Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 10/07 21:30

volokolams

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Άμεση ήταν η παρέμβαση του Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβ. Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα σχετικά με την απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Αγία Σοφία.

Ο Σεβασμιώτατος μιλώντας στο πρακτορείο ΡΙΑ μεταξύ άλλων δήλωσε: “Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας  ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο. Σε αυτή τη βάση ο Πρόεδρος της Τουρκίας παρέδωσε το θέμα στο Γραφείο Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας για την οργάνωση της λατρείας. Η Αγία Σοφία μετατράπηκε και πάλι σε τζαμί, όπως στην Οθωμανική εποχή.”

Σε ερώτηση πως εξηγεί την απόφαση αυτή του Τούρκου Προέδρου, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ τόνισε ότι “η απόφαση έχει να κάνει με τα εσωτερικά της χώρας, και πρωτίστως με τα αιτήματα από το ριζοσπαστικό μέρος των Μουσουλμάνων”.

“Για την τρέχουσα ηγεσία της Τουρκίας, η απόφαση είναι πιο σημαντική από την παγκόσμια κοινή γνώμη, όπως των ορθοδόξων και των τοπικών Εκκλησιών, αλλά και για παράδειγμα την αρνητική αντίδραση της Ουνέσκο” - πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Ο Σεβασμιώτατος ερωτηθείς εάν η απόφαση πλήξει τις σχέσεις με την Τουρκία, ανέφερε πως “δεν θα κάνω αυστηρές εκτιμήσεις, αλλά μια τέτοια απόφαση μοιάζει με εσκεμμένη επιδείνωση των διαθρησκευτικών σχέσεων. Δεν είμαι εγώ αυτός που ορίζει τους υπεύθυνους γι΄αυτό, αλλά θα το κάνει η ιστορία.”

“Η Αγία Σοφία παραμένει ένα καταφύγιο παγκόσμιας σημασίας, και η επιστροφή σε τζαμί θα γίνει αντιληπτή από πολλούς αρνητικά, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας” - πρόσθεσε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.

Εμφανίσεις: 300037
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: