Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019

koroneias panteleimon 12

Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου (ΙΒ Λουκά) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίων Πάντων Καλλιθέας, πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού.

Τιμά σήμερα η Εκκλησία μας, είπε στο κήρυγμά του ο Σεβαςμιώτατος,την μνήμη ενός μεγάλου ασκητή,του Αγ. Ευθυμίου, που του έχει αποδοθεί και το προσωνύμιο "μέγας".

Γιατι υπήρξε μέγας; Διότι διέπρεψε ως αγωνιστής της πίστεως και ως ασκητής. Κυρίως στην Παλαιστίνη έκανε τους ασκητικούς του αγώνες.

Και μόνο η λέξη ασκητής και άσκηση ηχεί παράδοξα στον σημερινό άνθρωπο,που θέλει να απολαμβάνει τα πάντα χωρίς περιορισμούς. Την άσκηση την ταυτίζει με την στέρηση.

Και ερωτά: Γιατί να μή αφήνουμε τον άνθρωπο να ικανοποιεί ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς τις επιθυμίες και τα ένστικτά του; Ελεύθερα οπως τα ζώα.

Ποιά είναι τα βασικά ένστικτα στον άνθρωπο και στα ζώα; Το ένστικτο της αυτοσυντηρήσεως και το γενετήσιο ένστικτο.

Όμως υπάρχει μια βασική διάφορα. Στα ζώα τα ένστικτα έχουν αυτοματισμό. Όταν π.χ. το ζώο φάει όσο χρειάζεται και χορτάσει, αυτόματα σταματά να τρώγει.

Στον άνθρωπο δεν υπάρχει αυτοματισμός. Γι'αυτό ο άνθρωπος μπορεί να τρώει περισσότερο απ' ό,τι χρειάζεται, αν δεν τον σταματήσει η λογική του.

Ο Πλάτων χρησιμοποιεί μιάν εικόνα σχετικά. Παρομοιάζει την ύπαρξη του ανθρώπου με ένα άρμα. Ίπποι του άρματος είναι τα ένστικτα. Ηνίοχος ο ηγεμών νους. Η λογική.

Πρέπει ο ηνίοχος να κατευθύνει τους ίππους. Αλλά οι ίπποι - τα ένστικτα - ανατρέπουν κάποτε το άρμα και σύρουν τον ηνίοχο. Για να μή συμβαίνει αυτό χρειάζεται ακριβώς η άσκηση.

Για να κρατάμε σε τάξη τα ενστικτά μας και να μη οδηγούμεθα στην αμετρία και συρόμεθα απο τα ενστικτά μας. Να μη γινόμαστε δηλ. δούλοι των ενστίκτων μας, που από θεόσδοτες δυνατότητες γίνονται πάθη,που μας σκλαβώνουν.

Η άσκηση επομένως μας βοηθεί να μένουμε άνθρωποι με "νοερόν και αυτεξούσιον". Με λογική και ελευθερία. Πάντοτε με την συνεργία της Χάριτος του Θεού.

Βέβαια οι μεγάλοι ασκηταί θυσιάζοντας όχι περιφρονώντας, ό,τι σχετίζεται με τον κόσμο και την ύλη - οι μοναχικές αρετές είναι παρθενία, ακτημοσύνη, υπακοή - θυσιάζοντας τονίζω, όχι περιφρονώντας, αγωνίζονται να επιτύχουν το μείζον.

Την βίωση της παρουσίας του Θεού. Και μας ενθαρρύνουν να επιτύχουμε το "ελάσσον". Δηλ. να νικήσουμε την υλοφροσύνη και την υποδούλωση στα πάθη.

Μας εμπνέουν δηλ. στον αγώνα για την κατάκτηση της ελευθερίας "των τέκνων του Θεού". Γιατι ας μη ξεχνάμε ότι οπως λέει ο Ι. Χρυσόστομος "μόνος ελεύθερος και μόνος άρχων και των βασιλέων βασιλικώτερος ο των παθών απηλαγμένος".

koroneias panteleimon 1

koroneias panteleimon 1

koroneias panteleimon 1

koroneias panteleimon 1

koroneias panteleimon 1

koroneias panteleimon 1

koroneias panteleimon 1

koroneias panteleimon 1

koroneias panteleimon 1

koroneias panteleimon 1

koroneias panteleimon 1

koroneias panteleimon 1

Εμφανίσεις: 217453
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: