Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 13/07 13:26

rosiki douma

Γράφει Κορίνα Σαντοριναίου στην Romfea.gr


Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τις ενέργειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί.

Ο πολιτικός κόσμος της Ρωσίας έκανε έκκληση προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας, να διατηρηθεί το υπάρχον μουσειακό καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς.

zloutskiO Λεονίντ Σλούτσκι

Μιλώντας από το βήμα της Δούμα ο Λεονίντ Σλούτσκι, της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Ρωσίας, αναφέρθηκε στην ιστορία της Αγιάς Σοφιάς λέγοντας ότι "επί εννέα αιώνες, η Αγία Σοφία ήταν ένα άφθαρτο σύμβολο της ενότητας του χριστιανικού κόσμου".

"Η Αγία Σοφία για αιώνες παρέμεινε σύμβολο σταθερότητας" - πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Σλούτσκι.

Επίσης ο κ. Σλούτσκι ανέφερε ότι το 1934 ο Κεμάλ Αττατούρκ αποφάσισε να κάνει την Αγία Σοφία μουσείο, διότι «ήθελε να δημιουργήσει στενότερες σχέσεις με την ΕΣΣΔ».

zougkianofO Γκενάντι Ζιουγκάνοφ

Ο Επικεφαλής του Κουμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, βλέπει πίσω από όλη αυτή την κατάσταση τα "δόντια" της Αμερικής.

"Οι Αμερικανοί προσπαθούν να χωρίσουν την Ορθοδοξία, γι' αυτό ξεκίνησαν έναν βρώμικο πόλεμο από την Ουκρανία. Μου φαίνεται ότι τα δόντια τους κολλάνε εδώ για να επιδεινώσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή" - τόνισε χαρακτηριστικά ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ζήτησε δυναμική παρέμβαση από την Κυβέρνηση της Ρωσίας για το θέμα της Αγιάς Σοφιάς.

"Η Ρωσία σήμερα είναι η μόνη χώρα που εκπροσωπεί ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο. Η Αγία Σοφία είναι πολύ πιο όμορφη από τον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος και τον νέο ναό των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Αγιά Σοφιά είναι ο μεγαλύτερος ναός στον χριστιανικό κόσμο, επί 14 αιώνες" - ανέφερε με στεντορεία φωνή ο κ. Ζιρινόφσκι.

Ακόμη ο Επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, υπογράμμισε ότι "το μόνο που σκέφτονται οι Τούρκοι είναι η ανοικοδόμηση της μεγάλης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σσυμπεριλαμβάνοντας τη βόρεια Συρία, το βόρειο Ιράκ, μέρος της Μολδαβίας, την Κριμαία, μέρος της Βουλγαρίας και της Ελλάδας. Θέλουν και πάλι να ηγηθούν του μουσουλμανικού κόσμου".

zirinofksiO Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της επιτροπής για την εκπαίδευση και την επιστήμη, Βιατσεσλάβ Νικόνοβ , ανέφερε ότι η Ρωσία, μετά την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453, «έγινε κληρονόμος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας».

«Το εθνόσημό μας - ο δικέφαλος αετός - είναι το εθνόσημο του Βυζαντίου. Είμαστε η μεγαλύτερη Ορθόδοξη χώρα του πλανήτη και για εμάς η Αγιά Σοφιά είναι κάτι περισσότερο από ένα Ναό η μνημείο της Ουνέσκο. Η Αγιά Σοφιά είναι μέρους του πολιτισμού μας" - τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νικόνοβ.

Το Κρεμλίνο μέσω του εκπροσώπου του Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν, διότι είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας.»

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Σεργκέι Βερσίνιν, ο οποίος ανέφερε ότι η Ρωσία δεν πρέπει να παρέμβει στα εσωτερικά της χώρας.

«Γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό προκάλεσε δημόσια κατακραυγή στη χώρα μας και πέραν αυτής. Εν γένει, θεωρούμε ότι αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, στην οποία ούτε εμείς ούτε κάποιος άλλος πρέπει να παρέμβει, προφανώς. Ταυτοχρόνως επισημαίνουμε την αξία του κτιρίου ως τόπου που είναι μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Βερσίνιν.

Εμφανίσεις: 194869
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: