Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 10/02 22:08

iera foteia 4

Για την Romfea.gr, Χρήστος Καναρόπουλος


Σήμερα, Κυριακή της Χαναναίας, 10 Φεβρουαρίου 2019, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την ιερά μνήμη του Ιερομάρτυρος αγίου Χαραλάμπους του Θαυματουργού, ολοκληρώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις "Φώτεια 2019" προς τιμήν του αγίου Φωτίου του Μεγάλου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, στον ομώνυμο Ιερό Ναό της αποστολικής Μητροπόλεως της Θεσσαλονίκης.

Οι εκδηλώσεις του Προστάτου της Ενορίας που βρίσκεται στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, έναντι του Ποσειδωνίου Κολυμβητηρίου, ξεκίνησαν την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, με την τέλεση της θ. Λειτουργίας, του κτητορικού μνημοσύνου και την λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του τιμωμένου Αγίου στους κεντρικούς δρόμους περιμετρικά του νεόδμητου Ιερού Ναού.

Ακολούθως, την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Εσπερινού, οι Χαιρετισμοί στον μέγα Φώτιο και η ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου ενώ οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τα τεμάχια των Ιερών Λειψάνων που φυλάσσονται στον Ναό.

Παραμονή της εορτής της ιεράς μνήμης του αγίου Φωτίου, τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, με τη συμμετοχή πλειάδος Ιερέων τόσο από την Θεσσαλονίκη, όσο και από όμορες Ιερές Μητροπόλεις, παρουσία πλήθους πιστών που κατέκλυσαν τον περικαλλή Ναό για να συνεορτάσουν και να συμπανηγυρίσουν τον Άγιο ενώ άκουσαν τον περιεκτικό λόγο του Παναγιωτάτου για τον βίο του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο συγκεκριμένος Ναός της Θεσσαλονίκης. 

Ανήμερα της εορτής και με την άδεια του Παναγιωτάτου, στην λαμπρή θ. Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, με τη συμμετοχή Ιερέων και των Εφημερίων του Ναού, ο οποίος επικαίρως ομίλησε για την εορτή του Αγίου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, μέσα σε κλίμα κατάνυξης, τελέσθηκε ιερά αγρυπνία επί την ιερά μνήμη του αγίου Παρθενίου, Επισκόπου Λαμψάκου και προστάτου των καρκινοπαθών, Ιερό Λείψανο του οποίου τέθηκε προς προσκύνηση για τον αγιασμό και την ενίσχυση του χριστεπώνυμου πληρώματος. Ενός Αγίου που η Ενορία του Αγίου Φωτίου τιμά όλως ιδιαιτέρως.

Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, με την τέλεση της θ. Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Παν. Αρχίμ. π. Ιακώβου Αθανασίου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, ολοκληρώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη προσέλευση των ευλαβών πιστών καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας, αποδίδοντας την τιμή, τον σεβασμό και την δοξολογία κατά πρώτα στον Πανάγιον Τριαδικόν Θεόν και έπειτα στον άγιο Φώτιο τον Μεγάλο, στο όνομα του οποίου υψώθηκε περίλαμπρος Ναός για να δοξολογούν τον Κύριο και την χορεία των Αγίων και Μαρτύρων Του. 

Τέλος, σε όλους όσοι εκοπίασαν για την αρτιότητα των λατρευτικών εκδηλώσεων και στους εκατοντάδες πιστούς που συμμετείχαν εκ μέρους των Εφημερίων ο π. Μακάριος εξέφρασε την ολόθερμη ευγνωμοσύνη του.

Ανακοίνωσε επίσης τις εόρτιες εκδηλώσεις αγάπης των Ιερών Φωτείων που θα περιλαμβάνουν ομιλίες Πατέρων και θα πραγματοποιηθούν στον Ιερό Ναό, οι οποίες θα ξεκινήσουν την Κυριακή του Ασώτου (24/2) και θα κορυφωθούν την Ε' Κυριακή (της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας).

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εμφανίσεις: 235111
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: