Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Σάββατο, 03 Μαρτίου 2018

shipka 4

Για την Romfea.gr | Αθανάσιος Θανόπουλος


Σε κλίμα συγκίνσησης τελέστηκε σήμερα, Σάββατο 3 Μαρτίου ευχαριστιακή δέηση για την 140η επέτειο απελευθέρωσης της Βουλγαρίας από τον τουρκικό ζυγό στον ρωσικό Ιερό Ναό της Γεννήσεως στην Σίπκα της Βουλγαρίας.

Την ευχαστηριακή δέηση τέλεσαν ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος και ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος.

Να αναφερθεί ότι η δέηση τελέστηκε παρουσία του Προέδρου της Βουλγαρίας κ. Ρόμαν Ράντεφ, του Προέδρου του Κοινοβουλίου, Ιεραρχών της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ρωσίας και πλήθους πιστών.

Στην ομιλία του ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας μεταξύ άλλων ανέφερε: ''Αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης πλημμυρίζουν την καρδιά μας, καθώς σήμερα εορτάζουμε την 140η επέτειο απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό.''

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Νεόφυτος τόνισε: ''O Ναός αυτός παραμένει έως σήμερα ένα από τα πιο ζωντανά μνημεία της βουλγαρο-ρωσικής φιλίας, της αμοιβαίας αγάπης μας για τον Χριστό και την Ορθόδοξη Σλαβική ενότητά μας''.

''Η μνήμη των ηρώων μας θερμαίνει τις καρδιές μας, όχι μόνο σήμερα αλλά θα τις θερμαίνει για πάντα'' υπογράμμισε κλείνοντας ο Πατριάρχης Βουλγαρίας.

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε: ''Κάθε νέα γενιά Ορθοδόξων χριστιανών αποκαλύπτει την ιστορία του απελευθερωτικού αγώνα. Ο θυσιαστικός χαρακτήρας αυτού του αγώνα για την ελευθερία των καταπιεσμένων αδελφών μας, μας δείχνει τον δρόμο".

Σε άλλο σημείο ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας πρόσθεσε: ''Σήμερα τιμάμε τους υπερασπιστές του περάσματος της Σίπκα, όπου εδώ έχασαν την ζωή τους Ρώσοι στρατιώτες και Βούλγαροι εθελοντές. Σε αυτό το ιερό μέρος αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και υποκλίνομαι στον ηρωισμό των υπερασπιστών της Σίπκα.''

Κλείνοντας ο Πατριάρχης Μόσχας υπογράμμισε ότι ''140 χρόνια μετά από την απελευθέρωση της Βουλγαρίας η πνευματική σχέση και η αδελφική αλληλεγγύη μεταξύ των λαών μας παραμένει άρρηκτη και είμαστε έτοιμοι να καταβάλλουμε προσπάθειες για την ενότητα της Ορθοδοξίας και την διατήρηση της παράδοσης των Πατέρων μας''.

Μετά το πέρας της δεήσης οι δύο Προκαθήμενοι επισκέφθηκαν το Μνημείο Ελευθερίας, το οποίο βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της Σίπκα, το οποίο χτίστηκε με πρωτοβουλία των βουλγάρων βετεράνων και εγκαινιάστηκε στις 26 Αυγούστου του1934.

Τέλος να σημειωθεί ότι το Μνημείο της Ελευθερίας, πρόκειται για έναν πέτρινο πύργο επτά ορόφων, που θυμίζει μεσαιωνικό βουλγαρικό φρούριο.

shipka 1

shipka 1

shipka 1

shipka 1

shipka 1

shipka 1

shipka 1

shipka 1

sipka1

sipka1

Εμφανίσεις: 303858
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: