Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 13/03 12:01

bolokolamsk

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Ο Επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, πιστεύει ότι η τάση για αναθεωρήσει της ιστορίας, να υποβαθμίζει το ρόλο της Ρωσίας στα σημαντικότερα γεγονότα στην Ευρώπη, είναι κοινή για όλες τις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας.

«Νομίζω ότι σε κάποιο βαθμό αυτό ισχύει για όλες τις χώρες του λεγόμενου μετασοβιετικού χώρου, καθώς και όλες τις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, οι οποίες τώρα σχεδόν καθολικά περιλαμβάνονται στο στρατιωτικό συνασπισμό του ΝΑΤΟ» - δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαριώνας μιλώντας στο κανάλι «Ρωσία -24».

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, υπάρχει ένα νέο γράψιμο της ιστορίας και στη Βουλγαρία, κάτι που φάνηκε και στις εορταστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της απελευθέρωσης της Βουλγαρίας από τον Οθωμανικό ζυγό.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι στην πραγματικότητα η Ρωσία ήταν εκείνη που κήρυξε τον πόλεμο στην Τουρκία, η Ρωσία ήταν εκείνη που απελευθέρωσε τη Βουλγαρία, γι΄ αυτό και υπάρχει άγαλμα του Τσάρου Αλεξάνδρου Β΄ του απελευθερωτή στο κέντρο της Σόφιας, ενώ μνημονεύετε σε κάθε Θεία Λειτουργία.

Επίσης ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου στη Βουλγαρία, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε κουνώντας μια βουλγαρική και ρωσική σημαία, και αυτό έχει προκαλέσει σε εμάς πολύ θετικά συναισθήματα.

"Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης όμως ακούστηκαν διαφορετικά πράγματα, τα οποία προκάλεσαν την δίκαιη κριτική του Πατριάρχη Κυρίλλου" πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Μόσχας, υπογράμμισε ότι όλη αυτή η τάση είναι για να αποσιωπηθεί ο ρόλος της Ρωσίας σε βασικά γεγονότα της Ευρωπαϊκής ιστορίας, όπως η απελευθέρωση της Βουλγαρίας από τον Οθωμανικό ζυγό.

Ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος μετά την ολοκληρωση της επίσκεψης στην Βουλγαρία, μιλώντας στα ΜΜΕ τόνισε: «Αποκομίζω πολλά θετικά για τον εαυτό μου από την επίσκεψη στη Βουλγαρία, εν τούτοις υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία με πικραίνουν. Με στενοχώρησε ότι σύμφωνα με την επίσημη ρητορική των εκπροσώπων της Πολιτείας της Βουλγαρίας, φέρεται ότι μαζί με τη Ρωσία τον ίδιο ρόλο στην απελευθέρωση της Βουλγαρίας διεδραμάτισαν η Πολωνία, η Λιθουανία και η Φινλανδία. Στην ερώτηση μου που οφείλεται αυτή η παράξενη ιστορική θεωρία, κατάλαβα, που: επειδή το σύνταγμα ανακτορικής φουράς «Φινλανδία» συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα! Μα, πρόκειται για το σύνταγμα της Ρωσικής φρουράς, όπως και το σύνταγμα ανακτορικής φρουράς «Βολύν». Λείπει αυτή η σελίδα σχετικά με την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από την ιστορία της Πολωνίας, αλλά και από την ιστορία της Φινλανδίας. Και όμως στην ιστορία της Ρωσίας αυτή είναι γραμμένη με αίμα. Γι’αυτό η μεγάλη μου επιθυμία είναι να φύγει από την πολιτική χρήση στη Βουλγαρία αυτή η ιστορική θεωρία. Ουδεμία πολιτική ορθότητα δικαιολογεί την ψευδή ιστορική ερμηνεία. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα, το οποίο εκπέμπει σήμερα ο Πατριάχης προς τη Βουλγαρία, την ηγεσία της και το λαό της.»

Εμφανίσεις: 302750
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: