Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 11/03 20:33

proigiasmeni proti 1

Για την Romfea.gr | Θάνος Θανόπουλος


Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης τελέστηκε σήμερα, Τετάρτη 11 Μαρτίου η Εσπερινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον ιστορικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστού Λουκά Πατησίων.

Στην Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Μάξιμο Ματθαίο.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

«Ο Θεός εντέλλεται στον καθέναν από εμάς, δίνει συγκεκριμένες εντολές, οι οποίες γίνονται με έναν τόσο όμορφο τρόπο, όπως αυτόν που οι γονείς έχουνε για τα παιδιά τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Θεός μας αποκαλεί παιδιά Του. Γιατί μας δείχνει την ποιότητα της σχέσης στην οποία μας καλεί ο Θεός να γίνουμε μέτοχοι. Ο Θεός βρίσκεται διαρκώς μαζί με τον λαό Του» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Θεοφιλέστατος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Φιλόθεος πρόσθεσε: «Η τήρηση των εντολών του Θεού δεν είναι απλά κάποιοι νόμοι ή κάποιοι κανόνες, τους οποίους ο Θεός έθεσε προκειμένου να δυσκολέψει την ζωή μας. Η τήρηση των εντολών του Θεού εκφράζει την ελεύθερη αγαπητική διάθεση του ανθρώπου να ανταποκριθεί σ' αυτή την πρόσκληση την οποία ο Θεός του απευθύνει».

Κλείνοντας ο Θεοφιλέστατος υπογράμμισε: «Αυτή η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι μία λαμπρή ευκαρία να εναρμονιστούμε στο θέλημα Του Θεού. Ο αγώνας της νηστείας, ο αγώνας της εντονότερης προσευχής, ο αγώνας της αποχής από κάθε κακό, είναι όλα αυτά μέσα από τα οποία καλούμαστε όλοι εμείς να τηρήσουμε το θέλημα Του Θεού».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Μάξιμος Ματθαίος ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Ωρεών για την παρουσία του τονίζοντας ότι «σήμερα είχαμε την μεγάλη τιμή να προστείτε αυτής της Ευχαριστιακής Προηγιασμένης Συνάξεως».

Από την πλευρά του ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις θερμές πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και ευχαρίστησε τον π. Μάξιμο για τα καλά του λόγια και την πρόσκληση του να προεξάρχει της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας.

«Όλοι μας αυτό έχουμε αδελφοί μου, να μνημονεύουμε ο ένας τον άλλον. Βλέπετε ότι τα πάντα τριγύρω στον κόσμο μας οδηγούν στον φόβο, να φοβόμαστε ο ένας τον άλλον, μη τυχόν και κολλήσουμε, μην αρρωστήσουμε» πρόσθεσε ο Θεοφιλέστατος.

«Η Εκκλησία δείχνει ένα άλλο ήθος. Το πως θα πρέπει να μάθουμε ζούμε, να κοινωνούμε ο ένας με τον άλλον και να μην φοβόμαστε, γιατί η αγάπη έξω βάλλει τον φόβον. Όλα τα μέτρα προφυλάξεως θα τα πάρουμε, ό,τι λένε οι υπεύθυνοι θα το κάνουμε, όμως δεν θα αφήσουμε τον Θεό μας, δεν θα αφήσουμε τον Χριστό μας, γιατί εμείς οι πιστοί Χριστιανοί τί πιστεύουμε; Ότι πάνω από όλους και όλα είναι η αγάπη του Θεού» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλόθεος.

Τέλος να σημειωθεί ότι τους ύμνους απέδωσε ο νεανικός χορός μαθητών και μαθητριών του Λαμπαδαρίου του Ναού Κυριάκου Στάντζου, Θεολόγου και Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 303062
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: