Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 15/09 18:07

oukranias onoufrios

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Την σιωπή του σπάει για πρώτη φορά ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριος, μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι της Ουκρανικής Τηλεόρασης, σχετικά με το φλέγον θέμα που αφορά τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας.

Ο Μητροπολίτης Ονούφριος από την αρχή της συνεντεύξεως ξεκαθαρίζει τα πράγματα, λέγοντας ότι «εκείνοι που βάζουν το ράσο και αναμειγνύονται με την πολιτική, χτίζοντας κάθε είδους γεωπολιτικά σχέδια είναι απλά ανέντιμοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν μπορούσαν να είναι αληθινοί ιερείς, αλλά έγιναν προβατόσχημοι λύκοι για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων μέσω της πνευματικής τους εικόνας. Οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν μεγάλη δυσκολία να απολογηθούν ενώπιον του Θεού.»

«Είμαστε μια ανεξάρτητη Εκκλησία με όλα τα χαρακτηριστικά ανεξαρτησίας που χρειαζόμαστε για να υπηρετούμε τον Θεό και τον λαό. Έχουμε δική μας Σύνοδο, η οποία είναι ανεξάρτητη από οποιονδήποτε. Έχουμε Συμβούλιο Επισκόπων, το οποίο είναι ανεξάρτητο και οι αποφάσεις του Συμβουλίου μας είναι ανεξάρτητες - κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στις αποφάσεις αυτές. Έχουμε οικονομική και διοικητική ανεξαρτησία και ο τόμος είναι περιορισμός της ελευθερίας που έχουμε σήμερα και δεν τον χρειαζόμαστε» - πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριος.

Σε άλλο σημείο της συνεντεύξεως του τόνισε: «Το γεγονός ότι έχουμε πνευματικούς, κανονικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με το Πατριαρχείο Μόσχας είναι απολύτως φυσιολογικό. Έτσι πρέπει να είναι. Η Εκκλησία δεν είναι ένας πολιτικός οργανισμός που σήμερα αγαπάει τον ένα, αλλά μισεί τον άλλο, και αύριο θα γίνει το αντίστροφο. Η Εκκλησία τους αγαπάει όλους, κι εμείς τους αγαπάμε όλους, είτε είναι Ρώσοι, Αμερικάνοι, Ασιάτες η Αφρικανοί»

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έστειλε δύο Έξαρχους στην Ουκρανία. Αυτή είναι μία πράξη ενάντια στους Ιερούς Κανόνες. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να στείλει Έξαρχους στην ανεξάρτητη Εκκλησία μας» συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Ονούφριος.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας συνέχισε λέγοντας: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν κάποτε μία ισχυρή Εκκλησία και αγκάλιασε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Ταυτίστηκε με την Βυζαντινή Αυτοκρατορία και η Εκκλησία ήταν ίση με αυτή. Σήμερα όμως δεν υπάρχει Βυζαντινή Αυτοκρατορία, αυτά ανήκουν στο παρελθόν και αντί αυτής της μεγάλης Αυτοκρατορίας, που ήταν κάποτε το Βυζάντιο, σήμερα υπάρχει η Τουρκία, όπου δεν υπάρχει Ορθόδοξη πίστη. Εκεί οι Ορθόδοξοι μετριούνται στα δάχτυλα και έφεραν την πατρίδα τους σε μια τέτοια κατάσταση που μετατράπηκε από ένα Ορθόδοξο ισχυρό κράτος σε ένα μουσουλμανικό κράτος.»

«Θέλουν σήμερα να μας υποδείξουν και να μας διδάξουν πώς πρέπει να ζήσουμε; Θέλουν και η Ουκρανία να έρθει σε μια τέτοια κατάσταση, όπως έφεραν την δική τους πατρίδα; Δεν έχουν ούτε το ηθικό ούτε το κανονικό δικαίωμα να διορίζουν Έξαρχους στην Ουκρανία και να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις μας. Η εισπήδηση στις υποθέσεις μιας άλλης Εκκλησίας είναι μια αντι-εκκλησιαστική και αντικανονική δράση, είναι αμαρτία. Και η αμαρτία οδηγεί στη διάσπαση των ανθρώπων. Αυτή η αμαρτία της εισπήδησης στις υποθέσεις της Εκκλησίας μας μπορεί να προκαλέσει μια διάσπαση σε παγκόσμια κλίμακα. Η Εκκλησία δεν μπορεί να ζήσει σύμφωνα με τα πρότυπα της κοσμικής ζωής» - υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Ονούφριος.

Επίσης ο κ. Ονούφριος συνέχισε: «Η κοσμική ζωή, ειδικά η πολιτική ζωή, είναι αναμεμιγμένη με ίντριγκες, εξαπάτηση, προδοσία και μια σειρά από άλλα κακά. Η Εκκλησία όμως δεν μπορεί να ζήσει με τέτοιους κανόνες. Ζει με τις εντολές του Χριστού. Έχουμε τις δικές μας μεθόδους για την καταπολέμηση του κακού, και αυτή είναι η προσευχή, η μετάνοια, η υπομονή, η ταπείνωση μπροστά στον άλλον και ενώπιον του Θεού. Αυτό είναι το ισχυρό όπλο που καταστρέφει το κακό. Ο Ιερέας καλείται να είναι ειρηνοποιός και όχι πολιτικός.»

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριος τόνισε: «Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση σε όλους τους πιστούς της Εκκλησίας μας να μην φοβούνται τίποτα. Να είστε σταθεροί στην αγάπη σας για το Θεό. Διατηρήστε την καθαρότητα της Ορθόδοξης Πίστης, γιατί είναι ο δρόμος που οδηγεί τον άνθρωπο στον Θεό. Αγαπάτε αλλήλους, υπομένετε ο ένας τον άλλο, βοηθείστε ο ένας τον άλλον. Το κακό θα περάσει, αλλά το καλό θα ζήσει για πάντα.»

(!) Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση / ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

Εμφανίσεις: 303670
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: