Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 08/09 23:29

genethlio albania 5

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος


Μια ιστορική Μονή της Αλβανίας, ανακαινισμἐνη και αυτή από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, της Γεννήσεως της Θεοτὀκου Αρδενίτσας, που το παρελθόν της ξεκινάει από τα χρὀνια του Δεσποτάτου της Ηπείρου, εόρτασε στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ανήμερα τελέστηκε Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασἰας, ιερουργούντος του Μητροπολἰτη Αμαντίας Ναθαναήλ και συμπροσευχομἐνου του Μητροπολίτη Φίερι Νικολἀου.

Προς το τέλος της Θεἰας Λειτουργίας τελέστηκε λιτανεία της εικόνας του Γενεθλίου της Παναγίας, περιμετρικά του καθολικού της Μονής, που σύμφωνα με καταγραφές το σωζόμενο καθολικό της Μονἠς είναι πολύ μεταγενέστερο του αρχικού.

Κηρύττοντας το θείο λόγο ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ ανέφερε μεταξὐ ἀλλων ότι η γέννηση της Παναγἰας υπήρξε σημαντικό γεγονός στην ιστορἰα της ανθρωπότητας, γιατί μέσω αυτἠς ἠρθε στον κὀσμο ο υιός του Θεοὐ.

Να σημειωθεί ότι οι προσκυνητές που προσήλθαν στην εορτάζουσα Μονή, υπό τους περιορισμούς του κορωνοϊού, μέσα στην κατανυκτικἠ ατμόσφαιρα του χώρου, ένιωσαν την ταπεινότητα, ναι την ταπεινότητα της Παναγἰας.

Το Γενέσιον της Παναγίας εορτάστηκε και στο Ελμπασάν, όπου στο ναό του αγίου Αθανασἰου ιεροὐργησε π Μητροπολἰτης Αντὠνιος, αλλά και στις Μητροπόλεις Βερατίου, Κορυτσάς, Αργυροκάστρου, Φίερι, αλλά και στα Τίρανα.

Μια απλή κόρη ήταν η Παναγία, όμως, λόγω της ταπείνωσής της αξιώθηκε να υψωθεί. Να δοξασθεί και επίγεια και επουράνια. Άσπιλη, όπως ήταν, στάθηκε ικανή να χαριτωθεί από το Άγιο Πνεύμα και να γεννήσει τον Χριστό, προσφέροντά μας, σε όλους εμάς τους δούλους της αμαρτἰας, την ποθητή ελευθερία μας.

Η ζωή της Παναγίας από τη στιγμή, που γεννήθηκε, μέχρι τη στιγμή, που κοιμήθηκε, είναι μια προτροπή να είμαστε ταπεινοἰ μπροστά στο Θεό, αλλά και στα υπόλοιπα δημιουργήματά του.

Ούτε να μας ξιπάζουν τα κατορθώματα του κόσμου. Το μυαλό των ανθρώπων, όσα επιτεύγματα και αν κατορθώσει, όσο καλλιεργημένο και αν είναι, πάντοτε στενό και περιορισμένο θα παραμένει.

Η ανθρώπινη σοφία έχει και αυτή μέτρα και όρια. Η σοφή, όμως, ταπείνωση της Παναγίας δεν εἰχε ούτε μέτρα, ούτε όρια.

Γι' αυτό πέτυχε το τέλειο, ενώ εμείς, που αυτοθαυμαζόμαστε ως σπουδαίου, στην ουσία είμαστε φαντασμένοι ατζαμήδες.

Μεγάλη η αμοιβή της Παναγίας για την αρετή της ταπείνωσης. Μεγάλη αρετή, μεγάλη αμοιβή. Ταπεινώθηκε ο Υιός της, ταπεινὠθηκε και εκείνη. Αλλά ταυτόχρονα ο Θεός την υπερύψωσε, ακριβὠς, γιατί τόσο ταπεινώθηκε.

genethlio albania 1

genethlio albania 1

genethlio albania 1

genethlio albania 1

genethlio albania 1

Εμφανίσεις: 259480
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: