Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 10/04 15:02

parko bizantino 6

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Δίπλα στον ιστορικό ποταμό Καλαμά υπάρχει το αρχαιολογικό πάρκο της Ουζντίνας, στη Θεσπρωτία, με 8 ναούς και μία σκήτη, που είναι βυζαντινός-μεταβυζαντινός οικισμός και διασώζει  αρχιτεκτονικά κατάλοιπα από την κλασική-ελληνιστική έως τη μεταβυζαντινή περίοδο.

Παρότι πριν πέντε χρόνια συντηρήθηκε, σήμερα παρουσιάζει και πάλι εικόνα εγκατάλειψης, αφού ο χώρος δεν αναδείχθηκε τουριστικά, η ερήμωση αφήνει εκ νέου σημάδια και έχει ξανακαλυφθεί από τη βλάστηση.

Δαπανήθηκαν  700.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να γίνουν εργασίες, που περιλάμβαναν εκτεταμένους καθαρισμούς, ανασκαφικές έρευνες, συστηματικές εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης των ναών, συντήρηση των τοιχογραφιών, τοπογράφηση της περιοχής, δημιουργία διαδρομών επισκεπτών, πινακίδες πληροφόρησης και έκδοση αρχαιολογικού οδηγού.

Οι εκκλησιές σ’ αυτό το χώρο, «βουτηγμένες» στα βάθη των χρόνων, οδηγούν σ’ ένα προσκύνημα –κάλεσμα μυστικό στα μύχια της ύπαρξής μας. Ο δρόμος ήταν και είναι μακρινός. Έχει ξεκίνημα, όμως δεν έχει τέρμα. 

Στον αρχαιολογικό οικισμό της Ουζντίνας νιώθεις την ατέλειωτη τροχιά, που διαγράφουν οι άνθρωποι: Ανακύκλωση των προσδοκιών και των ελπίδων. 

Αναζήτηση του εαυτού μας. Επιστροφή προς τις πηγές. Έλξη προς τις ρίζες.

ΟΙ ΝΑΟΙ

Από τους 10 ναούς, που υπήρχαν συνολικά στον οικισμό, σώζονται 8, από τους οποίους οι πέντε είναι συντηρημένοι, ενώ οι άλλοι τρεις είναι ερειπωμένοι.

Σε καλή κατάσταση διατηρούνται οι ναοί της Κοίμησης της Θεοτόκου, των Ταξιαρχών, του αγίου Αθανασίου, του αγίου Δημητρίου και του προφήτη Ηλία, ενώ οι ναοί του αγίου Ιωάννη, του αγίου Νικολάου και του αγίου Γεωργίου έχουν  καταρρεύσει από την αδυσώπητη φθορά του χρόνου.

Στο κέντρο του οικισμού δεσπόζουν επιβλητικά οι ναοί  των Ταξιαρχών, του 16ου αιώνα, και της Κοίμησης  της Θεοτόκου, του 17ου αιώνα.

Διακρίνονται για τις αριστουργηματικές τοιχογραφίες τους, που είναι επηρεασμένες από την εικονογραφική παράδοση της Σχολής της Βορειοδυτικής Ελλάδας, αλλά και από άλλα ρεύματα, όπως της Κρητικής Σχολής.

Ο ναός των Ταξιαρχών, που ανήκει στον τύπο του μονόχωρου καμαροσκέπαστουμε ψηλά μακρόστενη τρίπλευρη αψίδα και δικλινή στέγη, ανηγέρθηκε, όπως μαρτυρά επιγραφή, το 1577.

Κτήτορες του ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου, σύμφωνα με πλίνθινη επιγραφή, υπήρξαν ο  Ιωάννης Πετροψαράς και ο παπά Γαλάνης κατά το 1609, ενώ μια καμάρα προστέθηκε το 1610.

Ο ναός του αγίου Αθανασίου, όπως και του αγίου Ιωάννη, που χρονολογούνται στον 17ο αιώνα, γνώρισαν πολλές μετασκευές.

Η ΣΚΗΤΗ

Η σκήτη του αγίου Νικολάου είναι ένα μικρό σπήλαιο στη δεξιά απόκρημνη όχθη του Καλαμά.

Ελάχιστα ίχνη τοιχογραφιών, που έχουν απομείνει  στο Ιερό Βήμα μαρτυρούν την εκκλησιαστικότητα του χώρου.

Δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σ’ αυτή, γιατί η διαδρομή είναι κρημνώδης. 

parko bizantino 1

parko bizantino 1

parko bizantino 1

parko bizantino 1

parko bizantino 1

Εμφανίσεις: 300736
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: