Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 16/12 13:08

bidinioy danihl

''Εκτός δικαιοδοσίας του ενεργεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υποσχόμενος να χορηγήσει Τόμο Αυτοκεφαλίας στη νεοσυσταθείσα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας'' δήλωσε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βιδινίου κ. Δανιήλ σύμφωνα με το Sputnik.

Ο Μητροπολίτης Βιδινίου, Μέλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας σε άλλο σημείο τόνισε ότι ''ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από το 1991 αναγνώριζε ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας. Τώρα ξαφνικά ισχυρίζεται ότι η Μητρόπολη του Κίεβου δεν ήταν ποτέ υπό την πλήρη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας''.

Να αναφερθεί ότι μετά την εκλογή του Επικεφαλής της νέας Εκκλησίας της Ουκρανίας ο Παναγιώτατος κάλεσε τον Μητροπολίτη Επιφάνιο να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη για να λάβει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας ανήμερα του εορτασμού των Θεοφανείων.

Ερωτηθείς για το αν ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης ενήργησε εκτός της δικαιοδοσίας του, ο Μητροπολίτης Δανιήλ απάντησε: ''Σίγουρα το πιστεύουμε'' και πρόσθεσε ''Παραβιάζει τον επί χιλιάδων ετών χριστιανικό νόμο της Εκκλησίας, μία από τις βασικές αρχές του οποίου είναι η αρχή της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας. Αυτοί οι περιορισμοί έχουν οριστεί σαφώς και αναγνωρίζονται παγκοσμίως''.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Βιδινίου υπογράμμισε: ''Η διαμάχη στην Ουκρανία δεν είναι απλώς μια διαμάχη μεταξύ δύο τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών. Επηρεάζει ολόκληρη την Ορθόδοξη εκκλησία και τις διοορθόδοξες σχέσεις.''

Εμφανίσεις: 302296
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: