Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 05/08 23:00

potsaef 7

Γράφει ο Jerzy Betlejko


Την Δευτέρα 5 Αυγούστου, ημέρα αφιερωμένη στην Ιερά Εικόνα της Παναγίας του Ποτσάεφ, ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριος τέλεσε Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Κυρίου της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ποτσάεβ της Ουκρανίας.

Με τον Μακαριώτατο συλλειτούργησαν πολλοί Ιεράρχες της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας καθώς και πλήθος Ιερέων, παρουσία πολλών χιλιάδων πιστών από την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Λευκορωσία και την Πολωνία.

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας του Ποτσάεφ χρονολογείται στα τέλη του 16ου αιώνα, όταν ο μελλοντικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. Νεόφυτος Β΄, ενώ βρισκόταν στο έδαφος της σύγχρονης περιοχής Τερνοπίλ, την δώρισε στην γαιοκτήμονα Άννα Γόισκα, η οποία του προσέφερε φιλοξενία.

Το 1597 η θαυματουργική αυτή εικόνα μεταβιβάστηκε στην Λαύρα του Ποτσάεβ, ενώ το καλοκαίρι του 1675, κατά τη διάρκεια πολέμου με τους Τούρκους, το Μοναστήρι διασώθηκε από την εισβολή των Τατάρων χάρις στην προσευχή ενώπιον της θαυματουργικής Ιεράς Εικόνας.

Να σημειωθεί, ότι την παραμονή της Εορτής έφτασε στην Ιερά Μονή μια ομάδα προσκυνητών από την Πολωνία, οι οποίοι με τα πόδια διέσχισαν πάνω των 500 χλμ από το Χαϊνούβκα της Πολωνίας στο Ποτσάεβ.

Κατά την πορεία, η οποία διήρκησε δύο εβδομάδες, οι Πολωνοί προσκυνητές πέρασαν από την Πολωνία στην Λευκορωσία και από εκεί στην Ουκρανία.

Οι στενοί πνευματικοί δεσμοί, που υπάρχουν μεταξύ των Πολωνών Ορθοδόξων Χριστιανών και της Ιεράς Μονής Ποτσάεφ, οφείλονται στο γεγονός ότι μέχρι το 1939 η εν λόγω Ιερά Μονή βρισκόταν στο έδαφος του Πολωνικού Κράτους και υπαγόταν στη δικαιοδοσία της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας

potsaef 1

potsaef 1

potsaef 1

potsaef 1

potsaef 1

potsaef 1

potsaef 1

potsaef 1

potsaef 1

potsaef 1

Εμφανίσεις: 301842
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: