Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 08/10 11:30

stainmaier hlias 2

Γράφει ο Θάνος Θανόπουλος στην Romfea.gr


Συνάντηση με τον Πατριάρχη Γεωργίας κ. Ηλία Β' πραγματοποίησε την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γερμανίας κ. Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας και η συνοδεία του έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Γεωργίας και Ιεράρχες του Πατριαρχείου.

Ο Πατριάρχης Ηλίας Β' ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Σταϊνμάιερ για την συνάντηση και την υποστήριξη στην Γεωργία, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου ιδιαίτερα σημαντική.

"Πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο και πιο οδυνηρό ζήτημα για εμάς είναι το θέμα της εδαφικής ακεραιότητας. Το 20% της Γεωργίας καταλαμβάνεται από μια άλλη χώρα, θα έλεγα ότι αυτό το πρόβλημα είναι και μεγάλο φορτίο για τη Ρωσία" τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Γεωργίας.

"Όλα πρέπει να γίνουν για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα με δίκαιο τρόπο. Κατά τη γνώμη μου, οι στρατιωτικές βάσεις πρέπει να αποσυρθούν από τα κατεχόμενα εδάφη. Πιστεύουμε ότι η Γερμανία έχει την εξουσία για να αναλάβει ενεργό ρόλο στη διαδικασία αυτή. Έχετε τόσο μεγάλη εμπειρία στις διπλωματικές υποθέσεις, που δεν θα είναι δύσκολο για σας να προχωρήσετε τη διαδικασία" συμπλήρωσε ο Πατριάρχης Ηλίας.

Από την πλευρά του ο Γερμανός Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Ηλία Β' για την φιλοξενία και την θερμή υποδοχή και αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Γεωργίας, τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

"Μιλήσαμε για διάφορα θέματα, προκλήσεις και την κατάσταση στη Γεωργία. Μετά την ανεξαρτησία της, η Γεωργία ξεκίνησε ένα αξιοσημείωτο ταξίδι προς τη δημοκρατία, την προσέγγιση στις ευρωατλαντικές δομές και εσωτερικές μεταρρυθμίσεις" τόνισε ο Πρόεδρος Σταϊνμάιερ.

"Θα ήθελα να υπογραμμίσω τρεις βασικούς τομείς - τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, καθώς και την απλούστευση και απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων, το οποίο αποτελεί μεγάλο επίτευγμα. Αύριο, μαζί με την αντιπροσωπεία, θα ταξιδέψουμε στα διοικητικά σύνορα, όπου θα συναντηθούμε με εκπροσώπους της αποστολής επιτήρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γεωργία (EUMM Georgia)" πρόσθεσε ο Γερμανός Πρόεδρος.

Κλείνοντας ο κ. Σταϊνμάιερ αναφέρθηκε στην αύξηση των συνοριακών διαβάσεων και των επαναληπτικών ελέγχων που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, γεγονός που έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στους κατοίκους που ζουν και στις δύο πλευρές.

Επίσης ο Πατριάρχης Ηλίας Β' ευχαρίστησε τον Γερμανό Πρόεδρο για τη στήριξη των Γεωργιανών ενοριών, των φοιτητών αλλά και των Γεωργιανών που εργάζονταν στη Γερμανία.

Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης Ζουγκδίδι και Τσαΐσι Γεράσιμος, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου Γεωργίας, ζήτησε βοήθεια για την διάθεση ενός χώρου για τη Γεωργιανή ενορία στο Βερολίνο και το Μόναχο.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πατριάρχης Γεωργίας και ο Πρόεδρος της Γερμανίας αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα και εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι πολιτιστικοί και επιχειρηματικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών θα ενισχυθούν περαιτέρω.

stainmaier hlias 1

stainmaier hlias 1

stainmaier hlias 1

stainmaier hlias 1

stainmaier hlias 1

Εμφανίσεις: 300805
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: