Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 23/02 00:43

BulgarianReligiousAssembly1872Συνέλευση της Βουλγαρικής Εξαρχίας το 1871

Για την Romfea.gr | Κορίνα Σαντοριναίου


Στις 28 Φεβρουαρίου 1870 συστήθηκε η Βουλγαρική Εξαρχία ως αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία με σουλτανικό φιρμάνι, του σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ, κατά παράβαση των χριστιανικών διατάξεων και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έχοντας ως έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Το φιρμάνι αυτό αναγνώριζε ουσιαστικά την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην περιοχή της μετέπειτα Βουλγαρίας μετά τη βαθμιαία αφύπνιση του βουλγαρικού εθνικισμού που είχε αρχίσει να εμφανίζεται περί το 1840 και την εκδίωξη αργότερα των Ελλήνων κληρικών από την περιοχή μετά την επάνδρωσή της με Βούλγαρους ιεράρχες.

Η σύσταση της Εξαρχίας αποσκοπούσε στη μείωση της ισχύος του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, κάτι που δεν ήταν άγνωστο στο Πατριαρχείου και στον Πατριάρχη Γρηγόριο ΣΤ΄.

Την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου συνεδρίαζε στη Σόφια υπό την προεδρία του Πατριάρχη κ. Νεοφύτου, η Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

Μεταξύ των αποφάσεων που έλαβε η Ιερά Σύνοδος, ήταν και για την 150η επέτειο από την υπογραφή του διατάγματος του Σουλτάνου για την σύσταση της λεγόμενης Βουλγαρικής Εξαρχίας.

Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο το βράδυ της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί ευχαριστιακή δέηση, και αμέσως μετά θα διαβαστεί πατριαρχικό και συνοδικό μήνυμα επί τη ευκαιρία της επετείου.

Να αναφερθεί ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Βουλγαρίας το 1945, και το 1953 ανυψώθηκε σε Πατριαρχείο.

firmani eksarxia 1870Το φιρμάνι της Εξαρχίας

Εμφανίσεις: 300939
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: