Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 01/05 11:46

patriarh kirill

Ρεπορτάζ: aif.ru | επιμέλεια - μετάφραση: Romfea.gr


Υπό το φως της αναγνώρισης, την 24η Απριλίου του 2021, από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, της γενοκτονίας του αρμενικού λαού στα εδάφη ελεγχόμενα από τις αρχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1915, ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν μια δήλωση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου, η οποία δήθεν συνηγορεί υπέρ της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων εκ μέρους του επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Στη πραγματικότητα πρόκειται για μια συνέντευξη του Πατριάρχη Κυρίλλου, την οποία παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Ρωσία» στις 11 Ιανουαρίου του 2016 με θέμα τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Πατριάρχης Μόσχς δήλωσε κατά λέξη τα εξής: «Ποτέ δεν έχει ξαναγίνει τίποτε παρόμοιο μ’ αυτό που συμβαίνει σήμερα στον ισλαμικό κόσμο. Ας πάρουμε για παράδειγμα έστω την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπου όντως υπήρχαν χριστιανικές μειονότητες, αλλά κανένας δεν τις εξόντωνε. Υπήρχε κανονισμός των σχέσεων μεταξύ διάφορων κοινοτήτων. Αφού και μέχρι τώρα στα χέρια ενός μουσουλμάνου, Άραβα, βρίσκονται τα κλειδιά του Ναού του Παναγίου Τάφου. Αυτό ανάγεται σ’ εκείνη την τουρκική εποχή, όταν ο μουσουλμάνος ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια και τη διαφύλαξη των χριστιανικών κειμηλίων».

Πέντε χρόνια πριν ο προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου Μόσχας, πρωθιερέας Αλέξανδρος Βόλκοφ ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα εκ μέρους της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας, σχετικά με την συνέντευξη τόνισε: 

«…Ο Πατριάρχης Κύριλλος μίλησε για τη φρικτή και πρωτοφανή κατάσταση των χριστιανών στη Συρία και το Ιράκ τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό ο Πατριάρχης ανέφερε ως παράδειγμα την ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπου υπήρχαν τέτοιες περίοδοι που εφαρμοζόταν ένας κανονισμός για να εξασφαλιστεί σχετική ασφάλεια και σταθερότητα στη ζωή των θρησκευτικών μειονοτήτων… Η έλλειψη τέτοιου κανονισμού πάντα – όσο και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία 100 χρόνια πριν, τόσο και στο σύγχρονο Ιράκ, στη Συρία και τη Λιβύη οδηγεί σε τραγικές εξελίξεις. Ακριβώς για τον λόγο αυτό αποκαλούμε τις σύγχρονες εξελίξεις ως γενοκτονία. Η θέση της Εκκλησίας μας σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων έχει εκφραστεί επανειλημμένα και σαφώς σε πολυάριθμες επίσημες δηλώσεις και μηνύματα του Πατριάρχη. Μια σαφέστατη επιβεβαίωση της θέσης μας είναι η εκπροσώπηση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο πλέον υψηλό επίπεδο σε σημαντικά γεγονότα στη ζωή της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας, όπως είναι η συμμετοχή του Αγιοτάτου στα εγκαίνια αρμενικού ναού στη Μόσχα και η περυσινή επίσκεψη αποστολής της Ρωσικής Εκκλησίας στο Ερεβάν με σκοπό τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις μνήμης εξ αφορμής της εκατονταετίας της Αρμενικής γενοκτονίας». 

Ακριβώς μια τέτοια ερμηνεία των λεγομένων του Πατριάρχη Κυρίλλου μπορεί να θεωρηθεί ως αποκλειστικά εύστοχη, ιδιαίτερα αν παρατεθούν και άλλες δηλώσεις του με θέμα τη γενοκτονία των Αρμενίων. 

Έτσι, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στην Αρμενία ο Πατριάρχης Κύριλλος και ο Ύπατος Πατριάρχης και Καθολικός απάντων των Αρμενίων Καρεκίν Β΄ την 17η Μαρτίου του 2010 επισκέφτηκαν το Μνημείο των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων στον λόφο του Τσιτσερνακαμπέρντ στο Ερεβάν, όπου ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας δήλωσε μετά το πέρας του μνημόσυνου: «Αιώνια η μνήμη στους Αρμενίους αδελφούς και αδελφές μας αδίκως πεσόντες. Να φυλάξει ο Κύριος ημών τη γη της Αρμενίας και τον λαό της όπως και πάντα λαό από παθήματα παρόμοια με αυτά» 

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης κατέθεσε στο Μνημείο στεφάνι που εχει επιγραφή: «Αιωνία η μνήμη των υιών και των θυγατέρων του Αρμενικού λαού, που έπεσαν κατά τη Γενοκτονία του 1915».

Επίσης κατά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον επικεφαλής της Αρμενικής Καθολικής Εκκλησίας Καθολικό Πατριάρχη Κιλικίας Νερσές Πέτρο ΙΘ’  στις 29 Απριλίου του 2015 ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τόνισε:  «Με αφορμή την επέτειο αυτή στρέφουμε το βλέμμα μας προς την τραγωδία την οποία έζησε ο Αρμενικός λαός το διάστημα 1914-1915 όταν χάθηκαν περισσότεροι από 1,5 εκ. Αρμένιοι. Παρόμοιες τραγωδίες είναι αδύνατο να διαγραφούν από την ιστορική μνήμη των λαών… Σχετικά με τη διαμάχη γύρω από τη Συρία ο αρμενικός πληθυσμός και πάλι έζησε τρομακτικές μέρες εξολόθρευσης αμάχων ανθρώπων. Γνωρίζουμε πως πάσχουν οι αδελφοί μας στο Ιράκ, τη Λιβύη, το Πακιστάν, τη Νιγηρία. Στην Μοσούλη του Βόρειου Ιράκ υπήρχαν 45 ναοί και όλοι αυτοί καταστράφηκαν. Ο χριστιανικός πληθυσμός είτε εξοντώθηκε είτε εκτοπίστηκε… Η προ εκατονταετίας τραγωδία του Αρμενικού λαού μας κάνει να σκεφθούμε ότι και σήμερα πρέπει να αγωνιζόμαστε υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του θρησκεύειν… Η τύχη του Αρμενικού λαού συγκινεί πολύ τους Ρώσους, επειδή οι ιστορίες των δύο λαών μας διαπλέκονται στενά».

Ως αποτέλεσμα ισχυρών γεωπολιτικών ανακατατάξεων του 20ου αιώνα και των επακόλουθων στρατιωτικών συρράξεων έτυχε να δοκιμαστεί σοβαρά όλος ο χριστιανικός πληθυσμός της Τουρκίας. 

Υπέφεραν επίσης και οι Έλληνες και οι Ασσύριοι. Για τον λόγο αυτό, ο Πατριάρχης Μόσχας, μιλώντας σε συνέδριο της Ιεράς Συνόδου της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις 28 Οκτωβρίου του 2017 αναφέρθηκε στις δοκιμασίες στις οποίες υποβλήθηκαν οι χριστιανοί τον 20ο αιώνα, λέγοντας

«Γνωρίζω ότι και στη Ρουμανική Εκκλησία το τρέχον έτος ανακηρύχθηκε σε έτος μνήμης όλων των παθόντων από την άθεα εξουσία. Ο 20ος αιώνας ήταν μια δύσκολη εποχή για όλη την παγκόσμια Ορθοδοξία. Πολλοί αδελφοί μας έλαχε να ζήσουν τον αιματηρό εφιάλτη της Μικρασιατικής καταστροφής. Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες στην Ανατολική Ευρώπη υποβλήθηκαν σε άλλη δοκιμασία που ήταν οι διωγμοί εκ μέρους του μαχόμενου αθεϊσμού».

Τέλος να σημειωθεί ότι στις 24 Απριλίου 2021 σε πολλές Επαρχίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας (Σμολένσκ, Ραζάν, Πσκοφ, Μούρμανσκ κ.τ.λ), τελέστηκαν ιερά μνημόσυνα υπέρ αναπαύσεως των ψυχών της γενοκτονίας των Αρμενίων.

fake

Εμφανίσεις: 302934
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: