Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2018

bolokolamsk

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας που υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, σχολίασε στα ρωσικά ΜΜΕ ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Αφού επέλεξε την οδό του σχίσματος, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως έκανε ένα βήμα παραπέρα στην πορεία αντιπαραθέσεως του εαυτού του με το Πλήρωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.»

«Εάν παλαιότερα, κατόπιν συγκαταθέσεως των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως λειτουργούσε γι’ αυτές ως συντονιστικό κέντρο, τώρα δεν υπάρχει πλέον ένα τέτοιο κέντρο: το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αυτοδιαλύθηκε αυτοβούλως ως ένα τέτοιο κέντρο. Οι τελευταίες κινήσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, συμπεριλαμβανομένης και της υπογραφής της σημερινής συμφωνίας, ευρίσκονται εκτός κανονικού πεδίου και κινούνται αποκλειστικά σε πολιτικό επίπεδο» - πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι «εκτελών την παραγγελία των πέραν του Ατλαντικού, η οποία αποβλέπει στην αποδυνάμωση και το διαμελισμό της ενιαίας Ρωσικής Εκκλησίας, ο Πατριάρχη Βαρθολομαίος σπεύδει να προλάβει τη εκτέλεση αυτής της παραγγελίας, μέχρι να αλλάξει η πολιτική συγκυρία και ενόσο την εξουσία έχει ο σημερινός Πρόεδρος.»

«Για τον Πρόεδρο ο προσδοκούμενος Τόμος λες και είναι τρίχα από την οποία πιάνεται, και με την οποία, πιστεύει, θα κερδίσει μία δεύτερη προεδρική θητεία. Άραγε, θα τα καταφέρει; Η μήπως υπάρξει περίπτωση να εκδοθεί το σχετικό χαρτί, αλλά δεν θα το δεχθεί ο λαός; Η μήπως αποδειχθεί Πύρρειος η αναμενόμενη νίκη του;» - συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ τόνισε: «Ισχυριζόμενος ότι «είναι αποκλειστικό προνόμιο της Μητρός Εκκλησίας να χορηγεί την αυτοκεφαλία, όταν θεωρήσει σκόπιμο και όταν ωριμάσουν οι σχετικές συνθήκες» ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκφράζει ένα καινοτόμο και άγνωστο γιά την Ορθοδοξία παλαιότερα σχήμα εκκλησιαστικής διαρθρώσεως, κατά το οποίο ένας Πρωθιεράρχης αναδεικνύεται ανώτερος όλων: δικαιούται να λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις, με τους υπόλοιπους να υπακούουν σιωπηλά, υποκλίνοντας τα κεφάλια με ιερό τρόμο. Δεν είναι πλέον "πρώτος μεταξύ ίσων" αλλά "πρώτος ἄνευ ίσων", κάτι το οποίο τους τελευταίους μήνες κατ’επανάληψιν και ποικιλοτρόπως υποστηρίζουν ιεράρχες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπολεως».

Εμφανίσεις: 300345
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: