Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 19/12 00:33

zagori makos

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Με 175.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου η αποκατάσταση του παμπάλαιου ναού της Mονής Αγίου Νικολάου στο ιστορικό ορεινό χωριό Φραγκάδες του Ζαγορίου.

Ιδρὐθηκε το 1578, ήκμασε την πρώτη περίοδο, αλλά από τα τέλη του 19ου αιώνα ἀρχισε σιγά σιγά να εγκαταλείπεται και σήμερα σώζεται μόνο ο ναός.

Το μοναστήρι, κάτω από την κεντρική πλατεία του χωριού, έπαθε σε πολλές περιπτώσεις ζημιές από καθίζηση του εδάφους, επισκευάστηκε επίσης αρκετές φορές, με τελευταία τη δεκαετία του 1960. (τελευταία το 1960). Σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό της μονής.

Οι ναοί και οι μονές στο Ζαγόρι, που είναι μνημεία ταιριαστά με το αδρό ορεινό τοπίο, δεν λογαριάζονται ξεχωριστά από το συνολικό εντυπωσιακό ανάγλυφο του τόπου.

Κάποια από αυτά τα θρησκευτικά μνημεία οικοδομήθηκαν τα χρόνια από το 1431 και μετά, καθώς η περιοχή ήταν αυτοδιοίκητη και αυτόνομη.

Κατά το 16ο και 170 αιώνα ανακαινίστηκαν και επεκτάθηκαν παλαιότεροι ναοί και ανοικοδομήθηκαν νέοι.

Στο θαυμάσιο τοπίο των χωριών του Ζαγορίου οι ναοί και τα μοναστήρια δίνουν την ευκαιρία ενός πετάγματος προς τον ουρανό.

Την ευκαιρία ανακάλυψης των ιχνών Εκείνου, που με τόση σοφία, αλλά και αγάπη για τα πλάσματά του, δημιούργησε τα πάντα.

Στα ύψη του Ζαγορίου, οι άνθρωποι με ανοικτούς τους οφθαλμούς της ψυχής τους και με καθαρή τη σκέψη τους, καταλαβαίνουν ότι όλα διηγούνται τη δόξα του Θεού.

Η αρχιτεκτονική των ναών στα Ζαγοροχώρια έχει κατά κανόνα τη μεγαλοπρέπεια της τρίκλιτης Βασιλικής.

Παράλληλα οι κάτοικοι της περιοχές, που ταξίδεψαν και πρόκοψαν στις παραδουνάβιες περιοχές, έδωσαν πλούσιες χορηγίες για υψηλά καμπαναριά, θαυμάσιες εικονογραφίες, βασισμένες στις τάσεις του δυτικού μπαρόκ, εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτα, πολύτιμα ιερά σκεύη, λειτουργικά βιβλία τυπωμένα σε μεγάλα τυπογραφεία της Ευρώπης.

Ενώ όλα γύρω μας αλλάζουν γρήγορα-γρήγορα, οι μνημειώδεις ναοί αποκαλύπτουν την αιώνια σταθερότητα της πίστης.

Και καθώς ξανοίγεται κανείς στην ιστορία τους και κυρίως στην αποστολή τους αισθάνεται στην αρχή μια ανέκφραστη χαρά, που στη συνέχεια εκφράζεται ως δοξολογία. Αλλά και ως συνειδητοποίηση ότι η ώρα είναι κρίσιμη.

Είναι ώρα εσωτερικού σαλπίσματος. Του σαλπίσματος να κρατηθεί η παρακαταθήκη, η κληρονομιά, η ζωή της ζωής, η Ορθόδοξη πίστη.

Γιατί η Ορθοδοξία είναι το μεγαλύτερο δώρο, που δόθηκε ποτέ στον κόσμο.

Είναι ο ανόθευτος, ο αγνός, ο λυτρωτικός Χριστιανισμός.

Εμφανίσεις: 302053
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: