Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 22/03 11:27

koronias stauroproskinisi

Πολλά μηνύματα εκπέμπει ο Σταυρός του Κυρίου, το ιερότερο σύμβολο της Εκκλησίας μας, που τον προβάλλει σήμερα προς προσκύνηση. 

Έστω και αν βρισκόμαστε σήμερα corpora - σωματικά - εκτός των Ιερών Ναών, όμως anima - ψυχικά - βρισκόμαστε εκεί. 

Άλλωστε τα μηνύματα του Σταυρού μάς φθάνουν και στην «κατ´ οίκον Εκκλησία« . Ας επισημάνουμε δύο :

α. Ο Χριστός με το θάνατό Του στον Σταυρό θανάτωσε τον θάνατο! Ποιον όμως θάνατο; Γιατί βλέπουμε ότι και μετά την Σταύρωση οι άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν. Όμως ο Χριστός μας ελευθέρωσε από τον πνευματικό θάνατο. Πνευματικός θάνατος είναι ο χωρισμός του ανθρώπου από την πηγή της ζωής, τον Θεό. Τότε ο άνθρωπος φαινομενικά και εξωτερικά είναι ζωντανός. Όμως είναι πνευματικά νεκρός. 

Ισχύει γι' αυτόν το "όνομα έχεις ότι ζης και νεκρός ει" της Αποκαλύψεως (Αποκ. γ, 1). Πάρα πολλοί άνθρωποι σήμερα "ζουν". Όμως είναι μαραζωμένοι ψυχικά. Αυτός ο πνευματικός θάνατος νικήθηκε με τον Σταυρό. Γιατί "εχθροί όντες κατηλλάγημεν τω Θεώ". ( Ρωμ. ε,10 ).

Κι έτσι επανασυνδεθήκαμε με την πηγή της ζωής, τον Θεό. Και νικήθηκε ο πνευματικός μας θάνατος. Όμως παραμένει ο φυσικός θάνατος. Αλλά έχει χάσει το "κέντρον" του, το κεντρί του! 

Ο Κύριος μας διαβεβαιώνει "ο πιστεύων εις εμέ κάν αποθάνη ζήσεται". (Ιωάν. ια, 25 ). Γι ' αυτό ο φυσικός θάνατος για τον πιστό δεν είναι εκμηδένιση, αλλά απαλλαγή από την φθορά. Είναι η απόθεση του φθαρτού μας σαρκίου στην ιματιοθήκη του τάφου και η αναμονή της αφθαρσίας, που θα μας επενδύσει ο Θεός. Ο πιστός πλέον ζεί "συν τω Χριστώ εν τω Θεώ"! ( Κολοσσαείς γ,3 )"Και θάνατος αυτού ουκ' έτι κυριεύει"! ( Ρωμ. στ, 9 ).

β. Η δεύτερη συνέπεια της σταυρικής θυσίας του Χριστού είναι ότι μας καλεί, ο Εσταυρωμένος στο "απαρνησάσθω εαυτόν", που μας απευθύνει σήμερα η ευαγγελική περικοπή της ημέρας.Παράδοξη φράση! Να αρνηθούμε τον εαυτό μας!

Κάτι αντίθετο με το ένστικτο της αυτοσυντηρήσεως! Όμως ο Χριστός δεν μας ζητά να καταστρέψουμε τον εαυτό μας, αλλά να πολεμήσουμε την "οικούσαν εν ημίν αμαρτίαν”. (Ρωμ. ζ, 20 ).

Να αρνηθούμε και να απαλλαγούμε από την θέλησή μας για την αμαρτία. Όχι απλώς να αποφύγουμε την αμαρτία, αλλά να ξεριζώσουμε, με την Χάρη του Θεού, την θέληση για την αμαρτία. Αλλοιώς η αμαρτία απωθείται στο υποσυνείδητο και από εκεί επανεμφανίζεται απροσδόκητα. 

Σταυρός, λοιπόν, σημαίνει για μας σταύρωση της αμαρτωλής και διεφθαρμένης θελήσεώς μας. Έτσι εξαγιάζεται το "αυτεξούσιον" και επισφραγίζεται και ολοκληρώνεται το "Χριστόν ενεδύσασθε" του Βαπτίσματος.

Εμφανίσεις: 300426
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: