Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 25/06 18:39

mosxopoli 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος για τη Romfea.gr


Πλήθος πιστών ξενύχτησε στο ιστορικό μοναστήρι του αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου στη Μοσχόπολη της Κορυτσάς, όπου ανήμερα της εορτής της γέννησης του βαπτιστή του Χριστού τελέστηκε από τον επιχώριο Μητροπολίτη Ιωάννη Θεία Λειτουργία, η οποία, όπως και στις άλλες Μητροπόλεις ήταν αφιερωμένη στη συμπλήρωση 27 χρόνων από την ημέρα εκλογής του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου ως προκαθημένου της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Η Μονή του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου είναι παλαιά, σύμφωνα με την επιγραφή του κτίτορα της μονής, το καθολικό ανεγέρθηκε το έτος 1632 και αγιογραφήθηκε το 1659.

Έχει ανακηρυχθεί «Θρησκευτικό Πολιτιστικό Μνημείο της Αλβανίας».

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κορυτσάς, αφού αναφέρθηκε στο βίο του Ιωάννου του προδρόμου, τόνισε ότι ήταν ένας προφήτης ασυμβίβαστος και αληθινός, που μετέφερε χωρίς φόβο και με θάρρος το λόγο του Θεού.

Την ίδια στιγμή ο νους και η καρδιά των πιστών στράφηκε προς τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, καθώς τη συγκεκριμένη ημέρα επιλέχτηκε να πάρει στα χέρια του το τιμόνι της διαλυμένης τότε Εκκλησίας της Αλβανίας και να την οδηγήσει σε δρόμους θριάμβου και δόξας της πίστης.

Ο Μακαριώτατος έκανε τη δική του αντίσταση για να ξεπεράσουν οι Αλβανοί τη λαίλαπα της αθεΐας, όχι μόνο ανασυγκροτώντας από το μηδέν τη ρημαγμένη Ορθοδοξία, αλλά και προσπαθώντας να διασώσει την κοινωνία από την φτώχεια και να δημιουργήσει υποδομές σε διάφορους τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, η ύδρευση, το οδικό δίκτυο κ.λ.π.

Τόσα χρόνια μετά, και παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες, που επικρατούν στη γειτονική χώρα, τα αποτελέσματα από την ιεραποσστολική δράση και την ταπεινή ζωή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, που είναι παράγοντας ενότητας των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα, είναι πολλά και καταπληκτικά.

Πόσοι και πόσοι δεν ευφραίνονται στα λιβάδια του Κυρίου με τη φλογερή αγάπη του.

Πόσοι και πόσοι δεν ενισχύονται υλικά από το δικό του ενδιαφέρον.

Πόσοι και πόσοι δεν οδηγούνταιστη μετάνοια και στην εξομολόγηση μόνο και μόνο από τη φωτισμένη μορφή του.

Πόσοι και πόσοι δεν αλλάζουν από τον αναγεννητικό και ειρηνικό λόγο του Θεού, που σπέρνει στην καρδιά τους.

Πόσοι και πόσοι δεν χρωστούν το στηριγμό τους σε ώρες δύσκολες, σε καιρούς ηθικού λιμού στη δική του πολύπλευρη τροφοδοσία.

Το έργο του είναι έργο μόχθου για την οικοδομή των ανθρώπων και την καλλιέργεια της ψυχής τους.

mosxopoli 10

mosxopoli 10

mosxopoli 10

mosxopoli 10

mosxopoli 10

mosxopoli 10

mosxopoli 10

mosxopoli 10

mosxopoli 10

Εμφανίσεις: 263757
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: