Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 08/11 16:21

katsifas kideia 54

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος | Φωτογραφίες: Τηλέμαχος Παππάς


Μια μεγάλη εκκλησία στο χωριό του, τους Βουλιαράτες Βορείου Ηπείρου, ήταν το όνειρο του 35χρνου Κων. Κατσίφα, που έχασε τη ζωή του ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες.

Πάνδημα και ταυτόχρονα μέσα σε χρώμα και άρωμα ελληνορθόδοξο έγινε η κηδεία του, με έξοδα του δήμου Δρόπολης, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημητρίου, με τη συμμετοχή ιερέων της Εκκλησίας της Αλβανίας, παρόντων και κληρικών από την Ελλάδα, το μεσημέρι της Πέμπτης 8 Νοεμβρίου στο ναό αγίου Αθανασίου Βουλιαριτών, όπου και το νεκροταφείο.

Το φέρετρό του ήταν σκεπασμένο με την ελληνική σημαία, ενώ μοιρολόγι τραγουδήθηκε πάνω από τον τάφο του.

Θρηνητική ήταν η ατμόσφαιρα, αφού οι γονείς του, οι αδελφές του, οι συγγενείς του και οι συγχωριανοί του, αλλά και οι πολυπληθείς Βορειοηπειρώτες και Ελλαδίτες, που είχαν συγκεντρωθεί, για να απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό στο νεκρό, δεν έκρυβαν τον πόνο τους, ενώ πολλά αναπάντητα "γιατί" και "πως" πλανιόταν στον αέρα.

Μάλιστα η μητέρα του ξέσπασε σε λυγμούς με σπαρακτικά λόγια, επαναφέροντας θύμισες από την τραγική ημέρα της απώλειάς του.

Ήταν ο παλμός της καθάριας καρδιάς της, που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε όλους. Ακούστηκε πολλές φορές ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας, και την ώρα, που σκεπαζόταν το φέρετρο, αλλά και συνθήματα όπως "Κατσίφα ζεις εσύ μας οδηγείς", "αθάνατος", κ. ά, καθώς και επιφωνήματα υπέρ της Βορείου Ηπείρου, όπως και το "Χριστός Ανέστη" την ώρα, που η σορός τους κατέρχονταν στον τάφο. Μετά την ταφή ακολούθησε ειρηνική πορεία στους δρόμους του χωριού.

"ΕΦΥΓΕ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ"

Στους επικήδειους λόγους του ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δημήτριος Κουρεμένος, ο πρόεδρος του συλλόγου Άγιος Αθανάσιος, η Ελένη Δήμου, ο γαμπρός του Βαγγέλης Σακελλαράκης τόνισαν ότι "έφυγε, όπως ακριβώς έζησε, με το κεφάλι ψηλά. Δε λύγισε μπροστά σε κανέναν. Δεν δείλιασε, αν και εμείς τον αφήσαμε μόνο".

Και πρόσθεσαν: "Δεν τον τρώει το χώμα". Ακόμη τον χαρακτήρισαν "νέο ήρωα" και "καλό παιδί, με όλα τα γράμματα κεφαλαία", διευκρινίζοντας ότι "ούτε ψυχοπαθής ούτε τρομοκράτης ήταν, αλλά ένας άνθρωπος, που αγαπούσε και βοηθούσε τον τόπο του".

Ο γαμπρός του Βαγγέλης Σακελλαράκης επεσήμανε ότι "τάφηκε την ημέρα των Ταξιαρχών, που τόσο τους ευλαβούνταν".

ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Να σημειωθεί ότι αυστηροί έλεγχοι σε όσους πήγαν στους Βουλιαράτες για την κηδεία Κων/νου Κατσίφα, έγιναν και στα ελληνικά και στα αλβανικά σύνορα.

Ήταν σε επιφυλακή και η ελληνική Αστυνομία, η οποία διενεργούσε ελέγχους σε λεωφορεία και αυτοκίνητα, που μετέβαιναν στην Αλβανία.

Ειδικά, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα είχαν στηθεί μπλόκα, ενώ από την άλλη πλευρά των συνόρων έγιναν αντίστοιχες έρευνες από τις αλβανικές αρχές.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τελέστηκε η ταφή του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες. Περισσότεροι από 2000 αστυνομικοί είχαν επιστρατευτεί από το αρχηγείο της αλβανικής αστυνομίας.

Ο αρχηγός της αλβανικής αστυνομίας έχει δώσει εντολή να μην πλησιάσουν αστυνομικοί στην εκκλησία, όπου εψάλη η εξόδιος ακολουθία, ώστε να μην οξυνθεί περαιτέρω η ατμόσφαιρα.

Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΑΤΣΙΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο αείμνηστος Κων/νος Κατσίφας είχε την ελπίδα πως θα μπορέσει να δώσει σάρκα και οστά σ' ένα όραμά του σταθερό. Να ανακαινιστεί εκ βάθρων ο κεντρικός ναός του αγίου Αθανασίου Βουλιαριτών.

Και έκανε ό,τι μπορούσε γι' αυτό το σκοπό, στηριζόμενος στην πίστη και στα ιδανικά του, καθώς επιδίωξή του ήταν ο ναός να αποτελέσει σύμβολο ειρήνης, φως ενότητας και πνευματικής προκοπής των Ορθοδόξων.

Η οικογένειά του, συναισθανόμενη την ευθύνη της απέναντι στην επιθυμία του, ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκεντρωθούν χρήματα, προκειμένου ο στόχος του Κωνσταντίνου Κατσίφα να πραγματοποιηθεί έστω και μετά το θάνατό του.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΚΗΔΕΙΑΣ:

Εμφανίσεις: 302046
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: