Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018

antioxeias serbias

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Ολοκληρώθηκε η επίσημη ειρηνική και ιστορική επίσκεψη του Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας.

Η επίσκεψη του Πατριάρχη Αντιοχείας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δυσκολιών και των επώδυνων περιστάσεων που αντιμετωπίζει η εκκλησία της Αντιοχείας σε Συρία, Λίβανο και Μέση Ανατολή.

Η επίσκεψη αυτή συμπίπτει επίσης και με την κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια ορθοδοξία, όπου οι εξελίξεις τρέχουν ταχύτατα με ανησυχητικό τρόπο, και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μόνιμες επιζήμιες επιπτώσεις για την ειρήνη και την ενότητα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος και ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης υπέγραψαν κοινή δήλωση, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στα αποτελέσματα της επισκέψεως, καθώς και στην μαρτυρία των Εκκλησιών σήμερα.

Στην κοινή δήλωση που υπογράφουν οι δύο Προκαθήμενοι γίνεται λόγος για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Σερβικής Εκκλησίας σε όλα τα επίπεδα, που αφορά την διατήρηση της ιστορικής, πνευματικής και εθνικής κληρονομιάς σε Μετόχια και Κόσσοβο.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη σημασία της υποστήριξης αυτών των προσπαθειών, σύμφωνα με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών και τη συμμόρφωση σε διεθνείς νόμους που αφορά την ιστορική κληρονομιά της Σερβίας.

Κατά την διάρκεια των συνομιλιών επισημάνθηκε η σημασία μιας ενεργής συνεργασίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών, σε θέματα θεολογικά, ακαδημαϊκά, πολιτιστικά κλπ, ενώ οι δύο Εκκλησίες επιβεβαίωσαν ότι στο εγγύς μέλλον θα πραγματοποιηθεί ειρηνική επίσκεψη του Πατριάρχη Σερβίας στο Πατριαρχείο Αντιοχείας.

Επίσης οι δύο Προκαθήμενοι αναφέρονται στην κατάσταση που αντιμετωπίζει η Εκκλησία της Αντιόχειας σε Συρία, Λίβανο και σε όλα τα κράτη της Μέσης Ανατολής, όπου εκεί ο λαός υποφέρει από δολοφονίες, τρομοκρατία, καταστροφές, αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμού, μετανάστευση, αλλά και πολιτική και κοινωνική αστάθεια που καταπατεί την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του λαού.

Οι δύο Εκκλησίες υπογραμμίζουν τη σημασία της υποστήριξης της Εκκλησίας της Αντιοχείας, ώστε να συνεχίσει το θεάρεστο έργο και να δίνει τη μαρτυρία του Ευαγγελίου στη Μέση Ανατολή, ενώ ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να παραμείνουν στην πατρίδα τους, και να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Στο κοινό μήνυμά τους οι δύο Προκαθήμενοι δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στους απαχθέντες, Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλο και τον Συροιακωβίτη Επίσκοπο Ιωάννη Ιμπραχίμ, οι οποίοι πάνω από πέντε χρόνια αγνοούνται.

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος και ο Πατριάρχης Αντιοχείας απευθύνουν έκκληση σε διεθνείς οργανισμούς και προς κάθε υπεύθυνο για την επίλυση του ζητήματος, αλλά και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την απελευθέρωσή τους.

Στην κοινή δήλωσή τους η Σερβική και Αντιοχειανή Εκκλησία, εκφράζουν τη λύπη τους για την διαμάχη μεταξύ των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, η οποία απορρέει από την απόφαση της Ιερουσαλήμ να εκλέξει Αρχιεπίσκοπο Κατάρων σε κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Οι δύο Εκκλησίες εκφράζουν την λύπη τους για το γεγονός, διότι οι επιπτώσεις στο σύνολο της Ορθοδοξίας, εξαιτίας αυτής της σύγκρουσης δεν εξετάστηκαν εγκαίρως από όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες. Αυτό συμβαίνει παρά τους όρους της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μέσω συζητήσεων των δύο Εκκλησιών τον Ιούνιο του 2013 με την παρουσία και διαμεσολάβηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ακόμη οι δύο Εκκλησίες εκφράζουν τη μεγάλη ανησυχία τους, για τους κινδύνους της αποξένωσης, διαίρεσης και διαχωρισμού που απειλούν τις τοπικές αυτοκέφαλες ορθόδοξες εκκλησίες. Σύμφωνα με την κοινή δήλωση αυτό είναι αποτελέσματα μονομερών αποφάσεων που επηρεάζουν τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των εκκλησιών.

Επίσης τονίζουν ότι ο ορθόδοξος συμβιβασμός είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών που οδηγεί σε βαθύτερη αποξένωση, διαίρεση και διαχωρισμό. Αυτά όλα απειλούν την ενότητα ολόκληρου του Ορθόδοξου σώματος, η οποία βασίζεται στην ενότητα του κοινού Αγίου Ποτηρίου.

Σε άλλο σημείο η κοινή δήλωση των δύο Προκαθημένων αναφέρεται στο εκκλησιαστικό πρόβλημα της Ουκρανίας, όπου τονίζεται ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η διαίρεση, αφού κάτι τέτοιο θα είναι επιζήμιο για την μαρτυρία της εκκλησίας στον σημερινό κόσμο.

Εκεί οι δύο Προκαθήμενοι απευθύνουν επείγουσα έκκληση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, για την μη περαιτέρω κλιμάκωση της τρέχουσας κρίσης με την Εκκλησία της Ρωσίας.

Τέλος προτείνουν διάλογο με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας και την συμμετοχή όλων των Προκαθημένων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, ώστε να επιλυθεί η σύγκρουση μεταξύ των δύο εκκλησιών και να επιστρέψει η ενότητα.

Εμφανίσεις: 302501
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: