Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 02/02 15:08

denisenko

Ρεπορτάζ: Romfea.gr


Συνέντευξη σε Ουκρανική Εφημερίδα παραχώρησε ο Σχισματικός Πατριάρχης Φιλάρετος του λεγόμενου "Πατριαρχείου Κιέβου" της Ουκρανίας, ο οποίος αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν την Εκκλησία στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Φιλάρετος Ντενισέσκο απάντησε και στο θέμα της Αυτοκεφαλίας, στις σχέσεις με την Μόσχα, ενώ υπογράμμισε ότι ο Πούτιν θέλει να επηρεάσει την Ουκρανία μέσω του Πατριαρχείου Μόσχας.

Σε ερώτηση πως βλέπει τον διαχωρισμό που υπάρχει τώρα στην Ουκρανία ο Πατριάρχης Φιλάρετος τόνισε: "Υπέρβαση αυτού του διαχωρισμού είναι να αναγνωρίσει και να εκπληρώσει κανείς τους κανόνες της ορθόδοξης εκκλησίας. Υπάρχει ο 34ος αποστολικός κανόνας σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι άνθρωποι πρέπει να αναγνωρίζουν τον πρώτο τους επίσκοπο, αυτός είναι είτε ο Πατριάρχης, είτε ο αρχιεπίσκοπος, είπε ο Μητροπολίτης. Τόσο στη Ρωσική Αυτοκρατορία όσο και στη Σοβιετική Ένωση η Ουκρανική Εκκλησία ήταν μέρος της ρωσικής εκκλησίας, και αναγνωρίζει ως επικεφαλής τον Πατριάρχη Μόσχας. Όταν η Ουκρανία όμως έγινε ανεξάρτητο κράτος, σύμφωνα με αυτόν τον 34ο αποστολικό κανόνα αποφασίσαμε ότι η Ουκρανική Εκκλησία πρέπει να είναι αυτοκέφαλη δηλαδή ανεξάρτητη."

Σε συνέχεια της ερώτησης αν θα ήταν ανεξάρτητη η αυτοκέφαλη υπό την σκέπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο σχισματικός Πατριάρχης Φιλάρετος απάντησε μονολεκτικά ΟΧΙ.

"Δεν συμφωνώ να υπαγόμαστε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, διότι είμαστε ανεξάρτητο κράτος! Ποια η διαφορά να υπακούμε στη Μόσχα από το να υπακούμε στο Φανάρι; Η Ουκρανία είναι ανεξάρτητο κράτος τέλος..." δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλάρετος.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις, ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επηρεάζει την Εκκλησία στην Ρωσία, και ότι η Εκκλησία είναι όμηρος του, μεταξύ άλλων ανέφερε:"Δυστυχώς ο Πούτιν δεν μπορεί να επηρεάσει την Ουκρανική Εκκλησία! Προσπαθεί να επηρεάσει την Ουκρανία μέσω της Ουκρανικής Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας. Όμως υπάρχει το Πατριαρχείο του Κιέβου, και ο πιστός λαός της Ουκρανίας αγαπά την ελευθερία δεν θέλει να υπακούσει πλέον στη Μόσχα".

Τέλος σε ερώτηση πώς μπορεί να ξεπεραστεί η διάσπαση με τη Ρωσία, αλλά και για την πρόσφατη επιστολή που απέστειλε στον Πατριάρχη Μόσχας, ο σχισματικός Πατριάρχης ανέφερε: "Το κίνητρό της επιστολής μου ήταν ότι δεν θέλουμε να είμαστε εχθροί... θέλουμε να συμφιλιωθούμε! 'Ομως δεν απάντησαν με αδελφικό τρόπο, και αυτό δεν με εξέπληξε..."

Εμφανίσεις: 306782
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: