Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 07/08 09:47

metamorfosi plakas 53

Μέσα σε λαμπρά πνευματική ατμόσφαιρα εόρτιας κατανύξεως πραγματοποιήθηκαν στον αιωνόβιο και υπο ανακαίνιση Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού (Αγία Σωτήρα του Κοττάκη), επι της οδού Κυδαθηναίων, στην περιοχή της Πλάκας , οι τριήμερες λατρευτικές ενοριακές συνάξεις επι τη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Σωτήρος Ιησού Χριστού.

Την Κυριακή 4 Αυγούστου 2019 πραγματοποιήθηκε πανηγυρική θεία λειτουργία και ακολούθως το κτητορικό μνημόσυνο του Ιερού Ναού.

Στην θεία Ευχαριστία προεξήρχε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης.

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου,ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο δια την ευλογία της αδείας του,εκόμισε τις πατρικές εόρτιες ευχές του και απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα με θεολογική ενάργεια και κηρυγματική γλαφυρότητα αναφέροντας μεταξύ άλλων: "...ο Χριστός έρχεται να κηρύξει το Ευαγγελικό μήνυμα,το χαρμόσυνο μήνυμα της Βασιλείας του Θεού και μας καλεί να ενωτιστούμε το ευαγγέλιο της Βασιλείας του Θεού το οποίο υποστασιάζεται στο πρόσωπο Του.Ο Χριστός είναι ο Βασιλεύς και η Βασιλεία Του.Ο Χριστός αποκαλύπτει,ποιός είναι στην πραγματικότητα και,τι μπορεί να ενεργήσει στην ανθρώπινη ζωή..Τα θαύματα του Χριστού αποτελούν σημεία της βασιλείας Του η οποία σηματοδοτεί έναν νέο κόσμο και μια νέα ζωή που αφορά όλους τους ανθρώπους.Οι θεραπείες που προσφέρει ο Χριστός αποτελούν δείγματα αυτής της νέας σχέσης...Ο Χριστός μέσα απο τα θαύματα,μας φανερώνει την Θεανθρωπία Του και μία νέα ζωή πέρα απο την βιολογική της υπόσταση..Όλοι είμαστε μέλη της Εκκλησίας,μέλη του σώματος του Χριστού,μέλη της Βασιλείας Του και τα Μυστήρια είναι ο τόπος της φανερώσεως της Δόξας του Θεού..Εύχομαι να γίνεστε και να γινόμαστε μέτοχοι της ζωής του Θεού διότι,η ζωή μας μέσα στην Εκκλησία,μας προσφέρει την δυνατότητα της συμμετοχής μας στον τόπο και στον τρόπο της φανερώσεως του Θεού.."

Την διεύθυνση της χορωδίας του Ιερού Ναού είχε ο Πρωταψάλτης κ.Ιωάννης Άνθης.

Μετά την τέλεση του κτητορικού μνημοσύνου και πάντων των ιερατευσάντων και διακονησάντων εις τον Ιστορικόν Ναόν,έως και του επι πενηνταπέντε χρόνια εφημερίου αειδήμου Πρωτοπρεσβυτέρου Μαρίου Δαπέργολα(+2001),ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμ. Βαρθολομαίος Αντωνίου-Τριανταφυλλίδης και ο νέος εφημέριος του Ιερού Ναού Αρχιμ.Ισίδωρος Κάτσος προσέφεραν ευχαριστιακά στον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη,προς πνευματική ενίσχυση της υψηλής και ευθυνοφόρου διακονίας του, αντίγραφο της Εφέστιας Εικόνος του Ιερού Ναού, της Παναγίας "Νέας Κυράς" ή όπως είναι γνωστή απο τα ιστορικά κείμενα ως "Παναγίας Σώτηρας του Κοττάκη" μιάς και ο Ιερός Ναός, ως οικογενειακός Ναός των οικογενειών Αλλικόκη και Κοττάκη ετιμάτο επι οκτώ αιώνες στο πανάγιο όνομα της Υπεραγίας Θεοτόκου, εως ότου εδόθη σε ενοριακή χρήση, μετά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821,όπου και τελικώς απεδόθει στόν Σωτήρα Χριστό και στην εορτή της Μεταμορφώσεως Του.

Το απόγευμα της παραμονής της Εορτής,στον πανηγυρικό Εσπερινό πρωτόπαππας της Ιεράς Ακολουθίας ήταν ο Αρχιμ. Τίτος Γαρεφαλάκης ενώ τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Αρχιμ.Θεολόγος Αλεξανδράκης ο οποίος διεβίβασε τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και με σαφήνεια αμεσότατου λόγου ανέφερε μεταξύ άλλων: "...Οι μαθητές του Κυρίου, οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος, Ιωάννης και Ιάκωβος,σαράντα ημέρες πρίν το Θείο Πάθος ακούνε την φωνή του Θεού.. ο Προφήτης Μωυσής ο οποίος παρουσιάζει τον Νόμο των Προφητών και ο Προφήτης Ηλίας ο οποίος δηλώνει την ζηλωτική παρουσία του πρός την Δόξα του Θεού Πατέρα παρουσιάζονται δίπλα στον Σωτήρα Χριστό και επιβεβαιώνεται ότι συνεχίζεται η τήρηση του Νόμου με ένα νέο πρόσωπο για τον άνθρωπο..Μέσα απο την νεφέλη,μέσα απο το φώς,παρουσιάζεται η Δόξα της Αγίας Τριάδος.. οι μαθητές στηρίζονται με αυτόν τον τρόπο, διότι μετά σαράντα ημέρες θα λυγίσουν μπροστά στον Σταυρό του Κυρίου..Αυτή η δωρεά,ας είναι ένα στοιχείο στην πορεία κάθε πιστού ώστε η πνευματική νεφέλη να λούζει την καρδιά και τους λογισμούς μας,να μας χαρίζει το φως της ελπίδας,της αγάπης,του ζήλου,της πίστεως,του αγιασμού ' να μας χαρίζει το φώς της Αλήθειας...".

Την διεύθυνση του Ιερού αναλογίου είχε ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Αχαρνών κ. Γεώργιος Κουμπανάκης.

Την Τρίτη 6 Αυγούστου 2019 της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Ευχαριστίας προέστη ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερωνύμου,Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεοχωρίου κ.Παύλος.

Ο Θεοφιλέστατος, κατέθεσε σε όλους τους φιλέορτους συμπροσευχομένους χριστιανούς τις πατρικές ευλογίες και την αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και με ειλικρίνεια ψυχής, αναφερόμενος στα ευαγγελικά μηνύματα της Δεσποτικής εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού ανέφερε: "...Ο μεταμορφωθείς εν τω όρει Θαβώρ Κύριός μας άλλαξε όψη,τα ιμάτιά Του έγιναν λευκά ως το φώς,έλαψε ώς ο ήλιος, κατέβηκε το Άγιον Πνεύμα ως νεφέλη φωτεινή και ο Θεός Πατήρ εμφανίστηκε λέγοντας: "ούτος εστίν ο υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα ' αυτού ακούετε"...Ο Μεταμορφωθείς Κύριος μας δείχνει, πως ήταν ο Αδάμ στον Παράδεισο. Ο Μεταμορφωθείς Κύριος μας δείχνει την δόξα Του,με την οποία θα τον δούμε κατά την Δευτέρα Παρουσία Του... Να βιώνουμε την μετάνοια και την προσευχή ώστε να ατενίσουμε το πρόσωπο του Κυρίου κατά την Δευτέρα Παρουσία Του.Το φώς της μεταμορφώσεως να το κρατάμε όλη μας την ζωή,να ζούμε με το φως της μεταμορφώσεως και να μεταλαμβάνουμε πάντοτε των Αχράντων Μυστηρίων ώστε να λάμπουμε λαμβάνοντας τον Χριστό..."

Την διεύθυνση της παραδοσιακής πολυφωνικής κερκυραικής χορωδίας μετά αρμονίου είχε ο μαέστρος κ. Διονύσιος Βυθούλκας.

Στην θεία Λειτουργία παρέστη ο Βουλευτής Αθηνών κ. Άγγελος Συρίγος.

Πρίν την απόλυση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεοχωρίου κ.Παύλος κατέθεσε σε όλους τους φιλέορτους συμπροσευχομένους χριστιανούς τις πατρικές ευλογίες και την αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, έκανε αναφορά στο έργο που επιτελεί στον Ιερό Ναό επι εικοσιπενταετία ο προιστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμ. Βαρθολομαίος Αντωνίου-Τριανταφυλλίδης με κύρια μνεία στα τελευταία έντεκα χρόνια της ανακαινίσεώς του,παρουσίασε στελέχη του Ιερού Ναού τα οποία γνωρίζει απο ετών και διάβασε την ευχή της σταφυλής.

Συμφώνως με το έθος εορτής, μετά μοιράστηκε σε όλο το εκκλησίασμα σταφύλι μαζί με το αντίδωρο.

Οι εφημέριοι του Ιερού Ναού ευχαρίστησαν τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νεοχωρίου κ. Παύλο για την Αρχιερατική του παρουσία και τον παρακάλεσαν να διαβιβάσει προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο τις θερμές ευχαριστίες τους για τις πατρικές του ευλογίες καθώς και τις εόρτιες υιικές ευχές, όλων των μελών της ιστορικής ενορίας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πλάκας, επι τη εορτη της Μεταμορφώσεως του Κυρίου.

Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας, εψάλη ο μεθέορτος πανηγυρικός εσπερινός και η παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο ενώ έως το τέλος των ακολουθιών, τέθηκαν σε προσκύνηση αποτμήματα Ιερών Λειψάνων Αγίων της πίστεώς μας, τα οποία ανήκουν στον Ιερό Ναό και φυλάσσονται σε θυρίδες ασφαλείας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 300693
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: