του πανηγυρικού Εόρτιου Εσπερινού, ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού, Αρχιμ. Βαρθολομαίος Αντωνίου- Τριανταφυλλίδης, ευχαρίστησε εκ μέρους του συνεφημερίου του, Αρχιμ. Ισιδώρου Κάτσου, ο οποίος ευρίσκεται εις το εξωτερικό διά πανεπιστημιακές υποχρεώσεις, των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των μελών των υπολοίπων ενοριακών υπηρεσιών διακονίας, τον Άγιο Πρωτοσυγκέλλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμ. Βαρνάβα Θεοχάρη, δια την παρουσία του και δια τις πατρικές ευχές αγάπης που εκόμισε εις όλους εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου.

Επίσης, παρακάλεσε τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο να διαβιβάσει εις τον Μακαριώτατο τις υιικές ευχαριστίες όλων των μελών της ιστορικής ενορίας της Μεταμορφώσεως Σωτήρος του Κοττάκη, οι οποίοι με θερμές προσευχές εύχονται προς τον Σωτήρα Χριστό διά την συνέχιση της πολυκάρπου και θυσιαστικής Αρχιεπισκοπικής προσφοράς και μέριμνάς Του.

Στην Ακολουθία, παρέστη ο Βουλευτής Ά Αθηνών, κ. Άγγελος Συρίγος, ο οποίος μετά το πέρας αυτής είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί δια την πολύχρονη πορεία των ανακαινιστικών εργασιών του Ιερού Ναού, οι οποίες άρχισαν εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού στις 7 Αυγούστου του 2008(!) και παρευρέθηκε μαζί με τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τους σεβαστούς πατέρες που μετείχαν εις τον Εσπερινό και τους ιεροψάλτες εις εόρτιαν δοχήν, η οποία είχε ετοιμαστεί στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Εγκυκλίου Σημειώματος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020, πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νεοχωρίου, κ. Παύλου. Ο Θεοφιλέστατος, ευλογώντας τους συμπροσευχομένους φιλέορτους Χριστιανούς, οι οποίοι εβρίσκονταν εντός του Ιερού Ναού και εις το προαύλειο Αυτού, κατέθεσε την πατρική ευλογία του Μακαριωτάτου και αναφέρθηκε με λαμπρούς λόγους πατερικής αληθείας στα μηνύματα της εορτής της Μεταμορφώσεως, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «... Κατά την ώρα της Θείας Μεταμορφώσεως, βιώνουμε την παρουσία της Αγίας Τριάδος. Ο Χριστός, ως μεταμορφούμενο Πρόσωπο, τον Άγιον Πνεύμα εν είδει νεφέλης και ο Θεός Πατήρ, με την φωνή Του. Η Μεταμόρφωση του Χριστού είναι εικόνα εσχατολογική. Συμβολίζει την Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, ο οποίος έλαμψε ως ο ήλιος στο Όρος Θαβώρ και μ’ αυτό το Πρόσωπο θα έρθει κατά τη Δευτέρα Παρουσία Του... Η Μεταμόρφωση σημαίνει την Ανάσταση του Χριστού και την Ανάσταση όλων μας... Η Μεταμόρφωση σημαίνει τον Παράδεισο, τον οποίο βιώνει κάθε Χριστιανός, που αγωνίζεται να διατηρεί την ζωή του καθαρή...».

Την διεύθυνση της παραδοσιακής πολυφωνικής κερκυραϊκής χορωδίας μετά αρμονίου είχε ο μαέστρος κ. Διονύσιος Βυθούλκας.

Πριν το πέρας της Θείας Ευχαριστίας και μετά την τέλεση της αρτοκλασίας, ο Θεοφιλέστατος ευλόγησε την σταφυλή, η οποία και μοιράστηκε σ’ όλο το εκκλησίασμα μαζί με τους άρτους και το αντίδωρο, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Εγκυκλίου Σημειώματος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού, ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο δια την Αρχιερατική του παρουσία και δια τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου, τους πατέρες που έλαβαν μέρος στις Ακολουθίες, τους ιεροψάλτες και τα μέλη της χορωδίας, τους αναγνώστες, τους ιερόπαιδες και τα στελέχη της ενοριακής διακονίας, καθώς και όλους τους προσκυνητές της εικόνος του Σωτήρος Χριστού και του αντιγράφου της εφέστιας εικόνος του Ιερού Ναού, της Παναγίας της «Νέας Κυράς», της επονομαζομένης «Παναγία Σώτηρα», καθότι τους πρώτους οκτώ αιώνες της λειτουργίας του Ιερού Ναού, ως οικογενειακής Εκκλησίας των οικογενειών Αλλικόκη και Κοττάκη, ο Ναός ετιμάτο στο Πανάγιο Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Μετά την ανασυγκρότηση του Ελληνικού κράτους, ο Ναός εδόθη σε ενοριακή χρήση και γνωστός ως «Αγια-Σωτήρα» απεδόθη, τελικώς, στην Τιμή της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κυρίου.

Το απόγευμα της κυριώνυμης ημέρας, πραγματοποιήθηκε μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκλησις προς την Υπεραγία Θεοτόκο, ενώ τέθηκαν σε προσκύνηση αποτμήματα Ιερών Λειψάνων Αγίων της Εκκλησίας μας, τα οποία ανήκουν στον Ιερό Ναό και αυτούς τους χρόνους της ανακαινίσεως φυλάσσονται σε θυρίδες ασφαλείας.

Το λατρευτικό πενθήμερο πρόγραμμα εξακολουθεί με την τέλεση της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Πλατυτέρα των Ουρανών, σήμερα το απόγευμα, Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020, με την χοροστασία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρωγών, κ. Φιλοθέου, ο οποίος θα αναφερθεί, κατά την ώρα του Θείου Κηρύγματος, στο Πρόσωπο του Μεταμορφωθέντος Κυρίου και στο Πρόσωπο της Αειπαρθένου Μαρίας.

Επίσης, το Σἀββατο 8 Αυγούστου 2020, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία υπέρ των διακονούντων και των δωρητών του υπό ανακαίνιση Ιερού Ναού, ενώ την Κυριακή 9 Αυγούστου 2020, κατά τη διάρκεια της Θείας Ευχαριστίας, θα τελεστεί το κτητορικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως πάντων των κτητόρων, των ενταφιασθέντων εις τον Ιερό Ναό, των ιερατευσάντων και διακονησάντων εις Αυτόν (από τον 10ο αιώνα μ.Χ. έως τις ημέρες μας), ως και του επί πενήντα πέντε χρόνια Εφημερίου, αειδήμου Πρωτοπρεσβυτέρου, Μαρίου Δαπέργολα (+2001).

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εμφανίσεις: 249097
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: