Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 31/01 17:27

putin omilia 768x505

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Ξεκίνησαν στην Μόσχα οι εορτασμοί για την 10η επέτειο από την ενθρόνιση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου.

Τους εορτασμούς άνοιξε με επίσημη ομιλία του, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.

"Η σημερινή επίσημη συνάντηση είναι αφιερωμένη σε μια ξεχωριστή ημερομηνία. Στα τέλη Ιανουαρίου του 2009, πραγματοποιήθηκε το Τοπικό Συμβούλιο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, το οποίο εξέλεξε ένα νέο Προκαθήμενο - τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο. Και θα ήθελα από αυτό το βήμα να τον συγχαρώ θερμά" ανέφερε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας έκανε εκτενή αναφορά στην προσωπικότητα του Πατριάρχη Κυρίλλου, τονίζοντας ότι "όλα αυτά χρόνια της ποιμαντορίας του, ασκεί έντονα την αποστολή του. Ακολουθώντας τις εντολές του Ευαγγελίου, ενισχύει τον λαό στην πίστη, και βοηθά τους νέους να βρουν τον δρόμο προς τον ναό."

Επίσης ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στο έργο του Πατριαρχείου, το οποίο χαρακτήρισε "ανεκτίμητο", ενώ υπογράμμισε ότι τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους.

Σε άλλο σημείο ο Πρόεδρος Πούτιν μίλησε για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, τονίζοντας ότι "το Κράτος θα συνεχίσει να αναπτύσσει ενεργά μια εποικοδομητική συνεργασία με την Εκκλησία σε όλους τους τομείς, κυρίως στην εκπαίδευση της νέας γενιάς, στη διατήρηση του πολιτιστικού πλούτου και στην επίλυση πιεστικών κοινωνικών προβλημάτων."

Να αναφερθεί ότι ο κ. Πούτιν δεν παρέλειψε να σχολιάσει και το ζήτημα της Ουκρανίας, όπου έκανε λόγο για πολιτικοποιήση της Εκκλησίας, ο οποίος προκαλεί θυμό και μισαλλοδοξία.

"Ένα τέτοιο εγχείρημα που δεν σχετίζεται με την πίστη, αλλά είναι ψεύτικο, και άρρηκτα συνδεδεμένο με έναν αγώνα για εξουσία, εφαρμόζεται σήμερα στην Ουκρανία. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως συμμετείχε σε αυτό. Στην ουσία, υπάρχει μια σοβαρή παρέμβαση στην ζωή της Εκκλησίας" πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Πούτιν.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος Πούτιν τόνισε: "Το κράτος και οι ρωσικές αρχές θεωρούν ότι κάθε παρέμβαση στις εκκλησιαστικές υποθέσεις είναι απολύτως απαράδεκτη. Σεβόμαστε και θα σεβαστούμε την ανεξαρτησία της εκκλησιαστικής ζωής, ειδικά στη γειτονική κυρίαρχη χώρα. Παρόλα αυτά, διατηρούμε το δικαίωμα να αντιδράσουμε και να κάνουμε τα πάντα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της θρησκείας."

Εμφανίσεις: 262752
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: