Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2018

xmas albania 4

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος


Οι χριστουγεννιάτικες ακολουθίες στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου, περιείχαν το άγγελμα της ειρηνικής συνύπαρξης, με αφετηρία τη γέννηση του Χριστού, όπως αυτό διατυπώθηκε μέσα από το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, που διαβάστηκε στους ναούς.

Μεταξύ άλλων ο κ. Αναστάσιος, που προεξήρχε στον καθεδρικό ναό Τιράνων, ανέφερε ότι "ο συνεπής μαθητής του Χριστού δεν περιορίζεται να ασχολείται με τον εαυτό του. Αισθάνεται παράλληλα το χρέος να αγωνίζεται για την δικαιοσύνη, την αλήθεια, τη συμφιλίωση και την ειρήνη στο άμεσο και ευρύτερο περιβάλλον του, συμβάλλοντας στην ασφαλή κοινωνική συνοχή. Δεν περιορίζεται στα εξωτερικά θρησκευτικά καθήκοντα. Δεν λησμονεί ότι: «ποιεῖν δίκαια καὶ ἀληθεύειν ἀρεστὰ παρὰ Θεῷ μᾶλλον ἢ θυσιῶν αἷμα» (Παροιμ. 21:3). Είναι πασίγνωστο ότι η αναταραχή και η αβεβαιότητα, που δηλητηριάζουν το κοινωνικό γίγνεσθαι, συντηρούνται από την πολύμορφη διαφθορά, την οποία τροφοδοτούν τα ψέματα, η πλεονεξία, ο εγωκεντρισμός, η αλαζονεία. Αυτά ακριβώς ήλθε να ανατρέψει με την παρουσία Του ο ενανθρωπήσας Υιός και Λόγος του Θεού. Ο συντονισμός μας με τις αρχές, που Εκείνος καθόρισε, αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια της ζωής μας και γενικότερα της κοινωνίας".

Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος ιερούργησε στο Αργυρόκαστρο, ενώ στα χωριά προσήλθαν αρκετοί πιστοί στις ενορίες, κυρίως Βορειοηπειρώτες, που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, και βρίσκονται για την περίοδο των εορτών στον τόπο τους.

Οι Έλληνες στην Αλβανία, που στερήθηκαν για πολλά χρόνια τη θρησκευτική τους ελευθερία και έζησαν πρόσφατα μια αναταραχή με το θάνατο του Κων/νου Κατσίφα, διψούν για το Θεό το ζώντα. Θέλουν να τον συναντήσουν και να του ανοίξουν την καρδιά τους ολόκληρη.

Θα κουρασθούν ίσως, γιατί θα χρειασθεί να αντισταθούν στη λαίλαπα του σημερινού διωγμού ή να γκρεμίσουν ακόμη και τείχη, που εμποδίζουν τη θέα του, αλλά, εφόσον επιμένουν, η μεγάλη αυτή συνάντηση θα γίνει.

Γιατί οι απλές και ταπεινές καρδιές, που αναζητούν ειλικρινά το νεογέννητο Χριστό και ποθούν να γεννηθεί και μέσα τους, ακολουθούν το φωτεινό αστέρι, που ανάβει ο Θεός στην πορεία της ζωής τους.

Και βρίσκουν τη φάτνη. Και γονατίζουν ταπεινά και προσκυνούν. Και προσφέρουν την υπακοή τους, την αφοσίωσή τους, την πιστότητά τους. Και γίνονται οι κήρυκες και οι πρωταγωνιστές για την επικράτηση της αγάπης σ' ένα σπαρασσόμενο κόσμο.

xmas albania 1

xmas albania 1

xmas albania 1

Εμφανίσεις: 300438
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: