Γράφτηκε από τον/την Διάκονος Μιχαήλ Νικολάου. 11/06 10:19

ap varnava lefkosia 4

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκε το πρωί τής Πέμπτης, 11 Ιουνίου 2020, στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου στη Λευκωσία, Μετόχι της κατεχόμενης Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, πανηγυρικός όρθρος όπου χοροστάτησε, κατόπιν προσκλήσεως τού Καθηγουμένου τής Μονής, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νικόδημος, Έξαρχος τού Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο, ο οποίος έψαλε τις Καταβασίες και στη συνέχεια προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο Αρχιμ. κ. Ιωάννη και κληρικούς της Ι. Αρχιεπισκοπής.

Να αναφερθεί ότι με πομπή οδηγήθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιτρίας από την Ιερά Αρχιεπισκοπή στον Ι. Ναό του Αγίου Αντωνίου, προπορευομένων εξαπτερύγων, σύμφωνα με το ωραίο παραδοσιακό έθιμο, που ακόμη διατηρείται στις μέρες μας.

Με την άφιξη του Επισκόπου στον Ι. Ναό, γυναίκες προσέφεραν ροδόνερο στο Θεοφιλέστατο με την παραδοσιακή κυπριακή μυροδόχο.

Τον Θείο Λόγο ο Θεοφιλέστατος ανέθεσε να κηρύξει ο ιδ. Γραμματέας τού Μακαριωτάτου Αρχιμ. Τριφυλλιος, ο οποίος αφορμώμενος από το χωρίο των Πράξεων «ἀφορίσατε δή μοι Βαρνάβαν καὶ Σαῦλον εἰς τὸ ἔργο ὃ προσκέκλημαι αὐτούς», ανέλυσε την κλήση την οποία δέχονται οι υπό του Θεού προορισμένοι για μία υψηλή διακονία εντός τής Εκκλησίας.

«Οὐδεὶς ἔρχεται πρός με», λέγει ο Ιησούς, «εἰ μὴ ὁ Πατήρ μου ἑλκύσει αὐτόν»· Κι αυτή η έλξη, τόνισε ο ομιλητής, είναι η δύναμη που στηρίζει πάντοτε τον αποστελλόμενο σε διακονία άνθρωπο τού Θεού, ώστε να αντιμετωπίζει όλα τα εμπόδια που πιθανόν να αντιμετωπίσει κατά το έργο που του ανατέθηκε.

Ακόμη, τόνισε πως το ίδιο το Άγιο Πνεύμα αφόρισε, δηλαδή ξεχώρισε από τους υπολοίπους Αντιοχείς τον Βαρνάβα και τον Παύλο, όμως αυτό έγινε «λειτουργούντων αὐτῶν τῷ Κυρίῳ καὶ νηστευόντων». Επομένως, απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποκάλυψη τού θελήματος τού Θεού είναι η προσευχή και η νηστεία. Γεγονός, που όπως ανέφερε ο π. Τριφύλλιος, επαναλήφθηκε ευθύς αμέσως μετά την είδηση της επιλογής των δύο αυτών αποστόλων στο έργο του ευαγγελισμού των εθνών.«Νηστεύσαντες καὶ προσευξάμενοι» και μετά «ἐπιθέντες τὰς χεῖρας αὐτῶν (οι πρεσβύτεροι) ἐπ’ αὐτούς».

Σε αυτό το σημείο, επισήμανε ο ομιλητής, βλέπουμε την αξία που έχουν τα θεσμικά όργανα εντός τής Εκκλησίας αλλά και τη σπουδαιότητα τής αναφοράς στους καθορισμένους θεσμούς ώστε να επικυρωθεί η οποιαδήποτε πληροφορία που λαμβάνουμε και η επιβεβαίωση ότι όντως προέρχεται εκ του Θεού.

Τέλος, ανέφερε, πως το μεγαλείο του αποστόλου Βαρνάβα αποδεικνύεται και από το πνεύμα υποχωρητικότητας και συνδιαλλαγής που τον διακατείχε, αφού δεν αισθάνθηκε οποιαδήποτε μειονεκτικότητα σε σχέση με τον απόστολο Παύλο, αλλά έχοντας ως πρώτο γνώμονα το καλό τής Εκκλησίας, προσκάλεσε τον παλαιό συμμαθητή του, ο οποίος ήταν ακόμη περισσότερο μορφωμένος και ταλαντούχος, ώστε να συνεργαστούν στη δύσκολη αποστολή τους και μάλιστα τον έθεσε επικεφαλής κατά τη συνάντηση με τον ανθύπατο Σέργιο Παύλο στην Πάφο, αναγνωρίζοντας πως ο Σαύλος θα μπορούσε ευκολότερα να αντιμετωπίσει ένα καλό γνώστη των φιλοσοφικών ρευμάτων τής εποχής. Ταπείνωση και διάκριση που πολλές φορές απουσιάζει από πολλούς από μας ώστε να παραχωρούμε τα πρωτεία σε ανθρώπους πιο ικανούς και εξειδικευμένους σε διάφορες διακονίες εντός της Εκκλησίας».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Καθηγούμενος Αρχιμ. Ιωάννης προσέφερε κέρασμα.

ap varnava lefkosia 4

ap varnava lefkosia 4

ap varnava lefkosia 4

ap varnava lefkosia 4

ap varnava lefkosia 4

ap varnava lefkosia 4

ap varnava lefkosia 4

ap varnava lefkosia 4

ap varnava lefkosia 4

ap varnava lefkosia 4

ap varnava lefkosia 4

Εμφανίσεις: 239507
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: