Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 08/10 10:45

mpatksas eirinaios

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Συνέντευξη στο ρωσικό Πρακτορείο «Novosti» παραχώρησε ο Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος, της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Επίσκοπος Ειρηναίος μίλησε για διάφορα θέματα που αφορούν την Εκκλησία της Σερβίας, μεταξύ των οποίων και το θέμα του Κοσσόβου και των Σκοπίων.

Σχετικά με το θέμα του Κοσσόβου, ο Επίσκοπος Μπάτσκας τόνισε ότι «το Κόσσοβο και η Μετόχια δεν μπορούν να αποσχιστούν χωρίς την συγκατάθεσή μας, την οποία βέβαια δεν θα δώσουμε.»

Σε ερώτηση αν η Εκκλησία αποφάσισε να ανοίξει διάλογο με την σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων, αλλά και αν ο διάλογος συνεχιστεί στο μέλλον, Επίσκοπος Μπάτσκας ανέφερε ότι ο διάλογος δεν σταμάτησε ποτέ.

«Η εκκλησία μας δεν ξεκινά αυτόν τον διάλογο με τα παιδιά της τα οποία έχουν παρασυρθεί και πλανηθεί και εισήλθαν σε ένα σχίσμα. Ο διάλογος έχει ήδη αρχίσει εδώ και δεκαετίες, από την αρχή του σχίσματος πριν από 52 χρόνια καλώντας τα με υπομονή και αγάπη, να επιστρέψουν σε ενότητα με την κανονική εκκλησία χωρίς την οποία είναι δύσκολο να μιλάμε για σωτηρία και να δεχτεί την επί αιώνες μακρά κανονική τάξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας και, αποκλειστικά σε αυτή τη βάση, χωρίς οποιαδήποτε μη εκκλησιαστικά κίνητρα και αντι-εκκλησιαστικές επιρροές, καταβάλλουν προσπάθειες για να φτάσουν στην πλήρη εκκλησιαστική ανεξαρτησία, αν αυτός είναι ο σκοπός τους» - υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Σέρβος Ιεράρχης.

Επίσης, ο Επίσκοπος Ειρηναίος πρόσθεσε: «Το που οδηγεί ο ελεύθερος διαχωρισμός και οι αυτοανακηρύξεις, μπορούν να το επιβεβαιώσουν με τη δική τους εμπειρία. Εκτός από αυτό, μπορούμε να δούμε και το παράδειγμα της τρέχουσας τραγικής εκκλησιαστικής κατάστασης στην Ουκρανία και του μεγάλου σχίσματος στην οικουμενική ορθοδοξία.»

Απαντώντας αν ο διάλογος έχει σταματήσει πριν αρκετά χρόνια λόγω των διωγμών και των δεινών του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη, αλλά και ποιος φέρει την ευθύνη γι΄ αυτό, ο Επίσκοπος Μπάτσας τόνισε ότι «η ευθύνη βαραίνει φυσικά και πρωτίστως τις κρατικές αρχές των Σκοπίων, χωρίς την πολιτική απόφαση της οποίας δεν θα ήταν δυνατή η παρενόχληση δικαστών και αστυνομίας.»

«Μεγάλο όμως μέρος της ευθύνης βαραίνει τους ιεράρχες που είναι στο σχίσμα, οι οποίοι όχι μόνο δεν καταδίκασαν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία της θρησκείας , αλλά παρακολουθούσαν τα βάσανα του αδελφού τους με πίστη και αίμα. Δυστυχώς, ορισμένα από τα μέλη το σχίσματος, υπήρξαν υποκινητές της δίωξης του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος.» - ανέφερε ακόμη ο κ. Ειρηναίος.

Κλείνοντας ο Ιεράρχης της Εκκλησίας της Σερβίας, πρόσθεσε ότι «ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης είναι ελεύθερος σήμερα, αλλά δεν έχει αθωωτική ετυμηγορία από το δικαστήριο. Οπότε η δαμόκλειος σπάθη για ένα νέο ένταλμα από το δικαστήριο, αλλά και μια νέα φυλάκιση εξακολουθεί να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του. Εμείς πάρα το θλιβερό αυτό γεγονός, είμαστε ανοιχτοί και προετοιμασμένοι για διάλογο, ωστόσο το πότε θα αποκατασταθεί η κατάσταση δεν εξαρτάται μόνο από μας.»

Εμφανίσεις: 191913
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: