Γράφτηκε από τον/την . 25/08 12:22

aitolou alvania 8

Με πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, κ. Αναστασίου, γιορτάστηκε στην ανακαινισμένη Ιερά Μονή του αγίου Κοσμά στο Κολικόντασι της Αλβανίας, όπου βρίσκεται και ο τάφος του αγίου, η σεπτή μνήμη του Μεγάλου Διδάχου του Δούλου Γένους πατρο-Κοσμά του Αιτωλού.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μακαριώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε με απλότητα αλλά και θεολογικό βάθος στα γνωρίσματα της προσωπικότητας του αγίου Κοσμά, δίδοντας έμφαση στο στοιχείο της χριστοκεντρικότητας.

Ο Χριστός υπήρξε για τον άγιο Κοσμά το θεμέλιο πάνω στο οποίο στήριξε τη ζωή και το έργο του, γιατί έργα, κατορθώματα και πράξεις, ζωή, θυσίες και μόχθος σαν του Κοσμά του Αιτωλού δεν αντέχουν σε άλλη θεμελίωση. Η σχέση του αγίου Κοσμά με τον Χριστό, τόνισε ο Μακαριώτατος, δεν ήταν εγκεφαλική, αλλά ένα ολοκληρωτικό δόσιμο της καρδιάς του σ’ Αυτόν.

Παράλληλα διαβάστηκαν αποσπάσματα από τις διδαχές του αγίου Κοσμά για την οικοδομή του σώματος των πιστών.

Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας και των λειψάνων του αγίου πέριξ του καθολικού της Μονής και οι εκδηλώσεις τέλειωσαν με δεξίωση προς τιμήν των αρχών και του κοινού που έγινε στην αίθουσα δεξιώσεων της Μονής.

Εκεί ο Μακαριώτατος ανεκοίνωσε τα μελλοντικά του σχέδια, όπως η δημιουργία ενός ακόμη υδροηλεκτρικού σταθμού, τριών σχολείων σε διάφορες πόλεις της Αλβανίας και ενός υπερσύγχρονου κέντρου ευγηρίας για τις ανάγκες των γερόντων της χώρας.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν ο Γενικός Πρόξενος Αργυροκάστρου κ.Βασ.Τόλιος με τη σύζυγό του, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ.Αλεξ.Καχριμάνης με τη σύζυγό του, ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Ιωαν.Καραμπίνας, ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ.Μιχ.Τρίτος, ο Αστυν. Διοικητής Φίερι της Αλβανίας, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Δροπόλεως και πλήθος πιστών από διάφορα μέρη της Αλβανίας, την Αθήνα, τα Ιωάννινα και το Μέτσοβο.

Τους βυζαντινούς ύμνους απέδωσε άριστα πολυμελής βυζαντινός χορός υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτη του καθεδρικού ναού Τιράνων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Μονή του αγίου Κοσμά βρίσκεται βόρεια της Απολλωνίας, την ανατολική όχθη του Άψου ποταμού, κοντά στο χωριό Κολικόντασι της Μεγάλης Μουζακιάς.

Χτίστηκε μεταξύ του Αυγούστου 1813 και του Ιουνίου 1814 από τον Αλή πασά τον Τεπελενλή, ο οποίος ιδιαίτερα ευλαβείτο τον άγιο Κοσμά.

Ο τάφος του αγίου βρίσκεται κατά μήκος του κατεστραμμένου ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, στο κέντρο μικρού δωματίου.

Τα λείψανα φυλάσσονται σε ξύλινη λάρνακα στην Αρχιεπισκοπή στα Τίρανα και μεταφέρονται στο μοναστήρι μόνο την ημέρα της γιορτής του.

kolikonst 1

kolikonst 1

kolikonst 1

kolikonst 1

kolikonst 1

kolikonst 1

kolikonst 1

aitolou alvania 1

aitolou alvania 1

aitolou alvania 1

aitolou alvania 1

aitolou alvania 1

aitolou alvania 1

aitolou alvania 1

Εμφανίσεις: 306387
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: