Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 23/11 11:55

patriarxiki sxoli 13

Του Σεβ. Μητροπολίτη Ναϊρόμπης κ. Μακαρίου | Romfea.gr


Αυτό τον καιρό προσπαθώ να συνειδητοποιήσω πώς πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια και να εμβαθύνω στην άκρα του Θεού συγκατάβαση και μακροθυμία.

Ποιος είμαι εγώ δηλαδή και πώς αξιοποιώ τις επεμβάσεις του Θεού και τη δυναμική Του παρουσία μέσα στη ζωή μου.

Σκέφτομαι και με φόβο Θεού αφήνω τις σκέψεις μου και τα συναισθήματά μου ν’ ανατρέξουν πίσω στον χρόνο και να ξαναμετρήσω τις ατέλειωτες ευεργεσίες που ο ίδιος ο Θεός ευδόκησε να τις έχω σε μια συνεχή και γόνιμη προσφορά και διακονία στους αδελφούς μας της Αφρικής. Και ενθυμούμαι έντονα και με βαθιά συναίσθηση τον Ευαγγελικό Λόγο «περισσότερον αυτών πάντων εκοπίασα, ουκ εγώ δε, αλλ’ η χάρις του Θεού η συν εμοί» (Α΄ Κορινθ. 15, 1-11). Και φυσικά έντονο μέσα μου το αίσθημα της αμαρτωλότητας και της ενοχής.

Τι να πρωτοθυμηθώ, τι να σκεφτώ, τι να καταθέσω για το μυστήριο αυτό της ζωής και της δράσης και συμμετοχής του Θεού στους κόπους και τις αγωνίες, τους αγώνες για στερέωση της Ορθόδοξης πίστης και παράδοσης στις αγνές και καθαρές ψυχές των Αφρικανών, όσα και να γράψω, όσα και να σκεφθώ, δεν μπορώ να ομολογήσω το μυστήριο που πραγματικά καλύπτει όλη αυτή την περίοδο της ζωής μου και να μην αισθανθώ δέος και φόβο, γιατί νιώθω ότι ο Θεός περπατούσε μαζί μου, με οδηγούσε κυριολεκτικά και με τραβούσε, μ’ έσπρωχνε μ’ ένα υπερβατικό τρόπο και μυστήριο, ώστε να μπορέσω να αγγίζω αυτό το βαθύ μυστήριο που λίγοι το δοκίμασαν και το εφάρμοσαν στη ζωή τους.

Μόνο με αυτές τις σκέψεις τρέμω και αισθάνομαι τον βαθμό της ανάξιάς μου ψυχής που δεν ήταν ανάγκη να υποστεί όλο αυτό το εγχείρημα, αν δεν έπαιρνε κάποια ενίσχυση από κάπου ψηλά, εκεί που μόνο οι άγγελοι κατοικούν και δοξολογούν μ’ ένα μυστήριο τρόπο τον Θεό, που κατευθύνει τις σκέψεις και τις πράξεις μας, αν δεν επενέβαιναν στην ουσία όλες αυτές οι άγιες ψυχές που γνώρισα στη ζωή μου!

Σαν παραμύθι μού έρχονται οι σκέψεις αυτή τη στιγμή. Την ώρα αυτή αποχαιρετώ για πολλοστή φορά τους τους τελειόφοιτους της φετινής χρονιάς.

Πόσο ευλογημένα ήταν τα χρόνια αυτά από τον Θεό; Η πρώτη, η δεύτερη, η Τρίτη, η τέταρτη δεκαετία και πάει… Ακόμα είμαι εδώ. Δεν γνωρίζω για πόσο ακόμα χρόνο ο Κύριος θα με ανέχεται και να με περικυκλώνει κυριολεκτικά με την αγάπη και την πολυευσπλαχνία Του.

Είναι κι αυτό ένα μυστήριο, μια ανεξήγητη πορεία που οπωσδήποτε ο Θεός επεμβαίνει και ανάλογα ενεργεί για το καλό όλων μας και της Εκκλησίας Του.

Πόσος κόσμος, πόσοι νέοι, πόσα παιδιά περνούν καθημερινά από τόσες χώρες της Αφρικής για να μορφωθούν, να πάρουν τα απαραίτητα εφόδια που θα τους χρειαστούν και θα τα χρησιμοποιήσουν στη μετέπειτα πορεία τους, εκεί που η Εκκλησία τούς έταξε να διακονήσουν. Είναι οι σημερινοί αγγελιαφόροι της Αναστάσεως και της σωτηρίας των ανθρώπων.

Απίστευτο και όμως αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η εικόνα που απεικονίζει ακριβώς το έργο που επιτελείται στους χώρους της Πατριαρχικής Σχολής της Ναϊρόμπης. Το φυτώριό μας απ’ όπου βγαίνουν νέοι Απόστολοι, για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, που θα κηρύξουν το Ευαγγέλιο του Χριστού, της Αναστάσεως και της σωτηρίας.

Είμαστε ακριβώς εντεταλμένοι από τη Θεία Χάρη όσο γίνεται και όσο το επιτρέπουν οι σωματικές και πνευματικές μας δυνάμεις να κρατήσουμε το λάβαρο της ιερατικής μόρφωσης να μην το εγκαταλείψουμε αφού είναι ο μόνος τρόπος για να συνεχιστεί αυτή η μαρτυρία Χριστού και Ορθοδοξίας από τον Άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο, μέχρι της συντελείας του κόσμου. Χρειαζόμαστε όμως στήριξη, ηθική και πνευματική, μα προπαντός υλική.

Έρχονται οι νέοι μας κι όταν συμπληρώσουν τον τριετή κύκλο των σπουδών τους φεύγουν … Μα δεν μένουμε μόνοι μας.

Έρχονται σε λίγο οι άλλοι που θα αρχίσουν από την αρχή και θα συνεχίσουν για τα επόμενα τρία χρόνια τις σπουδές τους, θα προετοιμαστούν για καινούριο ξεκίνημα, με νέες προσδοκίες και οράματα.

Ακριβώς, σ’ αυτό το ιερό και μυσταγωγικό περιβάλλον, τόσο πρωτόγνωρο, αφού από τις χώρες, τις περιοχές, τα χωριά, τις πολιτείες τους, δεν έχουν τέτοιες λατρευτικές ευκαιρίες επί καθημερινής βάσης, πρωί και βράδυ.

Τα παιδιά αυτά, οι νέοι μας, οι μελλοντικοί ηγέτες, κληρικοί και λαϊκοί, εμπλουτίζονται μέσα από το πνεύμα της Ορθόδοξης παράδοσης και ιδιαίτερα γεύονται καθημερινά τον λειτουργικό πλούτο της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και συμμετέχουν ταυτόχρονα στα μυστήρια της Εκκλησίας μας, που είναι τόσο απαραίτητα για την πνευματική τους κατάρτιση και ανάπτυξη προς δικό τους προσωπικό όφελος, στην προκειμένη περίπτωση εκείνα της θείας κοινωνίας και της ιεράς εξομολόγησης.

Είναι μια μεγάλη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της εξωτερικής ιεραποστολής. Όλα θα εξαρτηθούν από το εδώ επιτελούμενο πνευματικό, εκκλησιαστικό και ακαδημαϊκό έργο. Εδώ προετοιμάζεται το μέλλον της Ορθοδοξίας μας σ’ όλη την απέραντη και αχανή ήπειρο της Μαύρης Αφρικής.

Έρχονται εδώ οι νέοι αυτοί για να γευθούν τους σύγχρονους καρπούς μιας μυστικής πνευματικής προετοιμασίας μέσα από βαθιά προσευχή και περισυλλογή. Πόσο κοντά βρίσκονται και πόσο βαθιά παίρνουν αυτά τα μηνύματα είναι κι αυτό ένα μυστήριο, μια ολόκληρη προσωπική εσωτερική εμπειρία. Τους μεταμορφώνει, τους ανακαινίζει και γίνονται άγγελοι επί της γης!

Έρχονται και φεύγουν! Κι εγώ μένω. Όταν είναι εδώ οι μελωδικές τους φωνές γεμίζουν τους γύρω χώρους με ένα αίσθημα ζωντανής και έμπρακτης αγάπης του Θεού προς τη φύση και το πλάσμα Του. Η ζωντανή και ενεργός συμμετοχή τους σ’ όλη αυτή τη μοναδική εκπαίδευση είναι ένας άθλος.

Ξεκινούν από το μηδέν και φθάνουν στο αποκορύφωμα. Οι φωνές τους σμίγουν, όταν ψάλλουν με τους αγγέλους του ουρανού, αφού δημιουργούν μια τέτοια μυστική συναυλία και απέραντη πανδαισία! Δεν είναι μια επιφανειακή και προσωρινή στιγμή.

Μπορεί για λίγο να φεύγουν, να υπάρχει σιγή και ησυχία, όμως περνούν μυστικά όλες αυτές οι γενιές, σιωπηλά και μ’ έναν θαυμαστό τρόπο ξαναζωντανεύουν τη γύρω φύση και η ατμόσφαιρα εμπλουτίζεται με το κελάηδημα των πουλιών.

Ναι, σωματικά δεν βρίσκονται εδώ. Όμως οι σκέψεις μας και τα νοσταλγικά μας μηνύματα συμφωνούν και περπατούν δίπλα – δίπλα σμίγουν και είναι σαν να υπάρχουν, όπως και πριν.

Κι αυτό διαρκεί λίγο μόνο στη διάρκεια του διαλείμματος των διακοπών. Ναι, υπάρχει σιγή στον ναό, δεν υπάρχουν οι φωνές τους και οι κινήσεις τους, όμως η ζωντάνια των ψυχών τους μάς πλημμυρίζει και αισθανόμαστε ότι συνεχίζουμε τον δρόμο μας, την πορεία μας, μυστικά και με την προσευχή, όσο κι αν βρίσκονται μακριά μας. Η όλη ατμόσφαιρα δημιουργεί μια συνεχή Πεντηκοστή.

Ξαφνικά και σε λίγο χρονικό διάστημα οι διακοπές τελειώνουν και επιστρέφουν. Ο κενός χώρος γεμίζει και πάλι με τις φωνές, τις ψαλμωδίες και τις κινήσεις τους. Μια άλλη ζωή γεννιέται ξανά. Αυτοί που έφυγαν και δεν γύρισαν, μας σκέφτονται και μας νοσταλγούν κι εμείς το ίδιο κάνουμε. Δεν είναι δυνατόν να τους διαγράψουμε.

Τρία χρόνια είναι σαν να είμαστε μαζί για πάντα, μια ολόκληρη ζωή με τις χαρές, τις λύπες, τα τραγούδια, τις ψαλμωδίες και τις μελωδίες. Τώρα όλα αρχίζουν από την αρχή. Νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Ένα καινούριο ξεκίνημα με τους νέους και τους παλαιούς. Θα ξαναφτιάξουμε την πορεία μας και θα δημιουργήσουμε μια νέα εκστρατεία αγάπης μέσα στο λειτουργικό πνεύμα της Εκκλησίας μας που μας κρατά γερά δεμένους και ενωμένους.

Έτσι, μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα των καθημερινών ιερών ακολουθιών, πρωί και βράδυ, προετοιμάζεται ένας δυναμικός πνευματικός στρατός που στο τέλος των σπουδών τους θα εκδράμουν σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της Αφρικανικής Μαύρης ηπείρου, στέλνοντας αναστάσιμα μηνύματα στις κουρασμένες και ταλαιπωρημένες ψυχές των ανθρώπων αυτών, που για αιώνες καρτερούσαν, περίμεναν ν’ ακούσουν για το μήνυμα του Ευαγγελίου και της σωτηρίας.

Αυτός ο στρατός σωτηρίας θα φέρει ειρήνη και θα δροσίσει όλους με τα νάματα και τις αξίες που είναι αιώνιες και εκπηγάζουν από τον ίδιο τον Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου.

Οι ιεροσπουδαστές μας έφυγαν και επέστρεψαν έτοιμοι για νέους πνευματικούς αγώνες για να μαθητεύσουν ξανά στους κόλπους της αληθινής και αυθεντικής Εκκλησίας που συνέχεια συντηρεί και ευλογεί, αγκαλιάζει και εμπνέει ιδιαίτερα τους νέους εργάτες μας.

Η Πατριαρχική μας Σχολή εδώ στο κέντρο της Αφρικής προσφέρει πολύτιμες και διαχρονικές υπηρεσίες για διηνεκή και καρποφόρο μετάδοση των αληθειών και της πίστης της Μιάς, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Μέσα από αυτό το πνεύμα κινούμενοι αγωνιζόμεθα νύκτα – μέρα να κρατήσουμε αυτό το προπύργιο της Ορθοδοξίας στον χώρο της Μαύρης Ηπείρου, γιατί ήδη δοκιμάζουμε τους γλυκούς καρπούς των θυσιών και των κόπων μας. Είναι σημαδιακό το γεγονός ότι πρώτος εκείνος, ο Ευαγγελιστής Μάρκος έθεσε το θεμέλιο για να διαλαλεί ανά τους αιώνας το μεγαλειώδες, την πολύπλαγκτη ιστορία μιας Εκκλησίας δύο χιλιετιών!

Κάθε βράδυ, στην τραπεζαρία, μετά το φαγητό, γίνεται ένας απολογισμός της ημέρας εκείνης. Συζητούμε θέματα που σχετίζονται με την τάξη της Εκκλησίας μας και εμβαθύνουμε στα νοήματα του αναγνώσματος την ώρα που τρώμε. Μετρώ, άθελά μου, τους ιεροσπουδαστές και ανακαλύπτω ότι επτά από αυτούς είναι υιοί των μαθητών μου, τώρα ιερέων. Θεέ μου, πόσο μας αγαπάς και μας στηρίζεις … ! Σ’ ευχαριστούμε και γι’ αυτό το θαύμα …

Παραθέτω πιο κάτω την πρώτη μου ομιλία, εν μεταφράσει, όταν αναχωρούσαν για πρώτη φορά οι ιεροσπουδαστές για τις διακοπές τους…

Αγαπητοί μου μαθητές και κατηχητές,

Με τη βοήθεια του Πανάγαθου Θεού τελειώνουμε σήμερα τα μαθήματα του πρώτου τριμήνου. Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριό μας που μας βοήθησε να φτάσουμε στο τέλος με υγεία και χαρά πνευματική.

Θέλω, κατ’ αρχήν, να εκφράσω την προσωπική μου ικανοποίηση για το ό,τι επιτελέσαμε μαζί κατά το διάστημα τούτο. Πρέπει να ομολογήσουμε, νομίζω, ότι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η σχολή μας λειτούργησε κανονικά. Και ήταν φυσικό σε κάθε ξεκίνημα υπάρχουν πάντοτε δυσκολίες.

Το ξεκίνημα ενός σχολείου δεν είναι μια απλή υπόθεση. Για μένα, που ο Κύριος διάλεξε να υπηρετώ σαν υπεύθυνος της σχολής μας, το έργο ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και βαρύ. Αλλά όμως η ικανοποίηση και η εσωτερική χαρά που αισθανόμουν κάθε φορά που έβλεπα ότι έκτιζα κάτι μέσα σ’ αυτό το πνευματικό σπίτι, με έκαναν να ξεχνώ τα πάντα και να αφοσιώνομαι με περισσότερη όρεξη στο έργο μου.

Μέσα βέβαια σε συνθήκες δύσκολες, μέσα σε καταστάσεις όχι ευχάριστες, αγωνιστήκαμε ο καθένας μας και όλοι μαζί για την άρτια λειτουργία της Σχολής μας. Ήταν πολύ φυσικό να υπάρξουν παρεξηγήσεις μεταξύ μας και ίσως κάποτε να πίκρανα μερικούς. Θέλω πρώτα να ζητήσω συγγώμη για οποιανδήποτε άσχημη συμπεριφορά μου σε οποιονδήποτε. Οι ανθρώπινες αδυναμίες υπάρχουν πάντοτε, όταν όλοι μαζί και υπηρετούμε στον ίδιο χώρο.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι από δικής μου πλευράς δεν έχω κανένα παράπονο ή κακία από κανένα σας.

Σήμερα επιστρέφετε στα σπίτια σας. Θα απουσιάζετε περισσότερο από έναν μήνα. Καταλαβαίνετε ποια αισθήματα με διακατέχουν. Λυπούμαι που φεύγετε.

Χαίρομαι όμως γιατί επιστρέφετε στα σπίτια σας, κοντά στους δικούς σας όπου θα ξεκουραστείτε. Η ευχή μου είναι να έχετε καλή και ευχάριστη διαμονή με τους συγγενείς σας και να θυμόσαστε ότι πήρατε απ’ αυτή τη σχολή στο διάστημα αυτό, να προσπαθήσετε να το εφαρμόσετε αλλά και να το μεταδώσετε στους γύρω σας.

Είμαι βέβαιος ότι διδαχτήκατε αρκετά όλη αυτή την περίοδο. Γι’ αυτό τον λόγο να προσέξετε. Ο σατανάς θα έλθει να σας πειράξει, θα δοκιμάσει την πίστη σας. Να ξέρετε ότι όσο είστε πολύ κοντά στον Χριστό, ζηλεύει και θα δοκιμάσει με όλα τα μέσα να σας ξελογιάσει και να σας παρασύρει στην αμαρτία, θα θελήσει να σας κάνει δικούς του. Ένα πράγμα όμως να έχετε υπ’ όψη σας: Μη φοβηθείτε. Μην τον αφήσετε να σας κυριεύσει. Αγωνιστείτε με όλα τα όπλα, τα πνευματικά και να είστε βέβαιοι ότι η Θεία Χάρις θα σας βοηθήσει να τον νικήσετε.

Εκεί που θα πάτε, να συνεχίσετε να προσεύχεσθε. Με τον σύνδεσμο αυτό της προσευχής, θα μπορέσετε να διατηρήσετε την επαφή σας με το σεμινάριό μας.

Διατηρώντας, έτσι, μια πνευματική επαφή με το δυνατό όπλο που λέγεται προσευχή, να είστε βέβαιοι ότι ο Κύριος θα σας ευλογήσει και θα σας ενισχύσει στον αγώνα σας. Η προσευχή δεν είναι ανάγκη να γίνεται μόνο όταν είμαστε στην εκκλησία.

Ο αφρικανικός χώρος δημιουργεί τόσο εύκολα την παρουσία του Θεού που μπορείτε να προσεύχεσθε κάτω από ένα δέντρο, μέσα στο δάσος, μέσα στον αγρό την ώρα της εργασίας αλλά και όταν περπατάτε, υψώστε τα χέρια σας στον ουρανό και παρακαλέστε Εκείνον που σας αγαπά και θέλει να σας σώσει. Ζητήστε Του να σας φωτίσει και να σας προστατεύσει.

Η αγάπη του Θεού είναι μεγάλη προς τα δημιουργήματά Του. Γι’ αυτό να είστε βέβαιοι ότι η αγάπη του Κυρίου θα σας βοηθήσει, με τη συχνή επικοινωνία μαζί Του, με την προσευχή, να αισθάνεστε ασφαλείς και βέβαιοι ότι έχετε τον Κύριο μαζί σας και δεν πρέπει να φοβάστε.

Η περίοδος αυτή που περνούμε τώρα, η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, είναι γνωστή στη ζωή της εκκλησίας μας ως περίοδος μετάνοιας, περισυλλογής και προετοιμασίας για το μεγάλο γεγονός της Αναστάσεως.

Προσπαθήστε όλο αυτό τον καιρό να αξιοποιήσετε τον χρόνο σας με έργα αγάπης, πνευματικής αναγνώρισης, επαφής με χρηστούς και ενάρετους ανθρώπους για την προσωπική σας ωφέλεια και πρόοδο. Ετοιμαστείτε ψυχικά και σωματικά να δεχθείτε τον Αναστάντα Κύριο μέσα σας με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα.

Η Ανάσταση του Κυρίου είναι αρχή μιας νέας ζωής για όλο το πλήρωμα του Θεού, όπως γράφει και ο Απόστολος Παύλος στην προς Ρωμαίους Επιστολή του (6,4).

Ναι, αγαπητοί μου φίλοι, η ζωή είναι αγία και νέα, τελείως διαφορετική μετά την Ανάσταση. Το Χριστός Ανέστη ας γίνει για την υπόλοιπη ζωή μας βίωμα.

Όπως και μόνον σαν θα διαπιστώσετε ότι η ζωή μας είναι χωρίς νόημα και περιεχόμενο. Βρισκόμαστε στο χάος και το άγχος, την αγωνία και την αβεβαιότητα. Αν δεν ακολουθήσουμε τη συνετή πορεία της Ανάστασης του Χριστού, τότε θα πεθάνουμε πνευματικά και θα αυτοκαταστραφούμε.

Η Ανάσταση του Χριστού δημιουργεί στις καρδιές μας αίσθημα ασφάλειας, αναγέννησης και λύτρωσης των ψυχών μας, αύξηση της πίστης μας που φωτίζει και θερμαίνει τις καρδιές μας.

Εκείνος που είναι η ζωή και η Ανάσταση, η πηγή της Χαράς, ας γίνει το αιώνιο φωτεινό σύμβολο στη ζωή μας, στις σκέψεις μας και στις πράξεις μας.

Ας χαρούμε αυτή την Ανάσταση φέτος με περισσότερο έντονα στη συνείδησή μας τη βεβαίωση Εκείνου που είπε ότι θα παραμείνει μαζί μας μέχρι και της συντελείας του αιώνος τούτου. Χαρείτε, λοιπόν, αδελφοί μου. Χαρείτε και δοξολογείτε, Ορθόδοξοι και εργάτες του αμπελώνα Του.

patriarxiki sxoli 1

patriarxiki sxoli 1

patriarxiki sxoli 1

patriarxiki sxoli 1

patriarxiki sxoli 1

patriarxiki sxoli 1

patriarxiki sxoli 1

patriarxiki sxoli 1

patriarxiki sxoli 1

patriarxiki sxoli 1

patriarxiki sxoli 1

patriarxiki sxoli 1

patriarxiki sxoli 1

patriarxiki sxoli 1

patriarxiki sxoli 1

patriarxiki sxoli 1

patriarxiki sxoli 1

patriarxiki sxoli 1

patriarxiki sxoli 1

patriarxiki sxoli 1

patriarxiki sxoli 1

Εμφανίσεις: 254535
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: