Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 16/06 02:41

argirokastroy 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Κηρύττοντας στον εορτάζοντα ναό των Αγίων Πάντων Χειμμάρας, την Κυριακή 14 Ιουνίου, ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι "η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί δοκιμασία της πίστης μας, της αγάπης μας προς τον συνάνθρωπο, της αλληλεγγύης".

Και πρόσθεσε πως "αν ο Θεός επιτρέψει και νέο κύμα επίθεσης του ιού, να ξεδιπλώσουμε τις χριστιανικές αρετές μας και πρώτη απ΄ όλες την υποστήριξη των αδυνάτων".

Ο Μητροπολίτης Δημήτριος ιερούργησε με κατάνυξη στο ναό των Αγίων Πάντων Χειμμάρας, πλαισιούμενους από κληρικούς της Μητρόπολής του, ενώ στη θεία λειτουργία συμμετείχαν ευλαβικά πιστοί, τηρώντας τις απαραίτητες, λόγω κορωνοϊού, προφυλάξεις. 

Με αφορμή την εορτή των Αγίων Πάντων τόνισε την αναγκαιότητα του μηνύματος στις ημέρες μας της Ορθόδοξης μαρτυρίας και παρότρυνε τους πιστούς ενωμένοι να ομολογούν το Θεό.

Να σημειωθεί ότι μίμηση των αγίων δεν σημαίνει αντιγραφή τους ως ατόμων, άλλωστε οι άγιοι εξαφανίζουν την ατομικότητά τους για τη δόξα του Θεού,  αλλά ως πνευματικών προτύπων της Εκκλησίας, που απέρριψαν τη ζωή της αμαρτίας και διάλεξαν τη ζωή του Χριστού. 

Και αυτό το κατόρθωσαν, γιατί ζούσαν για το Θεό και υπάκουαν στο θέλημά Του. Στα χαρίσματα του καθενός Αγίου βρίσκουμε τον ίδιο τον Χριστό.

Ο ναός των Αγίων Πάντων στη Χειμμάρα συνδέεται με τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, κάτι, που επισήμανε ο Μητροπολίτης.

Περιοδεύοντας το 1775 στην περιοχή ο άγιος Κοσμάς, σύστησε στους κατοίκους, κατά την προσφιλή τακτική του, να χτίσουν σχολείο,  προκειμένου να αποκτήσουν την κατάλληλη παιδεία.

Αλλά τους συνέστησε να ιδρύσουν και έναν ναό αφιερωμένο στους Αγίους Πάντες.

Αυτός ο ναός, στα χρόνια του αθεϊστικού καθεστώτος, μετατράπηκε σε αποθήκη ελιών και έπαθε σοβαρές ζημιές. Ανακατασκευάστηκε μετά το 1990, όταν ξανάνθισε η Ορθοδοξία στην Αλβανία με πρωτεργάτη τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Η κατ' εξοχήν δύναμή του, με την οποία πέτυχε την  ανασύσταση και την αναμόρφωση και τη μεταμόρφωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, είναι η θυσιαστική προσφορά του. 

Οι κάτοικοι της Χειμμάρας  αναγνωρίζουν το μεγαλειώδες έργο του Αρχιεπισκόπου, αλλά τιμούν και το Μητροπολίτη Αργυροκάστου, που υπό την καθοδήγηση και την ενίσχυση του Μακαριωτάτου, πορεύεται ταπεινά με την καρδιά του πάντοτε ανοιχτή στην ανακαινιστική πνοή της πίστης, αναγεννώντας τις καρδιές, που αναζητούν το Θεό.

Εμφανίσεις: 301092
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: