Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 29/04 21:03

bithesda

Του Αρχιμ. Διονυσίου Καραγιάννη στην Romfea.gr


‘’Κύριε, τὸν Παράλυτον οὐχ ἡ κολυμβήθρα ἐθεράπευσεν, ἀλλ’ ὁ σὸς λόγος ἀνεκαίνισε, καὶ οὐδὲ ἡ πολυχρόνιος αὐτῷ ἐνεπόδισε νόσος, ὅτι τῆς φωνῆς σου ὀξυτέρα ἡ ἐνέργεια ἐδείχθη’’

Η ζωή του παράλυτου, ο οποίος παρέμεινε στην κολυμβήθρα της Βηθεσδά τριάντα οκτώ χρόνια ήταν δραματική. Για τριάντα οκτώ χρόνια ο ίδιος ήταν εγκαταλελειμμένος από τους ανθρώπους, τόσο από τους δικούς του όσο και από τους γείτονες: «ἄγγελος γὰρ κατὰ καιρὸν κατέβαινεν ἐν τῇ κολυμβήθρᾳ, καὶ ἐταράσσετο τὸ ὕδωρ· ὁ οὖν πρῶτος ἐμβὰς μετὰ τὴν ταραχὴν τοῦ ὕδατος ὑγιὴς ἐγίνετο ᾧ δήποτε κατείχετο νοσήματι». Μόνος ανάμεσα σε τόσους πολλούς αρρώστους, συμπατριώτες που περίμεναν υπομονετικά την θαυματουργική κίνηση των υδάτων, η οποία θεραπεύει τον πρώτο που θα βρεθεί μέσα στα ύδατα.

Εκεί συναντά ο Χριστός τον παράλυτο. Ο Θεός συναντά τον άνθρωπο μέσα στην δυστυχία του, μέσα στην θλίψη του. Και άραγε είναι να αναρωτιέται κανείς, γιατί ουδείς δεν προσπάθησε να του δώσει ένα χέρι βοηθείας;

Ο Χριστός πλησιάζει με φιλανθρωπικές προθέσεις τον παράλυτο και τον ρωτά , αν θέλει να γίνει υγιείς. Με πόση διακριτικότητα, με πόση ευσπλαχνία, με πόση ανθρωπιά θεϊκή, ο Χριστός δεν τον προσπερνά, ούτε αδιαφορεί, αλλά αντίθετα τον πλησιάζει. Αισθάνεται το βάσανό του, αισθάνεται την ανυπαρξία των υπολοίπων ανθρώπων.

Ο παράλυτος περίμενε υπομονετικά για τριάντα οκτώ ολόκληρα χρόνια και οι ελπίδες του δεν τον έφεραν σε απόγνωση, δεν δυσπίστησε, δεν υποχώρησε ποτέ. Περίμενε, αγαπητοί μου, αν και όλοι οι άλλοι συγγενείς και φίλοι τον εγκατέλειψαν. Ο καθένας κοιτούσε το δικό του συμφέρον. Όλοι επέστρεφαν στα σπίτια τους, στις οικογένειές τους, επειδή γνώρισαν ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Μάταια ήλπιζε αν κανείς ποτέ θα τον έριχνε και αυτόν στα ύδατα. 

Ο παράλυτος εξέφρασε την απορία στον Χριστό. Δεν έχω άνθρωπο να με βοηθήσει να εισέλθω στην κολυμβήθρα: «Κύριε, ἄνθρωπον οὐκ ἔχω, ἵνα ὅταν ταραχθῇ τὸ ὕδωρ, βάλῃ με εἰς τὴν κολυμβήθραν· ἐν ᾧ δὲ ἔρχομαι ἐγώ, ἄλλος πρὸ ἐμοῦ καταβαίνει».

Δηλαδή, Κύριε δεν έχω κανένα, δεν έχω συγγενείς, δεν έχω φίλους, δεν έχω άνθρωπο που να θέλει όχι να με βοηθήσει αλλά ούτε και να με λυπηθεί. Αλήθεια πόσοι άνθρωποι σήμερα υποφέρουν από ασθένειες και φίλοι, συγγενείς, γνωστοί δεν θέλουν να τους ξέρουν. Δεν θέλουν να δώσουν παρηγοριά, δεν θέλουν να απλώσουν ένα χέρι βοηθείας. Κανένας δεν ήθελε να μοιραστεί τον πόνο του παράλυτου. Αυτό είναι το σημαντικότερο, υπάρχουν άνθρωποι σήμερα που υποφέρουν από ασθένειες σωματικές και ψυχικές, δεν έχουν χείρα βοηθείας. Ασθένειες που μπορεί να οδηγήσουν στην κατάθλιψη και την θλίψη.

Η θλίψη και ο πόνος όμως είναι συνυφασμένα στην ζωή μας, στην εν Χριστώ ζωή, περισσότερο όταν οι άνθρωποι είναι μόνοι τους σε αυτές τις καταστάσεις, εξαιτίας της αδιαθεσίας των αγαπημένων τους προσώπων. 

Ο παράλυτος της σημερινής ευαγγελικής περικοπής ακολούθησε έναν αμαρτωλό τρόπο ζωής. Είχε αμαρτίες, αυτές τον κατέστρεψαν και τον απομάκρυναν από το Θεό. Πολλά από αυτά που μας συμβαίνουν στην ζωή μας προέρχονται από τα πάθη και τις αμαρτίες μας. Ηθικά και οικογενειακά βάσανα προέρχονται από τις επιθυμίες μας. Προκαλούνται από την δική μας συμπεριφορά και όρεξη. Με άλλα λόγια, τώρα που είσαι καλά μην αμαρτάνεις, πρόσεξε την προσωπική σου ζωή για να μην σου συμβεί κάτι χειρότερο. 

Δυστυχώς, αν και όλοι μας γνωρίζουμε ότι αυτή η συμβουλή είναι τόσο λογική και αληθινή, έχουμε την τάση να την παραβιάζουμε.  Επιτρέπουμε στην υπερηφάνεια μας να παρακάμψει τη λογική μας. Διατρέχουμε τον κίνδυνο να συμμετέχουμε σε αμαρτωλές διασκεδάσεις, παράλογο αλκοολισμό, παρανοϊκό τζόγο και παράνομες σχέσεις.

Ας συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε να αποτινάξουμε την παραλυτική αμαρτωλή ζωή μας, με την πνευματική ταπείνωση, και με τη χάρη του Αναστημένου Κυρίου μας και Σωτήρα Χριστού, για να λάβουμε την υγεία της ψυχής και του σώματος μας. Αμήν.


Δοξαστικό όρθρου Κυριακής του Παραλυτικού

Ιωάν. ε’ 4.
Ιωαν. ε´ 1-15

Ιωάν. ε’ 7.
Πρβλ.Γ. ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ, Φως εκ Φωτός, Αθήναι 1978, σ. 257.

Εμφανίσεις: 300399
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: