Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 06/05 16:00

ilarionas 1

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Συνέντευξη στην εκπομπή "Παράδειγμα" του Κρατικού Καναλιού της Ρωσίας, παραχώρησε ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας μεταξύ άλλων δέχθηκε ερωτήσεις για το θέμα της Ουκρανίας, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας.

Ακολουθούν αναλυτικά οι ερωτήσεις:

Σεβασμιώτατε, δεν μπορώ να παραλείψω από την συζήτησή μας το θέμα συγκρούσεως με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πείτε μας, ποια είναι εκείνα τα οποία επικρατούν εδώ, κάποιες θεολογικές παρεξηγήσεις, παρερμηνείες ή μήπως πρόκειται πράγματι για μεγάλή πολιτική;

Φρονώ ότι η θεολογία λείπει από εδώ, όπως λείπει και η μεγάλη πολιτική. Εκείνα τα οποία υπάρχουν εδώ είναι οι μικρές πολιτικές αξιώσεις, οι οποίες συνδυάσθηκαν με κάποιες τάσεις στην παγκόσμια πολιτική και δημιούργησαν τελικά αυτό το κροτούν μίγμα, το οποίο παρατηρούμε σήμερα μέσα στην ιστορία με το ούτως λεγόμενο «τόμο αυτοκεφαλίας».

Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος ήταν δυσαρεστημένος πολύ με την αποχή της Ρωσικής Εκκλησίας από την οργανωθείσα από αυτόν εκδήλωση και του υπέβαλαν ότι η Ρωσική Εκκλησία ήταν εκείνη, η οποία έπεισε τις άλλες Εκκλησίες να απέχουν από την εκδήλωση…

Πρόκειται περί της Πανορθοδόξου Συνόδου;

Πρόκειται περί της συνόδου, η οποία ήταν προγραμματισμένη να συγκληθεί ως Πανορθόδοξος, αλλά δεν έγινε τελικά τοιαύτη, δηλαδή η Σύνοδος της Κρήτης 2016.

Λοιπόν στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο υπέβαλαν ότι εμείς τορπιλίσαμε τη Σύνοδο και ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος προσωπικά δήθεν έπεισε αρχηγούς των άλλων Εκκλησιών να μη συμμετάσχουν.

Και έτσι αποφάσισε να εκδικηθεί τον Πατριάρχη Κύριλλο αφαιρώντας από τη Ρωσική Εκκλησία το αναπόσπαστο μέρος της, δηλαδή την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Είχε εμπειρογνώμονες οι οποίοι του υπέβαλαν ότι μόλις χορηγηθεί το αυτοκέφαλο της εκκλησίας στην Ουκρανία, όλοι θα έτρεχαν προς εκεί, όχι μόνο οι σχισματικοί, αλλά και οι επίσκοποι της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αυτά του υποσχέθηκαν τόσο ο Ποροσένκο, όσο και οι σχισματικοί, αλλά και οι ψευδοεμπειρογνώμονες, τους οποίους έστειλε στην Ουκρανία.

Τον προειδοποιούσαμε ότι δεν θα γινόταν έτσι. Ο Πατριάρχης Κύριλλος στην κατ΄ ιδίαν συνάντησή τους, του σκιαγράφησε την πραγματική εικόνα.

Αλλά τότε είχε ήδη άλλες αντιλήψεις και άλλα σχέδια, και τώρα εφήρμοσε πλέον αυτά τα σχέδια. Ως αποτέλεσμα αυτών των ληστρικών ενεργειών ήταν η απομόνωση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, διότι ουδεμία Τοπική Εκκλησία ανεγνώρισε αυτές τις αθέμιτες πράξεις.

Και η νομιμοποιηθείσα από την Κωνσταντινούπολη οντότητα αναγνωρίζεται μόνο από την Κωνσταντινούπολη. Δεν αποδέχονται οι κατά τόπους Εκκλησίες τα πεπραγμένα.

Πως θα αντιμετωπίζεται το θέμα στο εξής; Ο καιρός θα δείξει. Εμείς δε, πάντως, στις αποφάσεις μας, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης σχετικά με τη διακοπή της κοινωνίας με την Κωνσταντινούπολη, βασισθήκαμε σ‘εκείνες τις κανονικές αρχές, στις οποίες θεμελιωνόταν διαχρονικά η ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Υπάρχει τελικά διέξοδος ή προοπτικές της διορθοδόξου διαλόγου; Ποιες είναι αυτές τώρα;

Πιστεύω ότι οι προοπτικές υπάρχουν. Και διέξοδος πιθανόν επίσης υπάρχει. Αλλά σίγουρα δεν είναι η αναγνώριση της αθέμιτης πράξεως, η οποία συντελέσθηκε.

Ποια βήματα επιχειρούνται σήμερα για την προστασία της κανονικής Ορθοδοξίας στη χώρα;

Επιχειρούνται ποικίλα βήματα. Εντός της Ουκρανίας, όταν διαπράττονται αθέμιτες καταλήψεις Ιερών Ναών, οι κοινότητες υποβάλλουν μηνύσεις.

Και συχνά οι κοινότητες της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας κερδίζουν τις δίκες.

Αλήθεια είναι, ότι τούτο δεν σημαίνει ότι τους αποδίδονται οι Ναοί τους, διότι συνεχίζεται αυτή η παρανομία, η οποία οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.

Θέλουμε να πιστεύουμε πολύ ότι με το νέο πρόεδρο θα αλλάξει η κατάσταση. Άλλωστε ο «τόμος αυτοκεφαλίας» ήταν σχέδιο του Ποροσένκο.

Είχε ανάγκη από το σχέδιο προκειμένου να αυξήσει τα άκρως χαμηλά ποσοστά της υποστηρίξεώς του. Όμως, όπως διαπιστώσαμε, τα ποσοστά αυξήθηκαν, έστω και λίγο, αλλά δεν άλλαξαν ριζικά την κατάσταση για τον Ποροσένκο.

Και τώρα έχουμε να κάνουμε με μια νέα κατάσταση. Θέλω πάρα πολύ να πιστεύω ότι θα σέβονται τα πλέον στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία εγγυάται το Σύνταγμα της Ουκρανίας, δηλαδή το δικαίωμα εκκλησιασμού στην Εκκλησία, όπου ο ίδιος ο άνθρωπος επιθυμεί, και το δικαίωμα ονομασίας του κάθε δόγματος όπως αυτό θέλει, και όχι όπως θέλουν να το μετονομάσουν οι κρατικές αρχές.

Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για μαζικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών στην Ουκρανία. Εφόσον γνωρίζω ο κ. Βλαδίμηρος Πούτιν τόνισε ακριβώς την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των πιστών ακόμη και στην Ουκρανία. Εγείρεται όμως το ερώτημα, πως να τα πετύχουμε; Μήπως αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τις προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια; Μήπως επιχειρείται αυτό ήδη;

Προσφεύγουμε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η αντίδραση ποικίλλει, από τη σιγή ως ανταπόκριση στα αιτήματά μας μέχρι την πλήρως εποικοδομητική, όπως λ.χ. η αντίδραση του 'Υπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο οποίος εξέτασε την κατάσταση και διαπίστωσε ότι υπάρχουν οι μαζικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών στην Ουκρανία.

Θέλω πάρα πολύ να επιστήσουμε την προσοχή του διεθνούς κοινού στο εν λόγω πρόβλημα και να τερματισθούν το συντομότερο δυνατόν οι διώξεις κατά της Εκκλησίας.

Πως, είναι δυνατό να επιστήσουμε την προσοχή του διεθνούς κοινού; Ποιος δηλαδή θα πρέπει να το κάνει; Μήπως τα ΜΜΕ;

Κατ’αρχάς αυτό θα πρέπει να κάνει η ίδια η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, διότι στην Ουκρανία κάποια μηνύματα, τα οποία εκπέμπονται από τη Μόσχα, προκαλούν μια επώδυνη αντίδραση και ερμηνεύονται πολιτικά: «Η Μόσχα πάλι αρχίζει να παρεμβαίνει στα της Ουκρανίας».

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία η ίδια έχει σύστημα της νομικής προστασίας το οποίο και εφαρμόζει δυναμικά. Έχει εκπρόσωπο παρά τους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.

Βεβαίως και στηρίζουμε αυτό τον εκπρόσωπο. Βεβαίως και από την πλευρά μας κάνουμε λόγο για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία.

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος σχεδόν σε κάθε του συνάντηση με πολιτικούς ηγέτες των άλλων χωρών αναφέρεται σε αυτό το πρόβλημα.

Όμως φρονώ ότι η λύση θα πρέπει να αναζητείται εντός της Ουκρανίας. Και ευελπιστώ ότι ο νέος Ουκρανός πρόεδρος θα βρει τη λύση αυτού.

Εμφανίσεις: 300371
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: