Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 01/03 00:45

mosxas boulgarias

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Την 140η επέτειο από την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από την οθωμανική κυριαρχία κατά το Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-1878, θα εορτάσει με πάσα μεγαλοπρέπεια η Εκκλησία της Βουλγαρίας.

Όπως είχαμε γράψει (δείτε εδώ) στους εορτασμούς θα συμμετάσχει και ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, μετά από επίσημη πρόσκληση του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Νεοφύτου.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας μιλώντας στο Tass για το γεγονός, μεταξύ άλλων τόνισε: "Ευχαριστώ τον Θεό, γιατί εδώ και 140 χρόνια ζούμε ελευθέρα με πίστη στην πατρίδα μας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο του Θεού προς εμάς, διότι ο ίδιος είναι αγάπη και ελευθερία. Τον ευχαριστώ για το έλεος του, ενώ προσεύχομαι για όλους τους ήρωες που έδωσαν την ζωή τους".

Επίσης ο Πατριάρχης Νεόφυτος αναφέρθηκε στις σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Ρωσίας, υπογραμμίζοντας ότι "η απελευθέρωση της Βουλγαρίας ένωσε δύο ορθόδοξα έθνη, τα οποία ήταν ενωμένα και με την πίστη τους, και χάρη στη Ρωσία μπορούμε και πιστεύουμε ελεύθερα στην πατρίδα μας"

"Θα είμαστε υπόλογοι στον Θεό για την διατήρηση της ενότητας, γι΄ αυτό και οι κρατικοί ηγέτες των δύο χωρών κατανοούν την σημασία της ενότητας της πίστεως για το καλό των δύο λαών" πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Βουλγαρίας.

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Νεόφυτος μιλώντας για την επίσκεψη του Πατριάρχη Κυρίλλου στην Σόφια, υπογράμμισε ότι "αναμένω με πνεύμα αδελφικής αγάπης τον Πατριάρχη Κύριλλο για να συλλειτουργήσουμε και να κοινωνήσουμε από το Άγιο Ποτήριο. Η κοινή λατρεία θα είναι το πιο λαμπρό σημάδι της ενότητας, στο όνομα του Κυρίου Ιησού Χριστού".

"Πρέπει να δώσουμε μαρτυρία Χριστού, να δείξουμε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι είμαστε μαθητές Του, αλλά και να κηρύξουμε την ενότητα της Μιας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας" συνέχισε ο Πατριάρχης Νεόφυτος.

Κλείνοντας ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας αναφέρθηκε στην ενότητα μεταξύ των αδελφών Εκκλησιών, τονίζοντας ότι "οι σχέσεις πρέπει να είναι στο πνεύμα της Οικουμενικής Ορθοδοξίας."

Εμφανίσεις: 302916
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: