Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 13/05 12:00

filaretos europi

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Ο επικεφαλής του σχισματικού λεγόμενου «Πατριαρχείου Κιέβου» ζήτησε από τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να στηρίξουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον «αγώνα» του κατά του Πατριαρχείου Μόσχας, αλλά και να επηρεάσουν τις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες ο Πατριάρχης Φιλάρετος Ντενισένκο, κατόπιν προσκλήσεως του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο με τίτλο «Ukraine in the Independence Time: The Orthodox Kyiv Patriarchate face to a changing society», το οποίο πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο σχισματικός Πατριάρχης Φιλάρετος πληροφόρησε για τα αιτήματα, τα οποία κατ' επανάληψη υπέβαλαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Πρόεδρος της χώρας και οι Ιεράρχες των μη αναγνωρισμένων κοινοτήτων της Ουκρανίας, ζητώντας την εκχώρηση της αυτοκεφαλίας.

Επίσης ο Φιλάρετος Ντενισένκο, δήλωσε ότι μετά την έκδοση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο του Τόμου Αυτοκεφαλίας στο «Πατριαρχείο Κιέβου» στην Ουκρανία θα μείνει μόνο μια «Εκκλησία της Ουκρανίας» στην οποία και θα ανήκει η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου.

Η κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας θα στερηθεί της επωνυμίας της και θα τιτλοφορείται ως «Εξαρχία της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Φιλάρετος δεν διευκρίνισε το πως, θα αφαιρεθεί η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, από την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ακόμη κάλεσε τις Ευρωπαϊκές χώρες και τους Ευρωβουλευτές να παρέμβουν, δηλαδή να «στηρίξουν» τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον «αγώνα» του κατά του Πατριαρχείου Μόσχας και στην πρόθεσή του να χορηγήσει αυτοκέφαλο στην «Ορθόδοξη Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Κιέβου».

Σε άλλο σημείο ο σχισματικός Πατριάρχης εξέφρασε το παράπονό του, για την πίεση που ασκεί το Πατριαρχείο Μόσχας παγκοσμίως και υπενθύμισε στους Ευρωβουλευτές ότι πολλές εκ των Ορθοδόξων Εκκλησιών: της Ελλάδος, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Πολωνίας, της Τσεχίας και Σλοβακίας ευρίσκονται στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, απαντώντας στην παρέμβαση του Φιλαρετου ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, υπεύθυνος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις Διευρύνσεως, δεν αναφέρθηκε στο ουκρανικό αυτοκέφαλο, προφανώς επειδή η έκκληση του Φιλαρέτου να επηρεάσουν οι ευρωβουλευτές τις κατά τόπους Εκκλησίες, βρίσκεται σε αντίθεση με την θεμελιώδη αρχή διαχωρισμού Εκκλησίας και Πολιτείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταυτόχρονα ο Επίτροπος Χαν τόνισε την επιβράδυνση το τελευταίο διάστημα της μάχης κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία, καθώς και την ελλιπή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, γι΄αυτό όπως υπογράμμισε χρειάζονται οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 10 Μαΐου η Ιερά Σύνοδος Ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας δήλωσε την υποστήριξη προς την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, καταδικάζοντας την πίεση, την οποία δέχεται από τις ουκρανικές αρχές: «Με αδελφική αγάπη και συμπάθεια η Σύνοδος εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της προς την μαρτυρική αδελφή Εκκλησία στην Ουκρανία, η οποία υφίσταται την πλέον απηνή δίωξη εκ μέρους του σημερινού καθεστώτος του Κιέβου».

filaretos3

filaretos1

Εμφανίσεις: 301774
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: