Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 02/06 15:27

epimorfosi tinos 22

Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου κ. Δωροθέου Β’ και την ανύστακτη μέριμνά του για τον καταρτισμό και την επιμόρφωση του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεώς του και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’ πραγματοποιήθηκαν δύο επιμορφωτικά σεμινάρια στην Ιερά Νήσο Τήνο και στις φιλόξενες αίθουσες του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, με θεματολογία:

α) Η ενορία ως κύτταρο της τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικοπρονοιακής στήριξης, και

β) Κοινωνικοπρονοιακή Εκκλησιαστική υποστήριξη των νοσούντων και των οικείων τους,

που σκοπό είχαν την κατανόηση, εμβάθυνση και πληροφόρηση των κληρικών που συμμετείχαν από ολόκληρη την πολυνησιακή Μητρόπολη.

Η παρουσία του Σεβ. κ. Δωροθέου ενίσχυσε τον ζήλο και την αγάπη των κληρικών για την προσπάθεια αυτή ο οποίος και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, Αναπληρωτή Πρόεδρο του Ι.Π.Ε. γι’ αυτήν την παρουσία και το ενδιαφέρον του για την πορεία των σεμιναρίων.

Ευχαρίστησε επίσης τον Αρχιερατικό Επίτροπο της ιεράς νήσου Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό και τους συνεργάτες του Στυλιανό Κοντακιώτη, Λουκά Τριανταφυλλόπουλο, Γεώργιο Πολυκανδρίτη και Δήμητρα Φανερού για την οργάνωση των σεμιναρίων, το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού για την παραχώρηση των χώρων, τον Διευθυντή και το προσωπικό του Ι.ΤΗ.Π. και όλους όσους συνείργησαν για τη φιλοξενία των Ιερέων και τη διεξαγωγή των σεμιναρίων.

Ο Σεβ. κ. Αθηναγόρας ευχαρίστησε τον οικείο Ποιμενάρχη άγιο Σύρου κ. Δωρόθεο για τη φιλοξενία, την αγαστή συνεργασία με το Ι.Π.Ε. και το πατρικό ενδιαφέρον του για τους Ιερείς του μεταφέροντάς του τις εγκάρδιες ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και Προέδρου του Ι.Π.Ε. κ. Ιερωνύμου.

Αμέσως μετά ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ι.Π.Ε. Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης παρουσίασε τους εκλεκτούς εισηγητές των δύο σεμιναρίων και πραγματοποίησε έναν συλλογικό απολογισμό των αποτελεσμάτων που μέχρι τώρα τα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια του Ι.Π.Ε. βοηθούν, ενισχύουν αλλά και αναπτύσσουν την ποιμαντική φροντίδα, αλλά και το μορφωτικό επίπεδο των συμμετεχόντων.

Ακολούθως και παράλληλα ξεκίνησαν τα δύο σεμινάρια όπου ομίλησαν οι:

- ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, Δρ. Θεολογίας, με θέματα:

α) Ποιμαντικές και Κατηχητικές δράσεις των Ενοριών, και

β) Ποιμαντικός επιστηριγμός των νοσούντων και των οικείων τους.

Ακολούθησε διαλεκτική συζήτηση μεταξύ ομιλητών και Ιερέων.

- ο Ελλογιμώτατος κ. Θεόδωρος Πιτταράς, Επίκουρος Καθηγητής του εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος με θέματα:

α) Τα δυναμικά της διαδικασίας του ασθενούς που πεθαίνει, και

β) Διαχείριση των επιπτώσεων των χρονίων νόσων.

- η ελλογιμωτάτη κα Σπυριδούλα Κωσταρά, Επίκουρος Καθηγήτρια της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών με θέμα:

Η συναισθηματική εμπλοκή κατά τη φροντίδα του ασθενή.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες των δύο σεμιναρίων με επιτυχία, καθώς απεκόμισαν όλοι γνώσεις και εμπειρία στις θεματολογίες που αναπτύχθηκαν, αναμένοντας και επόμενα σεμινάρια ώστε Ιερείς από ακόμη περισσότερα νησιά να μπορέσουν μέσω αυτών των ευκαιριών να αποκομίσουν αλλά και να προσφέρουν γνώσεις και εμπειρίες μέσα από τη βιωματική τους διακονία.

Φωτογραφίες: Δήμητρα Φανερού.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 302827
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: