Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 30/05 00:11

xristos samaritida

Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Ιεροκήρυκας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης


Κυριακή της Σαμαρείτιδος
( Ιωάν. δ΄ 5 - 42 )

Στο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα ο Ευαγγελιστής Ιωάννης μας παρουσιάζει ένα συγκλονιστικό διάλογο μεταξύ του Ιησού και μίας γυναίκας, της Σαμαρείτιδος.

Ο Ιησούς πορεύεται προς μία πόλη της Σαμάρειας, που λεγόταν Συχάρ.

Είναι μεσημέρι και κουρασμένος από την πεζοπορία κάθεται να ξεκουραστεί κοντά σε ένα πηγάδι, λίγο έξω από την πόλη.

Οι μαθητές Του ταλαιπωρημένοι και πεινασμένοι δε σταματούν, συνεχίζουν και πηγαίνουν στην πόλη να αγοράσουν τρόφιμα.

Στο μέρος αυτό που σταμάτησε ο Χριστός, πλησιάζει μία γυναίκα που ήρθε να αντλήσει νερό από το πηγάδι και ο Κύριος που γνωρίζει τα κρύφια των ανθρωπίνων καρδιών, ξεκινάει ένα διάλογο μαζί της, που θα αποτελέσει και την απαρχή της σωτηρίας της: «δός μοι πιεῖν».

Εκείνη ξαφνιάζεται, ίσως ενοχλείται, προφανώς προβληματίζεται που ένας Ιουδαίος άνδρας της μιλάει και της ζητάει νερό, αφού ως γνωστόν οι Ιουδαίοι μισούσαν τους Σαμαρείτες και δεν επιθυμούσαν να έχουν καμία σχέση με αυτούς.

Η γυναίκα απορεί: «πῶς σὺ Ἰουδαῖος ὢν παρ’ ἐμοῦ πιεῖν αἰτεῖς, οὔσης γυναικὸς Σαμαρείτιδος; οὐ γὰρ συγχρῶνται Ἰουδαῖοι Σαμαρείταις».

Ο Ιησούς όμως ... κάνει λόγο για το νερό το «ζωντανό» που δε στερεύει ποτέ και έχει την ικανότητα να ξεδιψάσει για πάντα κάθε άνθρωπο. Ένα νερό που καθαρίζει, δροσίζει, παρηγορεί και ζωοποιεί τις ανθρώπινες ψυχές.

Ο Κύριος επιθυμεί να δώσει στη Σαμαρείτιδα το Άγιο Πνεύμα, που είναι Πνεύμα ανεξάντλητης ζωής, Πνεύμα συγγνώμης, Πνεύμα δυνάμεως, Πνεύμα καθάρσεως, Πνεύμα γνώσεως, Πνεύμα αναψύξεως, Πνεύμα αγάπης.

Η Σαμαρείτιδα τον ακούει με προσοχή, άλλωστε ο άγνωστος γι’ αυτήν Ιουδαίος γνωρίζει τα πάντα για τη ζωή της και ... συγκλονίζεται, ενθουσιάζεται και ζητάει από τον Ιησού να της δώσει να πιει από αυτό το νερό.

Ο Ιησούς της εξηγεί ότι αυτός που θα δεχθεί να πιει από αυτό το νερό θα βιώνει μία υγιή πνευματικότητα, μακριά από πλάνες, θα γίνει πνευματοφόρος, θα οδηγηθεί δηλαδή στην εν Χριστώ και εν Αγίω Πνεύματι ζωή.

Θα υπάρξει μέσα από αυτήν την προσωπική σχέση με τον Χριστό αυτόπτης μάρτυς που θα μαρτυρεί σε όλους ελεύθερα, ότι ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού και Σωτήρας του κόσμου.

Η Σαμαρείτιδα βλέπει κάποιον που διψάει και της ζητάει νερό, βλέπει μία ορατή πραγματικότητα, ψηλαφητή και παρά τον περιπετειώδη βίο της αισθάνεται το μεγαλείο της Χάριτος.

Εντυπωσιάζεται από τα λόγια του Χριστού, πιστεύει, ενεργοποιείται μέσα στην ύπαρξή της αυτό που αποκαλούμε «πίστη», δηλαδή η βεβαιότητα που υπάρχει μέσα στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Στην αρχή προβληματίστηκε, δίστασε να του δώσει νερό λόγω θρησκευτικότητας και καταγωγής, όμως έδειξε εμπιστοσύνη στα λόγια Του και Εκείνος της έδωσε αφορμές για βαθιές τομές στην ανθρώπινη ύπαρξή της.

Ο λόγος του Χριστού προσφέρει απάντηση στο βασανιστικό ερώτημα της υπάρξεως.

Ερώτημα που βασάνιζε όχι μόνο τους σοφούς αλλά και τους απλοϊκούς ανθρώπους, σαν τη γυναίκα από τη Σαμάρεια, που αν και βουτηγμένη στην καθημερινότητα και σε αμέτρητες αστοχίες, επιθυμεί να μάθει για τα μεγάλα της υπάρξεως.

Ο Χριστός στο διάλογο που κάνει μαζί της αποκαλύπτει μεγάλες αλήθειες.

Ο Ίδιος αποκαλύπτεται και της χαρίζει τη μοναδική αλήθεια που σώζει τον άνθρωπο, ότι ο Ιησούς Χριστός έγινε άνθρωπος και η Ενσάρκωσή Του δεν αποτελεί ένα διανόημα, αλλά τρόπο ζωής, απαρχή μιας νέας ζωής, της αιωνίου ζωής.

Η Σαμαρείτιδα επέλεξε, εγκατέλειψε τα έργα της αμαρτίας. Έγινε Ευαγγελίστρια του Χριστού και αξιώθηκε να μαρτυρήσει για τον Χριστό.

Από σκοτεινή και αμαρτωλή γυναίκα έγινε «Φωτεινή» και η Εκκλησία έκτοτε την τιμά ως «Ισαπόστολον και Μάρτυρα» αφού ελεύθερη και θεραπευμένη από πάθη και λάθη οδηγήθηκε στη θεογνωσία.

Αγαπητοί μου.

Η δυνατότητα επιλογής υπάρχει. Ας ελευθερωθούμε από τα πάθη για να θεραπευθούμε και ας βαδίσουμε την οδό που οδηγεί στο φρέαρ που αναβλύζει «τὸ ὕδωρ τὸ ζῶν».

Το ύδωρ που θα μας αναδείξει σε φλογερούς κήρυκες της Βασιλείας του Θεού και θα αποκαταστήσει τη σχέση μας μαζί Του, ελκύοντας το άπειρο έλεος και τη Χάρη Του.

Εμφανίσεις: 253724
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: