Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 11/12 11:15

8 dekemvri tyrannidi4

Ρεπορτάζ: Γρηγόρης Κοτζαμάνης


Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης του Κλαπάδου στις 8 Δεκεμβρίου, από την Ιερά Μητρόπολη Μηθύμνης και το Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Η 8η Δεκέμβρη αν και ιστορικά είναι –αναμφισβήτητα- η ημέρα όπου αποχώρησε οριστικά ο τουρκικός στρατός το 1912 από το νησί, παρ΄ όλα αυτά είναι γεγονός πως δεν τυγχάνει της αναγνώρισης που της αξίζει.

Κάτι που επεσήμανε στις δηλώσεις του φέτος από τον Λόφο στο «Τυρρανίδι», ο πρώτος Δήμαρχος της Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.

Αποκαλύπτοντας μάλιστα την πρόθεσή του να διεκδικήσει την επίσημη καθιέρωση της 8ης Δεκέμβρη, ως Ημέρας Απελευθέρωσης του Νησιού.

Αναλυτικότερα, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το πρωί της Κυριακής στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Καλλονή.

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία έγινε Επίσημη Δοξολογία και Δέηση υπέρ των πεσόντων, παρουσία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών του τόπου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μηθύμνης κ. Χρυσόστομο.

Ακολούθησε η Άνοδος στον λόφο του «Τυρανιδίου» στην στήλη των πεσόντων, όπου εψάλη Τρισάγιο, το Προσκλητήριο Πεσόντων και η κατάθεση στεφάνων, χοροστατούνος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιακώβου μαζί με τον Σεπτό ποιμενάρχη Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μηθύμνης κ.κ. Χρυσόστομο.

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν και επίσκεψη αργά το μεσημέρι στην Ιερά Μονή Λειμώνος, εκεί όπου φυλάσσονται τα λάφυρα και τα λοιπά ενθύμια της νικηφόρου μάχης του Κλαπάδου, που διεξήχθη από τις 5 έως τις 8 του Δεκέμβρη το 1912.

Αμέσως μετά έγινε δεξίωση στο αρχονταρίκι της Μονής με παρόντες τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Χαράλαμπο Αθανασίου, τον βουλευτή Λέσβου Γιάννη Μπουρνού, τον αντιπεριφερειάρχη Άρη Χατζηκομνηνό,τον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης Δημοσθένη Χατζηγιάννη και εκπρόσωπων των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών.

Την ίδια ημέρα το απόγευμα, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου πραγματοποίησε στις 7 το απόγευμα επετειακή εκδήλωση για την Ημέρα στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής.

Η εκδήλωση άνοιξε με την παρουσίαση του έμμετρου πολεμικού ημερολογίου από τις μάχες του Κλαπάδου της λαϊκής ποιήτριας και ηρωίδας Ρηνιώς Βεκρή-Τυροπώλη, από τη Ντόρα Πολίτη και ακολούθησε ομιλία του Αντιστράτηγου Ε.Α. Ευστράτιου Χαραλάμπους, για τη Μάχη του Κλαπάδου.

Για τη σημασία της Ημέρας της 8ης Δεκεμβρίου μίλησε ο εκπαιδευτικός και Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Δυτικής Λέσβου Απόστολος Βαρελτζής.

Ενώ χαιρετισμό και ομιλία για την Ημέρα –με αφορμή την αναθέρμανση των σχέσεων του Δήμου Δυτικής Λέσβου με τον κατεχόμενο Δήμο Λευκονοίκου της Κύπρου- πραγματοποίησε η αδελφή Κύπρια Δήμαρχος Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη.

Η οποία και ήταν επίσημη προσκεκλημένη του Δήμου Δυτικής Λέσβου για τις εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του Λευκόνοικου με τον τέως Δήμο Μολύβου.

8 dekemvri tyrannidi1

8 dekemvri tyrannidi1

8 dekemvri tyrannidi1

8 dekemvri tyrannidi1

Εμφανίσεις: 193374
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: